warzywny) 2 szklanki mleka (jeśli ktoś ma alergię na nabiał - można użyć wody i dodać więcej ziemniaków, któe zagęszczą zupę) 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz do doprawienia zrumienione płatki migdałowe do posypania opcjonalnie: łyżka wiórek kokosowych do wmiksowania w zupę Kalafiora wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!średnia cebula pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku 150 ml śmietany 36% 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie garść słonecznika ulubiony makaron sól, pieprz, papryka ostra do smaku opcjonalnie: sr do posypania Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie. Na suchej patelni prażymy słonecznik i uprażony zdjemujemy na talerzyk. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią nadmiaru ostrości
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zapominam, że za nią po prostu nie przepadam... No ale... Mięso - super! Przyprawione - super! No, prawie - do momentu aż nie natknęłam się w mojej porcji na ogromny kawał ostrej papryki. Jako, że moja tolerancja ostrości jest na dość niskim poziomie, choć i tak wzrosła odkąd poznałam PanaMęża, to prawie popłynęły mi łzy. Wiem - chilli, czyli powinnam być gotowa na ostrość
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciepłej wody (nie wrzątku!) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg białego sera - najlepiej tłustego bądź półtłustego 1 duża cebula 2 łyżki masła przyprawy do smaku - sól, pieprz, ew. ostra papryka Ciasto: Mąkę łączymy z solą i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy po trochu ciepłej wody z olejem i zagniatamy ciasto - ma być miękkie i plastyczne. W razie gdyby ciasto się kleiło
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Zupy Krem pomidorowy - zupa dobra, ale tylko dobra. Najlepszą zupę pomidorową póki co jedliśmy u znajomej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ulubionego makaronu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 szczypta chili sól, pieprz Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i soczewicę i gotuj do miękkości (około
Qlinarnie i Qlinarniepołowę farszu. Resztę zapakowałam do dwóch kokilek i przykryłam folią aluminiową. Potem wstawiłam do pieca, gdzieś w połowie pieczenia kurczaka. Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól, popierz i posyp łyżeczką papryki w proszku. Następnie rozsmaruj dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia wylej wino oraz mniej więcej 200 ml wody. Dodaj gałązki tymianku, z których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj
Moja Delicjaimbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska łyżka mielonej kolendry Sól, pieprz, papryka ostra do smaku Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie pora kroimy
Zawsze głodna!plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko 1/4 szklanki mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę i przyprawami
Mania Gotowaniaposiekana/, sól, pieprz, Wykonanie; Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół. Wyciągamy żółtka, które następnie przecieramy przez sitko. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pastą napełniamy połówki jajek. Możemy posypać bazylią, papryką, szczypiorkiem. Jak kto woli
Anioły w kuchniupiec. Potem pozostaje już tylko czekać. Pieknie pachnie. 1 – 2 bataty 5 – 6 udek* 2 cebule kilka ząbków czosnku 1 łyżeczka garam masala 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki oleju sól Bataty obrać i pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w pióra. Czosnek podzielić
Polska ZupaZachęcam do skorzystania z tego przepisu: Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1 jajko - 1/2 łyżeczki: soli, zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich. - 20g droższy - 50ml oliwy z oliwek Wykonanie: Drożdże włożyć do szklanki zalewamy do 1/4 wysokości mlekiem, zasypujemy łyżką mąki i pół łyżeczki cukru wymierasz i odstawić do wyrośnięcia
Tanio szybko zdrowodrodzy dzisiejszego dnia przychodzę do was z propozycją zrobienia samemu pysznego schaby długo dojrzewającego "surowe mięsko" ;] Składniki: - 1/2kg surowego schabu - 3 łyżki cukru - 3 łyżki soli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego - 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 1/2 łyżeczki bazylii Wykonanie: Umyty i osuszony schab otaczamy w cukrze przykrywamy talerzykiem
Tanio szybko zdrowo