Składniki: 2 bułeczki, 3 frankfurterki lub kawałek kiełbasy, 6 plastrów chorizo, 2 liście jarmużu, 4 suszone pomidory z oleju, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub ostra papryka w proszku (wersja pikantna), 1 łyżka kaparów, 1 łyżka olej z zalewy pomidorów, 2-4 plastry cheddara, pieprz do smaku . Przygotowanie: Umyty i osuszony jarmuż oderwać od grubych
SzczyptaSmaQpasował na uroczysty obiad np. w Poniedziałek Wielkanocny. Polecam! Składniki: 6-8 plastrów schabu 3 cebule (u mnie czerwona) 1,5 szklanki soku jabłkowego szklanka wody łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego szczypta chilli Schab lekko rozbijamy, soli i pieprzymy z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 30 min. Cebulę kroimy
NA MOIM TALERZUzamiennie innego mocnego alkoholu 15 ziaren pieprzu 4 goździki 1 mały kawałek cynamonu 6 ziaren ziela angielskiego, bądź 2 duże szczypty mielonego 2 gwiazdki anyżku 1/2 małej ostrej suszonej papryki łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka soli Do dekoracji: poszatkowany szczypior odrobina ziaren sezamu olej sezamowy opcjonalnie: majonez opcjonalnie sos ostry: Składniki na ostry sos: sos tabasco 120 ml sosu sojowego
KreatywnePinypasty wg Jadłonomii dodałam też odrobinę wędzonej papryki (ale nie jest to konieczne). Pyszna z ogórkiem kiszonym. Przygotowuje się ją całkiem szybko. Składniki: 2 cebule 1 jabłko kilka łyżek oleju 1 ziele angielskie 1 jałowiec 1 goździk 2 liście laurowe 1 puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki
Qlinarnie i Qlinarniewoda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę przepłukujemy jeśli jest zbyt mocno ukiszona. Potem należy ją przesiekać i odstawić. Następnie oczyszczamy pieczarki i kroimy
vegetanieszkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki- jeśli nie chcemy ostergo smaku, dajemy dwa paski słodkiej papryki 2 gałązki rozmarynu świeżego 3-4 krążki cebuli czerwonej Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z jednego boku kazdo jajko nadbijamy. Wodę zagotowujemy z octem i solą. Jajka układamy w naczyniu , układamy
Z Majeczką w kuchnibutter fasolka szparagowa zielona cięta Bonduelle już przygotowane na parze / string-bean green cut Bonduelle prepared by steaming s zczypta cukru / pinch of sugar szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper wędzony boczek / smoked bacon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji
Projekty ze smakiemOstatnio pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBezmięsna "zapiekanka" Oliwki-pomidor-mozzarella Taka pizza a zamiast ciasta papryka :) Czytaj więcej
Pasja tworzenialekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi indyka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić
Powiedz dietom niecebulowy, który będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny. Przyprawa gosposi Rafex -Skład w różnych proporcjach pieprz czarny- grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka
Moje domowe kucharzeniewieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, posiekana, pietruszka, sól, vegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Przygotowanie: Bułki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z rozmiażdżonym czosnkiem na złoty kolor. Do mięsa dodać jajka, kaszę manną,podsmażoną cebulę
kulinarnajamka.blogspot.compogotować minutę. Następnie dodać ocet. Gotować jeszcze parę minut mieszając, aby wyparowało połowę płynu. Na patelni rozgrzać olej. Mięso posolić i popieprzyć ( ja robię mieszankę z soli i ostrej papryki w proszku i tym posypuję mięso). Skropić paroma kroplami cytryny. Kotlety przełożyć na patelnie i podsmażyć na rumiano. Zdjąć z pieca, odstawić i po chwili doprawić do smaku solą
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 – 4 łyżki bułki tartej, 1 – 2 ząbki czosnku, 1 – 2 cebule, pieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę
kulinarnajamka.blogspot.com