papryka - 32566 przepisów (strona:1543/2172)

Makaronowa Zapiekanka Meksykańska 156

makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem,  ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotować przez około 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron

MarciochaKucharzy
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 161

dużej patelni  rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę  następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować

MarciochaKucharzy
Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków 152

się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka) 200 ml śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory

MarciochaKucharzy
Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniaczkami 181

obiadki na balkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem, sola

MarciochaKucharzy
Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym 173

szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru. Następnie umyć mięso, osuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć kotlety na oleju, kolejno

MarciochaKucharzy
Zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą 218

przykryciem minimum 1h, ale lepiej dłużej. Na koniec dodać zacierkę z mąki i masła by zagęścić sos. Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja podałam z konserwową papryką mojej mamy:D Smacznego

MarciochaKucharzy
Sajgonki z krewetkami 180

jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej  Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy ok 1minuty, dodajemy przypraw według uznania. Ja dodałam sól

MarciochaKucharzy
Jesienne pierogi z dynią hokkaido 220

cały rok :D Pierogi z dynią SKŁADNIKI: 1 nieduża dynia typu hokkaido 250g białego sera chudego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku mąka pszenna olej, sól, pieprz boczek, masło papryka chilli, lubczyk Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok 2cm.Dyni

MarciochaKucharzy
Domowa Fasolka po bretońsku 160

bretońsku SKŁADNIKI: 1/2 kg fasoli typu Jaś przecier pomidorowy 1 cebula 1 dobra kiełbasa ok. 100 g wędzonego boczku olej do smażenia przyprawy:  liść laurowy ziele angielskie papryka słodka kminek mielony majeranek sól pieprz Wieczorem dzień  wcześniej, fasolę wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy. Następnego dnia fasolę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie

MarciochaKucharzy
Francuskie śniadanie z jajkiem 160

Poranek, tak trochę inaczej :D SKŁADNIKI: ciasto francuskie 4 jajka dodatki: to co w lodówce: kiełbasa, pieczarki, ogórki chilli, papryka,  gorgonzola, ser zółty   Ciasto francuskie pokroić na sześć części. Umieścić je w dołkach foremki do muffinek. Na dno powrzucać dodatki, tyle by jeszcze wbite jajko się tam zmieściło. Jajka delikatnie posolić i popieprzyć.  2 foremkach umieściłam farsz

MarciochaKucharzy
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 154

Nareszcie..była okazja ją zrobić :D  Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk,  oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek,  rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy

MarciochaKucharzy
Aromatyczne flaki z boczniaków 108

naszej plantacji  i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła  1 łyżka oleju   Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe.  Warzywa obrać i zetrzeć

MarciochaKucharzy
Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą 180

opakowaniu. Moją zrobiłam tak: Do osolonego gotującego się wrzątku wsypać całe opakowanie. Non stop mieszając przez ok 10 minut masa uzyska konsystencje gęstego puree. Dodać szczyptę ziół i papryki ostrej. I na małym ogniu mieszać jeszcze ok 5 min. Całość wyłożyć na dużą paterę. Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki

MarciochaKucharzy
Pasztet z zielonej soczewicy 146

Pasztet z zielonej soczewicy SKŁADNIKI: 500g zielonej soczewicy   2 marchewki  2  cebule  3 ząbki czosnku  2 jajka  łyżka masła Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy)  bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego pestki słonecznika Soczewicę moczyć przez 1-1,5 g,  ugotować

MarciochaKucharzy
Świąteczna tarta z rybą i krewetkami 152

filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko  pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę, przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem

MarciochaKucharzy