Użyć całkiem innego mięsa. Kupiłem filet z indyka i ... zacząłem się zastanawiać co można zrobić ciekawego. Zmieliłem mięso oraz dobrze je przyprawiłem, dodałem świeżego tymianku i rozmarynu suszonej ostrej papryki oraz bułki tartej aby dobrze skleiła wszystko, a także stworzyła chrupiącą skórkę. Patyczki szaszłykowe otoczyłem dobrze wyrobionym i uformowanym mięsem tak aby mięso podczas grillowania nie spadło z patyczków. Grill
Full Smakuosłodzonej wodzie. Następnie poddusić dodając do niego posiekany czosnek i chili, lekko osolić. Wszystkie warzywa wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie ajvarem lub ostrą papryką. Następnie wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Pomidory doprawić solą, cukrem, pieprzem. Formę do zapiekanek ( 20x30 cm) wysmarować oliwą, wylać trochę pomidorów. Płaty lasagne zmoczyć w letniej wodzie ( niektórzy lekko podgotowują suche płaty
królestwo garówłyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć nie tylko z pomidorami ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki... Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub ocet, pod wpływem których askorbinaza traci swoje właściwości i witamina C jest bezpieczna :) pomidory, ogórki, śmietana, sól
królestwo garówpodsmażyć na tłuszczu (masło, oliwa, smalec). Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły. Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać
królestwo garówoliwie, dodać posiekany czosnek oraz posiekane chilli (mniej więcej łyżeczka do kawy). Poddusić aż cebula się zeszkli. Dodać quinoę, pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć końcówki z ogonkiem. Wyjąć pestki. Wypełnić papryczki farszem. Podawać na zimno. Ale można również zapiec je w piekarniku. Jeżeli będziemy zapiekać należy papryczki posmarować oliwa i wstawić
królestwo garówjest jego siłą (trudno coś zepsuć ) . Odbiega ono również zasadniczo in plus, od oferty okolicznych barów. Znajdziemy tu różne pintxos (małe kanapeczki z wędliną lub serem), wędliny, sery, oliwki, papryki, tortille, chorizo w winie, krewetki, paelle, gazpacho . Do picia Hiszpańskie wina i sangria na szklanki lub dzbanki. Dodatkowo wieczorami we wtorki mają się odbywać degustacje win hiszpańskich, we środy degustacje
królestwo garówaugusta , śmietana z koperkiem. Trzy kartoflanki: - z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka
królestwo garówmaliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością. Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie : Sauvignon 2012 - Cépage Wino w jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki. W smaku jest lekkie i świeże. Krásná Hora Sauvignon Blanc 2012 W nosie dominują aromaty kwiatów czarnego bzu i czarnej porzeczki. Usta pełne, w smaku charakterystyczna mineralność
królestwo garówsmaczny produkt. Estate Selection Marlborough Sauvignon Blanc 2013 (24,99 zł) – ładny lekko słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W nosie czujemy przyjemne nuty świeżo skoszonej trawy, agrestu i zielonej papryki. Kwasowość dość wysoka, finisz zaskakująco długi. Wino dość solidnie zbudowane. Chardonnay–Viognier Reserva Privada 2013 (14,99 zł) Znajdujemy tu sporo owocowych smaków i aromatów (ananas, brzoskwinia, papaja
królestwo garówproste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza
królestwo garówrękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić
Weekendy w domu i ogrodziesmak farszu i sosu pomidorowego. Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek, koperek) - kilka listków świeżej bazylii - sól, pieprz Przygotowanie: Podsmażyć cebulę i pieczarki, ugotować kaszę, połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać pokrojone suszone pomidory
zdrowa vege kuchniaBiała kiełbasa w pysznej marynacie jest idealna na grilla, ale równie dobrze można ją upiec w piekarniku. Składniki: biała kiełbasa papryka wędzona czosnek granulowany 3 łyżki musztardy łyżka miodu łyżka keczupu sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy zalewę: w miseczce mieszamy miód, ketchup, musztardę i przyprawy. Kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach, układamy w naczyniu i smarujemy marynatą. Wstawiamy na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnewędliny.. Przynajmniej wiadomo, że będziemy jeść dokładnie to co chcemy. Przepis od naszego znajomego:) Składniki; 1 kg surowej szynki, przyprawy wedle uznania /u nas zioła prowansalskie, papryka, majeranek, sól, pieprz/ szałwia, oliwa z oliwek Wykonanie; Szynkę myjemy. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy mięsko. Odkładamy na parę godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni.Temperatura jest
Anioły w kuchniwarzywami i szynką. Prosto, szybko i smacznie :) Propozycja dla osób, które nie przepadają za serem wiejskim w czystej postaci. Oczywiście możecie go wzbogacić o dowolne, ulubione składniki takie jak papryka. Polecam! Składniki : 1 opakowanie serka graniastego np. z Piątnicy 4 plastry szynki 1 pomidor 1 mała puszka kukurydzy zioła prowansalskie sól pieprz Szynkę i pomidory pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć
Chocolate Muffin Blog