papryka - 32566 przepisów (strona:1567/2172)

Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 204

bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj  mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za  danie grillowe z patelni smakowała równie wybornie. Składniki; 3 świeże pstrągi Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól

Gosia gotuje
Duszona cukinia i boczuś, czyli obiad w 30 minut 213

małe cukinie 1 łyżka masła 1 duży ząbek czosnku szczypta tymianku sól i pieprz do smkau Dodatkowo: 6 cienkich plastrów surowego boczku ulubione przyprawy ( u mnie tradycja: słodka papryka, majeranek, sól i pieprz) ugotowane ziemniaki 1 łyżka oleju ogórki małosolne Sposób przygotowania: Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać

Gosia gotuje
Kapusta duszona z parówkami i lubczykiem 159

Kolejna kapusta na blogu, dzisiaj w wersji samodzielnego dania. Idealna na obiad lub ciepłą kolację. Pasuje zarówno do tłuczonych ziemniaków jak i wszelkiego pieczywa. Zapraszam też na : kapustę z papryką i białą kiełbasą                                kapustę z koperkiem do obiadu

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane z sałatką z boćwinyi i jajkiem w koszulce 188

nudne i można je podać na wiele sposobów. Dziś propozycja z sałatką i jajkiem w koszulce. Zapraszam również na ich inne podanie tutaj: Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 0,7 kg ziemniaków 1  mała cebula

Gosia gotuje
Domowy fast food 215

pieczeni wołowej 1 główka kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3  łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki

Gosia gotuje
Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską 182

czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka czubricy 1 łyżka świeżego cząbru  150 ml czerwonego wina półwytrawnego 150 ml bulionu wołowego garść kolendry sól morska, pieprz  i wędzona papryka w proszku do smaku 1 łyżeczka tymianku 4 zabki czosnku oliwa 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić

Gosia gotuje
Parówki zapiekane w cieście francuskim 168

również ulubioną cienką kiełbasę. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego 250 g 6 dobrej jakości parówek( u mnie wiedeńskie) 6 plasterków żółtego sera kilka listków świeżej bazylii słodka papryka w proszku Sposób przygotowania: Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 części o długości parówki.Na wierzchu każdego kawałka ułożyć po plasterku sera i parówkę, posypać drobno pokrojoną bazylią. Zwinąć w rulon

Gosia gotuje
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 263

były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki

Gosia gotuje
Bigos staropolski 237

zabki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposob przygotowania: Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu

Gosia gotuje
Spaghetti w sosie orzechowym 176

macie możecie użyć zwykłej mąki pszennej. Składniki (2 porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety sojowe w serowym cieście 216

sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów 1 jajko 1/2 szkl mleka 5 dag sera żółtego startego na drobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku 1. Kotlety przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy ciasto: białko ubić z solą na sztywno, dodać żółtko, mleko i ser żółty, wymieszać

Kto ugości moich gości?
Szakszuka, czyli jajko zatopione w pomidorach z szynką i przyprawami 211

naprawdę przepyszny pomysł! Składniki 200 g pomidorów z puszki lub 3 duże mięsiste 1 ząbek czosnku 100 g szynki/kiełbaski 2 jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz pół średniej cebuli + bagietka do podania Czosnek, cebulkę i szynkę kroimy w kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory oraz przyprawy

Chocolate Muffin Blog
Chrupiące krakersy 186

szklanki mąki żytniej  1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia  ulubione przyprawy: złocista przyprawa do kurczaka, przyprawa gyros, papryka ostra Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na tyle części, ile smaków chcemy otrzymać. Do każdej części ciasta dodajemy po 1 łyżeczce ulubionej przyprawy

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z kurczakiem, czerwoną fasolką i ogórkiem 237

szklanki keczupu 1/3 szklanki majonezu 1/2 łyżki oregano suszonego (do smaku) Sos biały: 1/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Sosy najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się "przegryzły". Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy.    Mięso umyć i osuszyć

Chocolate Muffin Blog
Sałatka cezar z grzankami 410

wcześniej, aby smaki zdążyły się "przegryźć" :) Moje grzanki troszkę się przypiekły - wybaczcie :) Sos czosnkowy : 1/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy.       Składniki : 2 piersi z kurczaka sól i pieprz lub przyprawa złocista

Chocolate Muffin Blog