składniki stanowią dla mnie bazę i do niej w zależności od okazji i zawartości lodówki dodaję różne inne składniki. W wersji obiadowej są to np.: -rzodkiewka -czerwona papryka -ogórek W wersji "imprezowej", jako samodzielne danie są to np.: -kukurydza -oliwki -mozzarella/ser sałatkowy -pokrojony w kosteczkę i usmażony filet z kurczaka Sos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję
Kto ugości moich gości?opakowaniu. Polewamy na talerzu, sosem z patelni. Sałatka z mozzarellą: - 2 garście rukoli - 1/2 sałaty masłowej - pomidorki koktajlowe - paczka - 1/2 cebulki czerwonej - 1 ogórek ze skórką - 1/2 czerwonej papryki - kilka kaparów - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - mozzarella Sałaty myjemy rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kosteczkę. Mozzarellę w większą kostkę. Dresing do sałaty: - 2 łyżki oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNIGołąbki dla zapracowanych :) Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy
Maminek kulinarnysurówką. Więc zajrzałam do lodówki, potem do zamrażalnika i znalazłam warzywa na patelnię. Warzywa i kurczak pieczony czemu nie spróbować. Kurczaka piekłam poprzedniąego dnia w rękawie z cebulą i papryką wrzucone do rękawa. Na patelnie rzuciłam warzywa i zaczęłam podgrzewać, potem dodałam kurczaka w kawałkach oddzielonych od kości i to wszystko podsmarzyłam. Przygotowanie tego dania zajęło mi jakieś
Klaudynkowa kuchniamała czerwona cebula 1 pomidor 1 ogórek gruntowy Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry. 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy na 3 lub 4 części
Szefowa kuchnisoczyste i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na 6 roladek ) - 6 większych plastrów schabu - 6 plastrów wędzonego boczku - 6 plastrów sera żółtego - czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Wykonanie Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie kotlety, na każdy z nich układam po plastrze boczku i plastrze sera, całość zwijam w roladkę, po bokach spinam
Kuchnia z widokiem na ogródsmaczna i pelna witamin. Zachecam do zrobienia jej i sprobowania. Salatka jest bardzo latwa do zrobienia i malo czasochlonna. ZACZYNAMY !!!! SKLADNIKI: - salata lodowa -kukurydza z puszki -papryka swieza -pomidorki cherry -oliwki -cebula lub szczypiorek -ogorek DO SOSU: -woda - oliwa z oliwek -sol, pieprz, sok z cytryny, koperek suszony, majeranek. SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Salate lodowa rwiemy na kawalki
PychaDaniapokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład wchodzi przecier pomidorowy, cebula, marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy sos jest tu niezwykle pomocny ;). Ryż jaśminowy gotujemy
Taste Therapyjadalne! Ale pod warunkiem, że nie pryskane i z dobrego zródła -pomidor obrany ze skórki-mama zawsze parzy pomidora i skórkę ściąga -ogórek -brokuł gotowany na..parze! -papryka -ser koryciński ze szczypiorkiem i suszonym pomidorem -sos- majonez+ketchup+oliwa z oliwek+pieprz i sól himalajska różowa Mama umyła i pokroiła na drobno wszystkie składniki. Polała sosem i podała
Z Kuchni Do Kuchnimięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem olej rzepakowy 50ml cebula 2szt 200g czosnek 4 ząbki przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra Mięso z indyka umyć i podzielić na kilka części. Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Cebulę pokroić w pióra
IzaGotuje500g świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów) koncentrat pomidorowy cebula 2 większe sztuki czosnek 1 główka przyprawy i zioła: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska, majeranek, cząber, rozmaryn, pieprz cayenne, papryka słodka, świeża pietruszka, bazylia i oregano Fasolę zalać wrzątkiem i moczyć w nim przez całą noc (uwaga fasola może kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość więc wody musi być dużo więcej niż fasoli
IzaGotujetaki tradycyjny niedzielny obiad jak u mamy? Niestety nas też w końcu naszło... Padło na duszoną karkówkę z pieczarkami, do tego pure ziemniaczane, kiszony ogórek i papryka. Składniki: karkówka wieprzowa 500 g pieczarki 300 g cebula 200 g olej rzepakowy 1 łyżka domowa Vegeta 2 łyżki czosnek 5 ząbków szczypiorek 1 pęczek natka pietruszki 1 pęczek śmietana
IzaGotujejedynie, co zostało to szczypta szafranu. Tak czy inaczej moja wersja jest przepyszna. Mam zamiar ją jeść codziennie i schudnąć do majówki :-) Składniki: marchewka por cukinia czerwona papryka 2 pomidory szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody łyżka oleju rzepakowego ząbek czosnku sól,pieprz szczypta szafranu odrobina papryczki chilli Sposób
pieprzny smaczekoliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą oregano, ostrą papryką i dusić przez kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować 20-30 minut, po czym dodać fasolę. Całość
Bon Ton Italia