papryka - 32566 przepisów (strona:1651/2172)

Faszerowane pieczarki 245

Dzisiaj super pomysł na przystawkę : pieczarki faszerowane z boczkiem. Przepis na faszerowane pieczarki: SKŁADNIKI  - kilka dużych pieczarek - ser żółty - boczek wędzony - szczypiorek - sól, pieprz, papryka - białko jajka - bulion z kostki PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy, odrywamy nóżki. Do zagotowanego w garnku bulionu wrzucamy na kilka minut kapelusze- pieczarki po upieczeniu nie będą surowe w środku, ani wysuszone z zewnątrz. Nóżki pieczarek(...)ucieramy na tarce o dużych oczkach, lub siekamy. Ucieramy mniej więcej tyle samo sera żółtego. Dodajemy posiekany szczypiorek. Solimy, pieprzymy, można dodać paprykę wg. uznania - my oczywiście ostrą :) Do farszu dodajemy ubite na sztywno białko jajka- farsz dzięki temu będzie pulchniejszy. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze (można je wcześniej oprószyć wegetą). Na wierzch kładziemy małe plasterki boczku. Zapiekamy w piekarniku

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym 219

sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag grzybów leśnych    1 duża cebula 200 g śmietany 12 % pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka czerwona papryka masło i olej do smażenia makaron razowy PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby.  Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy kilka minut na dużym ogniu.  Solimy i pieprzymy.  Dodajemy grzyby z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu dodając w tym czasie posiekany szczypiorek. Podajemy z makaronem razowym - mogą być świderki

Moje Kuchenne Rewelacje
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 244

wąskie) 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 25 dag pieczarek 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 duża cebula pęczek natki pietruszki masło sól, pieprz, wegeta, słodka papryka FARSZ Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.  Pieczarki kroimy w drobne plasterki. Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Mięso wieprzowe mielimy dodając(...)potrzebna mocna ręka ;) ). Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę.   Zwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem) lub spinamy  wykałaczkami.  Posypujemy wegetą, papryką, solą  i pieprzem.  Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki.   Dodajemy masło i szklankę  wody

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z kaszą jęczmienną i grillowaną cukinią 198

mała cukinia  1 duży pomidor 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 3 łyżki octu balsamicznego oliwa z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Cebulę kroimy w piórka, pomidora  i paprykę w kostkę. Cukinię pokrojoną w pólplasterki solimy i grillujemy skropliwszy oliwą, aż się zarumieni. Po wystudzeniu mieszamy składniki. Dodajemy odcedzoną kukurydzę

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziołowe ziemniaki faszerowane boczkiem 199

dość dużych ziemniaków 40 dag sera żółtego 30 dag boczku kanapkowego lub wędzonego 2 żółtka tymianek, oregano, bazylia- najlepiej świeże sól, pieprz, papryka czerwona masło, bułka tarta PRZYGOTOWANIE Boczek kroimy w kostkę, ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy razem i dodajemy 2 żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz dużą ilością świeżych (najlepiej)  ziół. Ziemniaki obieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem 223

gęś  (ok.4,5 kg) 5 jabłek  5 ząbków czosnku 1 cebula 2 paczki majeranku sól, pieprz słodka papryka PRZYGOTOWANIE  Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą(...)czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką.                     Gęś włożyć do  brytfanny i podlać wodą. Piec  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po grecku 365

morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe(...)garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa.  Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku.  Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą

Moje Kuchenne Rewelacje
Kuskus na pikantnie 198

serii błyskawiczne - tym razem dla  miłośników dań na ostro :)   SKŁADNIKI  5 łyżek kaszki kuskus 1/2 małej cebuli 1/2 dużej zielonej papryki 1-2  papryczka chili  (w zależności jak bardzo ostro lubicie jeść) 10 czarnych oliwek łyżka oliwy z oliwek sól Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem - przykrywamy na około 5 minut, aż napęcznieje. Cebulę, zieloną paprykę

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 1418

boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10 min., tak by za bardzo nie zmiękły(...)podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.   Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą. Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 238

serowo- warzywnym nadzieniem    SKŁADNIKI  2 filety z piersi z kurczaka 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1/2 opakowania serka twarogowego  z czosnkiem 1/2 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce  i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek(...)mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso. Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym. Układamy po 2 kawałki ogórka i papryki pokrojonych w słupki.   Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy  w dwa plastry szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z warzywami na ostro 303

przepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro  SKŁADNIKI podwójna pierś kurczaka 1 duża cebula 400g chińskiej mieszanki na patelnię oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz papryka ostra w proszku chili w proszku sosu sojowy ciemnego 2 woreczki brązowego ryżu PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego(...)kawałki kurczaka. Smażymy kilka minut na dużym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem

Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowana pierś z kurczaka z serem feta 205

feta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś sok z cytryny sól pieprz papryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek   PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek.  Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu

Moje Kuchenne Rewelacje
Słodko-kwaśna sałatka z bobem 207

Pyszna sałatka dla miłośników bobu :)  Słodko-kwaśna nuta nadaje jej bardzo ciekawy smak SKŁADNIKI 1/2 kg bobu 1 mała czerwona papryka pęczek szczypiorku Sos: ząbek czosnku 3 łyżki miodu łyżka sosu sojowego 3 łyżki wytrawnego białego wina sól, pieprz PRZYGOTOWANIE  Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupin. Paprykę kroimy w dużą kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone z cukinią i chili 263

SKŁADNIKI  500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona  w mleku   bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, kajzerkę i mieszamy.  Doprawiamy(...)solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem  i 2 łyżeczkami majeranku. Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju . Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 230

śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych   300g kurek 1 cebula  200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę.  Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.  Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru  z patelni. Dodajemy szczyptę kurkumy. Powoli doprowadzamy do wrzenia

Moje Kuchenne Rewelacje