Maine Familie&Ich numer 6/2012. Było przepyszne! :) Składniki na około 6 małych szaszłyków: 2 nieduże filety z kurczaka (tzw. pojedyncze) marynata (1 szklanka kefiru, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, czarny pieprz) 2 długie, niegrube cukinie 6-8 plastrów boczku (surowego lub wędzonego
Kuchnia Prezydentowejmoim zdaniem agresywna ostrość przytłacza delikatny zapach wędzonki, który powinien jednak wysuwać się na pierwszy plan w tym daniu. I to mówię ja Prezydentowa, która tak przepada za ostrą papryką! :) Ale, jak to się mówi, co za dużo to i świnia nie chce, więc umiar trzeba zachować. :D A tak a propos
Kuchnia PrezydentowejJajka w koszulce po włosku (dla dwóch osób) 1 bułka typu kebab lub dwie okrągłe bułeczki pszenne 2-3 jajka 2 duże plastry włoskiego salami z pieprzem lub papryką (najlepiej pikantne) 4 plastry mozzarelli 4 plastry pomidora kremowy sos balsamiczny szczypiorek, pietruszka posiekane, do dekoracji Sos: 2 duże łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka siekanej
Kuchnia Prezydentowejkostkę lub mała puszka krojonych (niekoniecznie, można dodać zamiast tego wody do sosu) 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego ----------- // ---------- płatków chili 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, można też pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli ostrzejsze sól morska do smaku 1 ł yżka cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem
Kuchnia Prezydentowejgrubo posiekać 1 cytryna 1 płaska łyżka cukru 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć
Kuchnia Prezydentowejkurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor, następnie do cebuli podajemy mąkę. Mieszamy. Cebulę zalewamy
e-PrzepisyKulinarnedodatkowo wzbogacony jest o czerwony olej palmowy, który ma niezwykle właściwości i nadaje cudownego karotenowego koloru :) Potrzebujemy: 0.5 kg żołądków drobiowych pół szklanki wody 1 cebula pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 liść laurowy 1 ziele angielskie 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki czerwonego oleju palmowego , u nas od Nomak Cebulę kroimy w drobną kostkę
MamaOskarkaprzyprawy do przetestowania. Jako pierwszy zaciekawił mnie pieprz pomarańczowy. Szczerze przyznam, że choć wydawał się ciekawy byłam sceptycznie do niego nastawiona. Postanowiłam wykorzystać go do pieczonych skrzydełek, dodałam słodką paprykę i sól i muszę przyznać, że moje obawy były niepotrzebne. Pieprz jest bardzo dobry i do drobiu świetnie pasuje. Polecam. Skrzydełka podane na Julia Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki: kurczak 1,50 kg, garam masala Royal Brand 2 łyżki, papryka ostra mielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 2 łyzeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, marchew 6 sztuk, cebula 6 sztuk, rękaw do pieczenia kurczaka umyć, usunąć kuperek, przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka, schować do lodówki na całą noc - do odpowiedniej wielkości
W Mojej Kuchni Lubiępodwójne filety z kurczaka średnie kilka plastrów boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) 3 małe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie
Świat Domowej Kuchniporcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie: Soczewicę zalać wrzątkiem na 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka na rozgrzane 2 łyżki oleju. Po 2 minutach dodać
greenscarforaz kasz. Tak czy inaczej boczniaki są mega PYSZNE. Polecam je każdemu kto jeszcze nie próbował!!! Składniki: boczniaki jajko bułka tarta mąka pieprz i sól (opcjonalnie papryka słodka) Wykonanie: Kapelusze boczniaków myjemy i suszymy (można pokroić w paski). Przyprawiamy. Obtaczamy z obu stron w kolejno:mące, jajku i bułce. Smażymy po parę minut
Lubczyk i Waniliaużyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce
Bulliomałej cukinii bez skóry 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów w oleju, u mnie Primo Gusto 1 łyżka oleju kokosowego, u mnie Olini pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu, majeranku, gorczycy, bazylii, suszonej kolendry, kurkumy, suszonego tymianku Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i szklimy na oleju kokosowym. Obraną cukinię kroimy w plastry i dodajemy do cebuli
MamaOskarkakarkówki ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe papryczki chili 2 ząbki czosnku ostra papryka chili pieprz cayenne sól Cebulę obrać i drobno posiekać. Chili przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki
Ugotować