wysokiej temperatury, a soczysty i pełen smaku. Zainteresowanych zapraszam do lektury: Składniki: 2-3 ćwiartki kurczaka (w zależności od ilości chętnych) mieszanka ulubionych ziół i przypraw (tu słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir) sól, pieprz biały ok 50 ml wody Przygotowanie: Umyte ćwiartki okrawamy ze zbędnego tłuszczu. Nacieramy solą i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin - najlepiej całą
Kuchnia po mojemupuszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia - proporcje wedle
Kuchnia po mojemuopakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony, szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pierś kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, szafranem dla koloru i mieszamy z łyżeczką majonezu. Odstawiamy na pewien czas. Podsmażamy lekko
Kuchnia po mojemumięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka mieszanki ziół (dałam prowansalskie) 2 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo Wierzch można posmarować śmietaną (jak w oryginalnym przepisie) lub białkiem i posypać
W kuchni bez szafekczego nam potrzeba;) No i jest gotowa w 15 minut! Składniki na 4 porcje: 8 wiejskich jaj 1 średniej wielkości cukinia 1/2 ostrej czerwonej papryki 3 szalotki świeży tymianek (ok łyżka listków) łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni z oliwą. Cukinię
Kulinarne Inspiracjedanie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść się do syta. Smacznego! :-) 4 placki tortilli 2 filety z kurczaka 150g startego żółtego sera 100g startej mozzarelli sól, pieprz, chilli, papryka słodka, bazylia, oregano 2 łyżki oleju 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia
Szefowa kuchnikozery jest bazą wielu dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów) 3 łyżki oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie
Weekendy w domu i ogrodziePrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 4 kotlety wołowe /ligawa/ 1-2 cebule 2-3 ząbki czosnku papryka łagodna
Ugotujmy CośPolecam skrzydełka w panierce Produkty: 60 dag skrzydełek z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu) szczypta słodkiej papryki Gęste ciasto naleśnikowe
Ugotujmy Cośmiałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka minut na wysokim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia. Cisto rozkładamy, posypujemy wołowiną, z jednej, dłuższej strony zostawiamy pasek
BaRepasnabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 udka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki Niedźwiedzie Wykonanie: Udka myję pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Każde nacieram solą i pieprzem, odstawiam na kilka chwil
Blondynka Gotujemielone ( u mnie łopatka ) – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * cebula – 1 szt * chleb pszenny – 1 kromka * duże jajko – 1 szt * sól, pieprz, papryka ostra – do smaku SOS: * pomidory w puszcze – ok. 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty – 100 g * sól , pieprz, bazylia, oregano
Ostra na Słodkododanych przypraw. Dla mnie podstawą jest pieprz ziołowy (wolę go od pieprzu czarnego w potrawach z grzybami) i szczypiorek. Dziś dodałam też chimichurri (argentyńską mieszankę czosnku, płatków ostrej papryki, natki pietruszki,liścia laurowego, suszonej bazylii i oregano), a na koniec liście świeżej kolendry, której dawno nie było w mojej kuchni - nie rozumiem dlaczego ;) bo bardzo ją lubię. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziesamodzielnie w domu i ulubione zioła będzie to naprawdę wyjątkowe danie. Składniki: biała surowa nieparzona kiełbasa cebula (tyle żeby przykryć kiełbasę) czosnek (2-3 ząbki) czubrica mielona słodka papryka sól pieprz oliwa ewentualnie ulubione przyprawy Przygotowanie: 1) Kiełbasę wkładamy do żaroodpornego wysmarowanego oliwą naczynia 2) Posypujemy ją przyprawami i układamy na niej czosnek pokrojony w plasterki 3) Całość
Mama Gotujeponiżej przepisie wykorzystuję dużo ziół. Można je oczywiście zmieniać według własnego uznania. Składniki: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka czubricy 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka imbiru sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać
Mama Gotuje