cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 duże garści świeżego szpinaku 2 pomidory "śliwkowe" 1 łyżka oleju 6 sznycelków wegańskich Primavika przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, bazylia, oregano, kurkuma dużo świeżego koperku :) Przygotowanie: Kaszę i soczewicę ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż chwilkę posiekana cebulkę i czosnek. Dodaj wody i wsyp pokrojoną na cienkie
Zdrowie na języku :Pwegańskiego makaronu - ok. 30 dkg obranego ze skórki bobu - 4 pomidory (2 czerwone i 2 żółte) - 5 suszonych pomidorów w oleju - 2 ząbki czosnku - pół cebuli - odrobina słodkiej mielonej papryki - ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich - pieprz ziołowy - sól, pieprz - oliwa Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy, aby się nie rozgotował. 1. Odpowiednią ilość ugotowanego bobu obieramy ze skórki
Bananowe Poleszybko..wystarczą bułki do hot dogów - u mnie w sumie były bagietki, parówki i dowolne warzywa.. bułki do hot-dogów / bagietki parówki cebula fioletowa ogórki papryka pomidor ser żółty musztarda ketchup Bułki przekroić wzdłuż , ale nie do końca.Środek bułek posmarować musztardą , włożyć parówkę i pokrojone warzywa [ posypane solą i pieprzem].Posypać startym żółtym
Moje domowe kucharzeniekropli tabasco lub 1 łyżka sosu sweet chilli SOS CZOSNKOWY: 1/2 szkl Majonezu Kieleckiego 1/2 szkl jogurtu naturalnego 5-6 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę sól, pieprz, ostra papryka SOS CURRY: 1/2 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 2 łyżki Musztardy Kieleckiej 1 łyżeczka curry
Kto ugości moich gości?cebule 20 dag kabanosów 2 łyżki masła (ja użyłam czosnkowego) 2 łyżki mąki 1/2 szkl śmietanki 30% przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafex sól, pieprz, ostra papryka Dodatkowo: 25 dag makaronu łazanek 1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum smaku i witamin) 2. Makaron ugotować. 3. Pieczarki pokroić
Kto ugości moich gości?pojedyncze piersi z kurczaka sól, pieprz przyprawa do sałatek, np. ziołowo-koperkowa miks różnych nasion (słonecznik, dynia) Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przyprawione mięso zalać odrobiną oleju i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie zamarynowane mięso przysmażyć na patelni (nie trzeba dodać oleju, bo mięso już jest tłuste). Przesmażone mięso przełożyć
Ugotowaćserem wędzonym i żurawiną Składniki: 2 piersi z kurczaka około 2 szklanki płatków kukurydzianych 150-200 g sera wędzonego (np.oscypka) 1/3 szklanki suszonej żurawiny sól, pieprz papryka słodka, zioła prowansalskie, czos nek granulowany 1 duże jajko olej Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy według uznania na nieco mniejsze porcje. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki
Mania Gotowaniatakie 400g (ta z puszki się nie nadaje) jedną małą cebulę trzy ząbki czosnku sporo posiekanej pietruszki, jak ktoś lubi to kolendra po ½ łyżeczki mielonej kolendry, kuminu, chilli, słodkiej papryki sól i pieprz oraz ½ łyżeczki zaataru (jak ktoś nie ma to nie musi być) Ciecierzyce zalewamy zimną wodą i zostawiamy na min 12h. Po tym czasie odlewamy wodę i ciecierzycę
ladykitchendzisiaj zawsze nachodzi mnie ochota na coś lekkiego a zarazem pożywnego. Sałatki wpisują się tutaj rewelacyjnie :) Składniki: - 1 główka sałaty masłowej - 2 ogórki gruntowe - 2 pomidory - 2 papryki czerwone - 2 małe czerwone cebule - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1 opakowanie sera feta - 2 suszone pomidory - 1 mały słoiczek czarnych oliwek sos: - 8 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki
Zainspirowana w kuchniPunktem kulminacyjnym jest koncert na Stadionie Miejskim. Poza muzyką, festiwal oferuje wydarzenia związane z fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje zaczerpnięte z ulotki festiwalowej). Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny), z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki) Moje odkrycie: Dakh Daughters Band . Siedem kobiet grających na 15 instrumentach. Tworzą etiudy we własnym
Qlinarnie i Qlinarniedomem, gdy byliśmy daleko poza nim. Koniec końców przedsmak kaukaskiej przebieżki do nas dotarł i zawierał lemoniadę gruszkową popularnej gruzińskiej marki Zedazeni, adżabsandal, czyli bakłażany smażone z cebulą, papryką oraz pomidorami, przyprawione ziołami oraz czosnkiem, czurczkhelę, czyli tradycyjny przysmak gruziński, zrobiony z orzechów i soku z winogron (tylko bez skojarzeń, gdy już sobie wygooglacie, co to!) oraz khmeli suneli, słynną
GRUBY WAŁEKdelikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi Symbolem
Mój Smak na Życieprzypraw wybrałam, te które używam zawsze, codziennie i w dużych ilościach oraz dwie, których nie miałam okazji jeszcze próbować (chodzi o dwa rodzaje czosnku): curry pieprz cayenne zioła prowansalskie papryka słodka laska wanilii czosnek niedźwiedzi czosnek kolorowy Z bakalii, orzechów i innych zdecydowałam się na: suszone daktyle suszone figi suszone śliwki migdały quinoa Miseczka smakołyków
Zdrowie na języku :PWyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy duże porcje makaronu, rozkładamy na makaronie dodatki - mięso, cebulę
Kuchnia Prezydentowejletniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody cebulę białą drobno pokroić w kostkę, oliwki zielone nadziane papryką odlac z zalewy i każdą przekroić na "4" części do miski wsypać cebulę, oliwki, wsypać grubomielony pieprz, cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać dodać pokrojone na 1 cm paski filety
W Mojej Kuchni Lubię