Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cebule oraz czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy olej, następnie wrzucamy cebulę. Mieszamy, aż cebula się przyrumieni. Do garnka przeciskamy przez praskę czosnek, mieszamy. Po chwili wlewamy(...)pomidory. Doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem. Dorzucamy również cukier i ostrą paprykę. Całość mieszamy oraz blenderujemy. Dusimy około 15 minut pod przykryciem. Próbujemy i ewentualnie dorzucamy przypraw. Możemy podawać
Kolizje Smakówsmażą. Efekt jest zaskakujący, mamy bardzo smaczne chrupiące fryteczki, które można jeść kilogramami :) Składniki: 5,6 ziemniaków 2 łyżki oleju Ulubione przyprawy: u nas sól ziołowa, słodka papryka, odrobina oregano Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie kromy w słupki (mogą być dość grube) i płuczemy pod bieżącą wodą. Polewamy dwoma łyżkami oleju oraz doprawiamy według uznania(...)posypałyśmy solą ziołową, znaczną ilością słodkiej papryki i oregano. Mieszamy intensywnie aby wszystkie oblepiły się przyprawami. Umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Frytki rozkładamy dość równomiernie. Jeśli nie mieszczą nam się na jednej blaszce to można piec na dwóch równolegle. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni Celsjusza na 20 minut (grzanie góra i dół). W między czasie możemy
Kolizje SmakówCzas przygotowania: 45 minut Składniki: 400g piersi z kurczaka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu) 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki(...)patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy przez kilka chwil, dodajemy nieco wody i smażymy jeszcze około 5 minut. W tym czasie paprykę, ananasa oraz pędy bambusa kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Na patelni robimy na środku dziurę i wykładamy kurczaka. Obsmażamy go z każdej strony. W między czasie
Kolizje Smakówkurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki miody 2 łyżeczki płatków chili 3 łyżeczk soku z limonki 1 łyżeczka skórki z limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka świeżych listków rozmarynu Świeżo mielony pieprz, sól Około 1 szklanki pokrojonych truskawek Filety z kurczaka myjemy oraz suszymy. Oprószamy z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Następnie układamy(...)głębokim talerzu i dodajemy przyprawy: chili, paprykę, rozmaryn, skórkę oraz jedną łyżeczką soku z limonki i 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, miód, 2 łyżeczki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut
Kolizje Smakówminut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i przesmażamy mięso mielone. W czasie kiedy mięso się smaży dokładnie myjemy cukinie i przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Miąższ drobno kroimy. Dorzucamy(...)przesmażonego mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i ostrą papryką (my wrzucałyśmy po około ½ łyżeczki). Całość dusimy około 5 minut. W tym czasie siekamy natkę pietruszki i dorzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko i zdejmujemy z gazu. Przy pomocy widelca nakładamy farsz do cukinii. Z wierzchu posypujemy pokruszoną mozzarellą. Wstawiamy do nagrzanego na 180stopni piekarnika
Kolizje Smakówłyżek oliwy Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy do uzyskania jednolitego, w miarę rzadkiego ciasta. Smażymy naleśniki na patelni lekko wysmarowanej oliwą. Składniki na farsz: 2 papryki 2 małe cebulki 15 małych pieczarek 8 łyżek prażonego sezamu 250g sera długo-dojrzewającego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy
kuchnia do kwadratuoliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem. W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich(...)dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo
Chilli Czosnek i Oliwarewelacyjnego środka na przeziębienie. Kupujcie kwasy chlebowe tylko w szklanych butelkach. Oprócz kwasów w ofercie są również sok z selera korzeniowego oraz sok z buraka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce(...)się z zakupionymi wtedy serami - dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości, że nie możemy wyjechać z targów bez słoiczka :) Produkty bułgarskie BULECO to piękne słoiczki pełne karminowych pyszności na bazie papryki, pomidorów i bakłażana. Ostry sos Lutika i marynowaną czuszkę już wypróbowaliśmy, tym razem postanowiliśmy spróbować sosu Pindżur ( wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów ). Kupiłam też przyprawę czubrica , aby dodać swoim
Chilli Czosnek i Oliwaaluminiową ) i dusić danie na jak najmniejszym ogniu ( lub też wstawić je do piekarnika ). Do przygotowania tażinu będziecie potrzebować kilku orientalnych przypraw - sproszkowanego imbiru, cynamonu, kminu rzymskiego i papryki - wszystkie bez problemu do dostania w sklepach. Jedyny mniej dostępny składnik to ras el hanout - marokańska mieszanka wielu przypraw, sprzedawana w sklepach z produktami arabskimi. Jak zauważycie, mięso obtacza się(...)przypraw: sól morka i czarny pieprz 1 płaska łyżka ras el hanout 1 płaska łyżka mielonego kminu 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka imbiru 1 płaska łyżka łagodnej papryki Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki przypraw w miseczce. Włóż mięso do dużej miski i dokładnie natrzyj je przyprawami. Okryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka
Chilli Czosnek i Oliwacebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji) 1 łyżka przecieru pomidorowego dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C . W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą, octem, dopraw cukrem(...)solą i ostrą papryką. Wymieszaj i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut . Przemieszaj składniki w połowie pieczenia. Wyjmij warzywa z piekarnika, odkryj folię i odstaw na 5-10 minut, aby przestygły. Przełóż do naczynia blendera, dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj od razu, ale sos będzie jeszcze pyszniejszy
Chilli Czosnek i Oliwaświeżego szpinaku (lub innej zieleniny) 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 250 g ricotty* 50 g świeżo startego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie uda się więcej) opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania ciasta opcjonalnie: nasiona sezamu keksówka(...)przestygnie - bardzo dokładnie wyciśnij. Posiekaj i przełóż do miski. Cebulę zeszklij na oliwie i przełóż do szpinaku. Dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki foremki wyłóż ciastem francuskim i nałóż połowę masy
Chilli Czosnek i Oliwaeleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne są także w innych krajach śródziemnomorskich np. w Hiszpanii , gdzie w zależności od regionu dodaje się do nich różne ingrediencje - pomidory, paprykę, kiełbasę chorizo, szynkę Serrano, tuńczyka oraz szpinak. Zapieka się je w specjalnych ceramicznych naczyniach zwanych cazuelas . Przykładami tak przygotowanych jajek są Huevos en el Purgatorio (dosłownie 'jajka(...)umieszczają je w małych naczynkach, tylko w większych formach do zapiekania dla kilku osób. Nawet Marokańczycy przygotowują jajka w podobny sposób - Shakshouka to jajka zapiekane z pomidorami, papryką i aromatycznymi przyprawami. Jak widzicie, co kraj to obyczaj - jajka zapiekane są z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni narodowej, ale idea jest wspólna. W Polsce pewnie także moglibyśmy dodać swoje
Chilli Czosnek i Oliwaklopsikami, botwiną i fetą przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa(...)dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj tyle bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej
Chilli Czosnek i Oliwasobą najwspanialszego wędzonego na gorąco łososia. Sałatka miała być prosta i szybka w wykonaniu i niskokaloryczna! SKŁADNIKI: - 3 łyżki wędzonego łososia około 100-120 g - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody
SMYKWKUCHNIraitę ogórkową np. z TEGO przepisu. Składniki: 4 pałki lub podudzia z kurczaka 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 małe suszone chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 limonki 100 g jogurtu naturalnego Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso(...)umieścić w misce. Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć
wyzwania kuchenne