papryka - 32566 przepisów (strona:1530/2172)

Warzywa w sosie śmietanowo-curry 166

Warzywa w sosie śmietanowo-curry + makaron Być może wizualnie nie jest to mistrzostwo świata ale smakuje rewelacyjnie! Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 400g pieczarek - puszka pędów bambusa - 1 czerwona papryka - mała śmietana 18 volt - sos sojowy - sos tabasco - łyżka oleju - przyprawy: kumin, curry, pieprz, sól, mieszanka do potrwa chińskich - makaron Warzywa myjemy, kroimy i podduszamy na patelni, po 20 minutach

upichcona
Zupa Salsa - rozgrzewająca i aromatyczna 136

pół paczki warzyw na patelnię - puszka kukurydzy - puszka pomidorów - 3 małe papryczki chilli - woreczek kaszy jaglanej - 3 łyżki śmietany 18 volt - 1,5 łyżeczki pasty curry - przyprawy: kumin, ostra papryka, majeranek, kolendra Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię, po kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki ( w obu przypadkach

upichcona
Wstęp do kuchni gruzińskiej 150

morele i najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych przypraw dlatego dziś na obiad oddam kawałek Gruzji na talerz i przygotuję tołmę z papryki z ostrym kaukaskim sosem tkemali

upichcona
Wegetariańskie szaszłyki z bio tofu z ziołami/ sezon grillowy 192

zmodyfikowałam o bio tofu z ziołami , aby kochana siostrzyczka nie obgryzała samych warzywnych patyków ;) A aby tofu smutne nie było zapewniłam mu towarzystwo cebuli, kabaczka, pomidora koktajlowego, pieczarki oraz papryki. Pyszności

upichcona
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 245

warzywami i jajkiem 6.  Kasza jaglana z wpc  🍚 3 1.  Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2.   Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką  4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe

Czarnawisienka
Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych 241

łyżek otrąb owsianych ( lub więcej w zależności od tego jak wodnista jest kapusta) - 2 łyżki dowolnej mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy) - 1 jajko - pieprz, zioła (czosnek,oregano, papryka słodka, kurkuma) Przygotowanie : Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać otręby, mąkę jajko, przyprawy i w razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować

zdrowa vege kuchnia
Udka w ziołach z ziemniakami z rękawa 308

się samo :) 2 udka z kurczaka   (polecam z kurczaków z wolnego wybiegu kupuję w KLIK )   5- 6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 3 cebule zioła prowansalskie tymianek oregano papryka słodka sól odrobina chilli  Udka myję i dokładnie nacieram przyprawami , przyprawy wcześniej mieszam.  Obrany czosnek i cebulę, kroję na kawałki i  obkładam nimi udka, mieszam całość, przekładam

Takie tam pichcenie
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 185

oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź duszonego - szynka wieprzowa 2 plastry - czerwona papryka w proszku - szczypta soli - szczypta pieprzu -szczypta tymianku Plastry szynki dokładnie smarujemy z obu stron przyprawami, odstawiamy na 1-2 h, po czym pieczemy w rękawie do pieczenia przez

KreatywnePiny
Zapiekanka makaronowa 175

Makaron gotuję w osolnej wodzie z dodatkiem oleju. Odlewam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję posiekany kawałek pora, paprykę, przyprawy i żółty ser. Zapiekamy aż ser się roztopi

prawdziwe jedzenie
Placki z tuńczyka z czarną rzepą na przekąskę! 263

placki.  Obieramy 1/2 rzepy.  Kroimy w cienkie plastry.  1/2 cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  Dodajemy paprykę słodką, oregano i bazylię oraz rozgnieciony rozmaryn.  Na placuszku rozsmarowujemy nasz sos pomidorowy.  Układamy plaster rzepy.  Dodajemy cebulę.  Przekładamy kolejnym placuszkiem. Kontynuujemy czynności.  Gotowe placuszki

Czarnawisienka
Meksykanotto 346

Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczne danie jednogarnkowe łączące smaki włoskie i meksykańskie. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki papryki … Przeczytaj cały artykuł Post Meksykanotto pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ratatouille (Ratatuj) 164

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ratatouille to tradycyjne francuskie danie z duszonych bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów, przyprawione tymiankiem lub innymi ziołami prowansalskimi. Może … Przeczytaj cały artykuł Post Ratatouille (Ratatuj) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pasta z wędzonej makreli z oliwkami, awokado i papryką 203

pasty z wędzonej makreli. Świetnie się komponuje z wiejską bagietką, na śniadanie lub kolację. Porcja dla … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta z wędzonej makreli z oliwkami, awokado i papryką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Bogracz 139

Blueberry Corner by "jagodzianka" Z czym kojarzy się nam kuchnia węgierska? Oczywiście z papryką! Pieczoną, duszoną, smażoną, suszoną wędzoną, kiszoną… itd. „Madziarskie” paprykowe smaki … Przeczytaj cały artykuł Post Bogracz pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krakersy 263

szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody łyżeczka soli 1/4 szklanki roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyłam

Kulinarny Pamiętnik