papryka - 32566 przepisów (strona:1527/2172)

Chleb paprykowo-kminkowy 108

szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 op. (7g) suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka kminku szczypta pieprzu ziołowego Dodatkowo: 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy

Kolorowy Przepisownik
Chili con carne 99

czerwoną fasolę jako składnik, która teraz nieodłącznie się z nim kojarzy. Oryginalne chili było skomponowane tylko z wołowiny, papryczek chili oraz soli. W niektórych odmianach dodano fasolę, pomidory, zwykłą paprykę oraz inne przyprawy - zwłaszcza kumin. Tutaj prezentujemy własną odmianę chili con carne dla której inspiracją było kilka popularnych odmian tego dania

Milion Smaków
Potrawka z kurczaka 157

Bardzo lubię połączenia mięsa z piersi kurczaka z różnymi warzywami. W tej kategorii potrawka z kurczaka jest moim faworytem. Pierś z kurczaka w połączeniu z kolorowymi paprykami i cebulą z dodatkiem boczku podaję z naturalnym, brązowym ryżem i koperkowym sosem

Milion Smaków
Gulasz wołowy 116

Jest to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, rozgrzewający, dodający energii gulasz, który spokojnie można przygotować na kilka dni i odgrzewać w miarę potrzeby. Mięso wołowe, papryka, pomidory i ziemniaki wraz z przyprawami tworzą sycący posiłek w sam raz na tę porę roku

Milion Smaków
Pasta jajeczna 96

Bardzo stary i doskonale sprawdzony przepis mojej mamy. Prosta pasta jajeczna bez zbędnych składników. Można stworzyć nieskończenie wiele wariacji tej pasy dokładając różne dodatki - jak paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórek, itd. Jednak o jej niepowtarzalnym smaku decyduje szczypta rzadko spotykanej w polskiej kuchni przyprawy - kozieradki

Milion Smaków
Zapiekanki z wołowiną 129

Brakuje pomysłu na zdrową i pożywną kolację? A co powiecie na paski czerwonej papryki duszone z czosnkiem, chuda wołowina z kminem, zielone oliwki i żółty ser? A całość zapieczona na pełnoziarnistej bagietce. Po prostu pyszne

Milion Smaków
Zielone kanapki 130

takie śniadanie można było przygotować codziennie niezależnie od naszych ograniczeń czasowych. Idealnym przykładem takiego posiłku mogą być przedstawione poniżej pełnoziarniste kanapki z awokado, bazylią, rukolą, rzeżuchą i zieloną papryką wraz ze szklanką soku pomarańczowego 100% Tymbark. Zielone warzywa i liście dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów oraz zapewniają nam codzienną porcję zdrowia. Dopełnienie stanowi tu świeży sok pomarańczowy. Całość

Milion Smaków
Pieczona faszerowana papryka 120

Faszerowane warzywa są nie tylko daniem smacznym ale również bardzo efektownym. Świetnie się sprawdzą gdy chcemy mile zaskoczyć naszych gości i jednocześnie się nie przepracować ;) Dziś pora na czerwoną paprykę, która przez swój kształt aż się prosi o nafaszerowanie czymś apetycznym :) Ja skusiłam się na mielone mięso z indyka, cebulę, jajko i zioła. Całość upiekłam w piekarniku. Efekt był naprawdę

Milion Smaków
Polędwiczki wieprzowe z woka 140

Szybkie, sycące i pyszne danie z woka. Kilka składników, zaledwie kilkanaście minut w kuchni a zadowolenie gwarantowane. Delikatna i krucha polędwiczka wieprzowa z papryką, pieczarkami i nutką sezamu

Milion Smaków
Leczo z cukinią light 142

Jestem wielką miłośniczką lecza - jest ono dla mnie nieodłączną częścią letniego menu. Uwielbiam ten wyrazisty smak dojrzałych pomidorów i papryk z domieszką mięsa. Dodatkową zaletą jest możliwość przygotowania duuużej porcji na kilka dni. Podgrzewanie ani trochę nie psuje smaku tego pysznego dania - mam wrażenie, że jest dokładnie na odwrót - z każdym dniem smakuje lepiej. Na blogu znajdziecie już mój przepis

Milion Smaków
Kasza gryczana z wołowiną i warzywami 157

Coś dla miłośników mięsa, ale też zdrowego odżywiania. Połączenie wołowiny z kaszą gryczaną będącą źródłem witamin i cennych minerałów świetnie uzupełniają tu dodane warzywa: soczyste pomidory, dwa rodzaje papryki oraz cukinia. Całość doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad zapewniający codzienną porcję zdrowych składników odżywczych

Milion Smaków
Gulasz z boczniaków 102

prawda nie udało mi się jeszcze w tym roku wybrać ale do sklepu po boczniaki - owszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina

Milion Smaków
Fasola z warzywami 98

pełnowartościowe danie idealne na zbliżające się chłodniejsze dni. Fasola jako źródło roślinnego białka wraz z towarzyszącą jej tu całą serią zdrowych warzyw, począwszy od kalarepy, poprzez seler, por, paprykę czy jarmuż, zapewni codzienną dawkę witamin i mikroelementów. Danie jest uniwersalne i można je podjadać w ciągu dnia niezależnie od pory: czy to śniadanie, obiad, przekąska czy też kolacja

Milion Smaków
Frittata z papryką i cieciorką 114

ciasto z jajek możecie przygotować z dowolnymi dodatkami dlatego jest ona dobrą opcją na spożytkowanie resztek z lodówki :) Moja frittata przyjemnie pachnie czosnkiem a głównymi dodatkami są czerwona papryka i cieciorka z puszki

Milion Smaków
Jajka przepiórcze zapiekane w szynce parmeńskiej 176

wydaje się bardziej skomplikowane do przygotowania. Może też być podane jako ciepła przekąska, która na pewno znajdzie swoich amatorów. Połączenie smaków jajka, szynki parmeńskiej, koziego sera i pieczonej papryki daje interesującą kompozycję, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem z dodatkiem dobrego masła

Milion Smaków