papryka - 32566 przepisów (strona:1549/2172)

Marokański kurczak z figami 202

łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli   5 łyżek wytrawnego białego wina   1 łyżka stołowa miodu   1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku   1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego   szczypta mielonego czosnku   sól i pieprz do smaku   woda - gdyby sos był zbyt gęsty  Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki curry do słoików 235

soli 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6% 1 szklanka cukru 3 łyżki curry (można nieco mniej) 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy opcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paski Przygotowanie Ogórków nie obieramy. Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki lub w dość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka w sosie barbecue 431

łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni wolnowar 8-10 godzin  Żeberka pokroić na porcje i wrzucić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet domowy po ... saudyjsku 206

łyżki masła Ghee (w Polsce użyłbym smalcu, ale w Arabii Saudyjskiej  go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego  sól, pieprz i ostra papryka do smaku   szczypta gałki muszkatołowej  Przygotowanie Mięso (z wyjatkiem wątróbek) umyć i pokroić w kostkę odkrawając tłuste kawałki. Na dno garnka włożyć najtłustsze skrawki mięsa i wytopić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 177

drobno posiekane   sól i pieprz do smaku   woda   olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos tahini czyli طحينة 244

jogurtu)   sól i pieprz do smaku   opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy , posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Egzotyczna sałatka jajeczna 186

szczypiorek się przegryzł  :) Moje modyfikacje polegały na dorzuceniu: 3 porwanych na kawałki liści sałaty (bo akurat była w lodówce), 1/2 puszki kukurydzy, 1 pokrojonego pomidora i małej czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski, ale pominąłem majonez, awokado i ziemniaka. Też smacznie wyszło, mimo że doprawiłem tylko solą i pieprzem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 214

ziaren czarnego pieprzu   3-5 ziaren kardamonu 2-3 ziarna ziela angielskiego   2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy   1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw 197

dań mięsnych oraz ryb Składniki 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej) 2 - 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka mielonej papryki (w zależności od upodobań ostrej lub słodkiej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku  1 łyżeczka suszonego szczypiorku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka na ostro - dla Dominiki 299

kokosowego nierafinowanego (w ostateczności można zastąpić innym) 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak) 1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego    Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 253

świeżo zmielonego czarnego pieprzu  1 g suszonej ( nie kandyzowanej) skórki pomarańczowej (można dodatkowo zmielić w młynku do kawy) szczypta gałki muszkatołowej *** opcjonalnie 1 g mielonej ostrej papryki *** opcjonalnie szczypta ziela angielskiego jeśli nie dodajemy skórki pomarańczowej *** opcjonalnie mała szczypta mielonych goździków Sprzęt szynkowar garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar 2 termometry do mięsa woreczki do szynkowaru lub osłonka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca 198

kilogram mięsa gałka muszkatołowa - 0,5 grama na kilogram mięsa cukier - 1 gram na kilogram mięsa  zimna woda - około 50 ml *** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej ostrej papryki lub chili w płatkach jelita wieprzowe o przekroju 28-32 mm namoczone uprzednio w wodzie przez minimum 30 minut Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę o wymiarach około 2x3 cm, natomiast

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Shanklish - ser suszony na słońcu 247

zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami. Składniki jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu mieszanka drobno zmielonych przypraw w skład której najczęściej wchodzą: tymianek, ostra papryka, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kumin, ziele angielskie, nasiona kolendry, pieprz i sól. W przypadku mieszanki warto jednak poeksperymentować, aby znaleźć własny ulubiony smak Przygotowanie Jogurt podgrzewać powoli na średnim ogniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biała kiełbasa pieczona w piwie z cebulą i majerankiem. 6823

surówką, jak i na kolację z pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :) Składniki - 4 białe kiełbaski - 1 duża cebula - 1 szklanka piwa - sól, pieprz,majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka mielona Wykonanie Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, na jego dno wykładam pokrojoną w grubsze półplasterki cebulę. Cebulę delikatnie solę, posypuję przyprawami i mieszam aby cała obtoczyła się w przyprawach

Kuchnia z widokiem na ogród