szklanki zielonej soczewicy kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości, miksujemy z ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do zmiksowanej masy
More food, love and dreamsprzedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm. Czosnek obieramy, drobno
Pyry na Gazporcję białka :) Składniki (1 porcja): 1/2 cukinia 1 marchewka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 sznycelki wegańskie Primavika 1 łyżeczka oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie, papryka słodka 40 g kaszy gryczanej Przygotowanie: Kasze gryczaną ugotuj w proporcji: 1 porcja kaszy i 2 porcje wody. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilkę
Zdrowie na języku :Ptych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem. Ulubiony rodzaj
Kuchnia po mojemutłuszczu, 23 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 6 młodych, średniej wielkości marchewek 2 łyżki miodu kawałek imbiru ostra papryka lub papryczka chili sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Marchewki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. 2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 - 15 minut. Po tym czasie wyciągamy marchewki
W kuchni Katiesmażenia . Nadzienie : Może być praktycznie wszystko, co nam przyjdzie do głowy lub wpadnie w ręce. U mnie to: garść botwinki plastry suchej szynki plastry żółtego sera marynowany imbir marynowana papryka olej do smażenia Składniki układać na jednym brzegu naleśnika. Zawijać w roladę. A potem podgrzać na patelni z rozgrzanym olejem
Weekendy w domu i ogrodziejakości mąki żytniej 1/4 szklanki mąki ryżowej 20 ml oleju słonecznikowego 1 jajko duża szczypta soli szczypta pieprzu szczypta kurkumy Mus: pół awokado, pokrojone na drobną kostkę 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony na mniejsze cząstki 10 ml śmietany 18% 2 jajka 2 cebulki dymki pokrojone
KreatywnePinyananasa 2 cebule patyczki do szaszłyków marynata: ok. 50ml pikantnego sosu pomidorowego (u mnie ketchup Madero z papryczką jalapeno) kilka łyżek syropu z ananasa w puszce 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1-2 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku, ew. ulubione przyprawy do grilla Pierś kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski
Kuchenna KontrrewolucyaJeśli coś magazynuje to zapasy witamin i mikroelementów, aby ich nie zabrakło dla organizmu. Sprawdź, czy wątróbka jest zdrowa ? Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka mielonego pieprzu sól (u mnie 2 łyżeczki) 3 średnie cebule olej do smażenia Przygotowanie: Wątróbkę umyć, dokładnie oczyścić z wszelkich żyłek i białych nitek. Uważać, gdy natrafimy
Kuchcik gotujesię z podsmażonymi podrobami. Na blogu jest już przepis na gulasz z wątróbki drobiowej , wątróbkę w sosie pomidorowym , wątróbkę z cebulą - tradycyjnie , wątróbkę z kolorową papryką - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode marchewki majeranek sól świeżo zmielony pieprz szczypta cukru olej Wykonanie
Walijskie Pichcenieporcje: 1 duży bakłażan 4-5 dużych ziemniaków 4 dorodne pomidory 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 300 g suchej czerwonej soczewicy przyprawy: sól, papryka słodka, cynamon, pieprz czarny, ziele angielskie (5 ziarenek) olej do smażenia sos beszamelowy: 300 ml mleka sojowego niesłodzonego 2 łyżki mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej sok z połowy cytryny masło
greenscarfkawałki kurczaka przez 6-8 minut do przynajmniej lekkiego zarumienienia się. Zestawiamy brytfannę z kurczaka z ognia. Na samym dnie układamy papryczkę, czosnek i chili, a następnie obkładamy kurczaka papryką i oliwkami. Zalewamy składniki winem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. Od czasu do czasu, nie otwierając brytfanny
Kulinarna Pokusajedzenia nie mam żadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł a do tego do wyboru kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe czyli na bogato :-) Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno
pieprzny smaczekegotycznych przypraw i produktów. A pierwsze knajpki w Katowicach z "kuchnią chińską" były pełne mikrofalówek i odgrzewanych fixów Knorra. Dlatego wykorzystałam to co było dostępne, czyli paprykę, pomidory, ananasa z puszki, marchewkę i swoją intuicje. Na życzenie córki robię to danie co jakiś czas, które zresztą zdążyło się zmodyfikować, udoskonalić, ale za każdym razem smakuje wybornie. Zapraszam. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie cały słoik ma 270 g) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 1-2 łyżki oliwy (można wykorzystać olej z pomidorów) - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Czerwoną soczewicę zalewamy wodą, tak by zakryć ziarna i gotujemy ok. 10-15 minut. 2. Kaszę jaglaną przerzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki
Bananowe Pole