ostatnio wypatrzyłam także pomidory z Polski w Aldim. Z takich pysznych pomidorów postanowiłam przygotować klasyczną salsę pomidorową . Salsa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, można ją porównać do polskiej sałatki pomidorowej, jednak do tradycyjnej salsy meksykańskiej dodaje się papryczkę chilli i sok z limonki. Istnieje oczywiście wiele wersji tej orzeźwiającej sałatki, mam jednak nadzieję, że zasmakuje Wam moja dzisiejsza propozycja
Codzienne GotowaniePyszna i zdrowa propozycja na sałatkę do obiadu lub do grilowanych mięs. W lecie zamiast kiszonych można użyć ogórków małosolnych i też będzie smakowała wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie! Do krojenia warzyw na sałatkę świetnie się sprawił nóż od #MyVictorinox :) 1 duży słoik ogórków kiszonych mala czerwona cebulka duży pomidor łyżka oleju pieprz 1/2 łyżeczki cukru Ogórki pokroić w cienkie
Smakołyki AsiZnacie sałatkę, której przygotowanie zajmuję zaledwie chwilkę? Do której należy tylko powrzucać podane składniki, warstwy poprzedzielać małą ilością majonezu i tyle? Sałatka Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy
Różne smaki w kuchniDziś zapraszam Was na prostą i niezwykle szybką sałatkę z pora z bazyliową nutą . Przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Idealnie smakuje w towarzystwie pieczywa. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: 100 g pora (biała część) 1/2 jabłka szczypta suszonej bazylii – polecam przyprawy Skworcu około 2 i 1/2 łyżki majonezu sól i czarny mielony pieprz do smaku Skworcu Przygotowanie
Słodkie okruszkitakże przyspiesza gojenie się skaleczeń i otarć Olej konopny należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Może być stosowany jako dodatek do dań warzyw, kasz, ziemniaków, twarogu, sałatek lub domowych past i dressingów. Składniki: 250 g sera białego półtłustego 2 małe ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka oleju z konopi dr Gaja sól(...)pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, wyciągamy i formujemy kuleczki za pomocą dłoni. Podajemy z pieczywem lub sałatką. Dostępny w sklepie
Kuchnia MagdaLenySkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5
KorniszonkiSkładniki na lody śmietankowe Kremowe lody śmietankowe 200 ml skondensowanego słodzonego mleka 500 ml śmietanki kremówki (36%) Schłodzoną śmietankę ubijacie na sztywno, po czym dodać do
Korniszonki2 szklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub
KorniszonkiCiasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100
KorniszonkiTen hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakwaśnej), nie dodajemy tłuszczu dołączonego do zupek ! łączymy składniki sosu i powoli , stopniowo dodajemy do pozostałych składników dokładnie mieszając, by sos dotarł do wszystkich składników. Po dokładnym wmieszaniu sosu, sałatkę ugładzamy na wierzchu smarując na wierzchu pozostałą łyżką majonezu. Sałatka nadaję się do jedzenia na drugi dzień, gdy makaron wchłonie sos i zrobi się miękki. Świetnie pasuje
CynamonemPoOczachbanana oraz czekoladę a także suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy. Kcal: 458, 2 B: 10,8 g ; W: 70,5 g ; T: 12,2 g II śniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek
Health-Fit-LifeDobre ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubię mieć w swojej spiżarni pyszności, którymi częstuję moich najbliższych i znajomych. W sklepach widziałam sałatkę szwedzką, która mnie zaciekawiła! Przejrzałam internet i najbliższy moim smakom okazał się przepis Olgi Smile, dodałam jednak trochę marchewki- lubię chrupiącą marchewkę, trochę gorczycy i moja sałatka szwedzka gotowa. SKŁADNIKI: 2.5 kg. ogórków średnich 2 duże marchewki 1,5 szkl. octu
Kuchnia Beatyodkryłam zupełnie niedawno… Jak mogłam na niego wcześniej nie wpaść? Jest kremowy, lekko słodki, idealnie pasuje to chrupiącego tofu i słodkich truskawek. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie. Taką sałatkę jem prawie codziennie, bo co jest najlepsze, można dodawać wszystko co dusza zapragnie rozpoczynając od owoców, aż po ciecierzycę, bób czy jajko. Kupcie ekologiczną sałatę, dodajcie odrobinę ostrej rukoli(...)cieszcie się pysznym i lekkim daniem. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: sałata i rukola jako baza sałatki kostka tofu naturalnego 5 truskawek/2śliwki/arbuz (lub inne sezonowe owoce) 5 łyżek ciecierzycy ugotowanej ( może być z puszki ) olej do smażenia s os: 6 łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli
Jaglusia