papryka - 32566 przepisów (strona:1570/2172)

Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 199

kolor z obu stron :) Gotowe ! Kalafior zapiekany: 1 średni kalafior 3 jajka 4 duże łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki) 10 dkg startego żółtego sera  pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zahamować proces gotowania. Do miski rozbijamy 3 jajka, dodajemy 4 duże łyżki jogurtu, ścieramy połowę potrzebnego

vegetanie
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 177

zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych

vegetanie
Czerwony hummus - zrób to sam :) 154

łyżki tahini 5 suszonych pomidorów 3 łyżeczki pestek dyni 1 łyżeczka pasty tandoori 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wody mineralnej pieprz, ostra papryka Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia i miksujemy na gładka masę. My robimy to blenderem. Humus mamy gotowy. Jeśli jest zbyt gęsty dolejcie trochę wody. Smacznego :) Czerwony hummus

vegetanie
Zielone spaghetti z suszonymi pomidorami. 155

innego 6 suszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie, gdy gotuje się makaron, kroimy w kostkę seler

vegetanie
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 154

kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto  TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka. Kapustę kroimy na  części razem

vegetanie
Pasta z batata i cieciorki z migdałami. 134

jasna 1/4 szklanki płatków migdałów 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek wody oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki parę kropel sosu sojowego tymianek, ostra papryka, Zaczynamy od ugotowania batata na miękko. Kiedy już ostygnie dodajemy do niego soczewicę wcześniej opłukaną wodą. Dosypujemy resztę składników, przyprawiamy i wszystko ładnie traktujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli

vegetanie
Pasta jajeczna z ricottą w stylu włoskim. 156

pasty : 1 opakowanie ricotty 4 ugotowane jajka 10 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorów (najlepiej w oliwie na ostro) 1/2 szklanki tartego żółtego sera jogurt w stylu greckim pieprz, ostra papryka, oregano Jajka kroimy w drobną kostkę, najlepiej na siatce. Oliwki i pomidory również w drobną kosteczkę. Ścieramy żółty ser i wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, i mieszamy. Dodajemy

vegetanie
Marchewkowo - ziemniaczane kluski a'la gnocchi. 131

miały luz :)  Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone w kostkę. Lekko przesmażamy i zalewamy passatą. Po zagotowaniu dodajemy szpinak, pesto oraz przeciśnięty czosnek. Dusimy wszystko do momentu

vegetanie
Cudowna kapusta zasmażana z jabłkami. 181

Składniki: 1 puszka kapusty kiszonej na winie (kupicie ją w Lidlu) 1 duże winne jabłko 1 duża cebula oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski, kolendra mielona, pieprz, ostra papryka, majeranek, kurkuma Kapustę wrzucamy do rondla razem z pokrojonym w płatki jabłkiem. Podlewamy wodą i dusimy. W tym czasie podsmażamy cebulę na oliwie na złoty kolor. Dodajemy do kapusty razem

vegetanie
Sylwestrowe przekąski :) #zabawasylwestrowa 224

serem Camembert : http://vegetanie.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-z-serem-camembert-i-chutney.html Brokuły w cieście z chipsami: http://vegetanie.blogspot.com/2014/10/brokuowe-kaski-w-ciescie-nalesnikowym.html Ciasteczka ze szpinakiem i pieczarkami : http://vegetanie.blogspot.com/2014/08/piatkowe-menu-paszteciki-bez-miesa.html Selerowe kąski w cieście : http://vegetanie.blogspot.com/2014/07/smakowite-kaski-z-selera.html Papryka nadziewana : http://vegetanie.blogspot.com/2014/07/kolorowo-na-sniadanie.html Pomidory nadziewane: http://vegetanie.blogspot.com/2014/08/pyszne-sniadanko.html Przekąska z wafli ryżowych: http://vegetanie.blogspot.com/2014/11/super-przekaska-z-fafli-zbozowo.html

vegetanie
Wege bigos. 164

koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie ostry bigos to jeszcze dodajcie ostrej mielonej papryki. Bigos jest gotowy :) Będziecie mile zaskoczeni smakiem, bo smakuje wyśmienicie. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem. 157

sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy seler zeszkli się dodajemy do niego szpinak, który wcześniej obraliśmy z twardszych łodyżek

vegetanie
Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 159

szparagowych. Składniki: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej 1/2 opakowania żółtej fasolki szparagowej 1 opakowanie passaty 500 ml 2 ząbki czosnku garść pestek dyni oliwa z oliwek tymianek, pieprz, ostra papryka Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki i dodajemy do niej fasolki szparagowe. Przesmażamy ok. 3-4 minuty i wlewamy całą passatę. Przyprawiamy, dodajemy czosnek pokrojony

vegetanie
Spaghetti z białym serem 237

Wyszło pysznie... Składniki:   300g makaronu spaghetti, 150g białego sera,  puszka krojonych pomidorów,  cebula,  2 ząbki czosnku, 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  1/2 łyżeczki tymianku,  1/2 łyżeczki bazylii,  1/2 łyżeczki oregano,  sól, pieprz. Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć

Z miłości do słodkości
Ziołowa polędwica wieprzowa w sosie własnym 244

wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie owinąć folią aluminiową. Składniki: 1 polędwica wieprzowa Zioła suszone: 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka otartej bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka tymianku szczypta soli Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C Mięso szczelnie owijamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com