papryka - 32566 przepisów (strona:1511/2172)

Zimowa sałatka z cukinii 217

wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.” Czytaj

Wiem co jem
Tarta makaronowa z leśnymi grzybami 171

wykorzystałam do przygotowania dzisiejszego obiadu. Jako, że dziś przypada Światowy Dzień Makaronu oczywistym było połączenie ich z makaronem. Tak powstała tarta makaronowa z farszem z leśnych grzybów, cebuli, czosnku, papryki świeżych ziół i parmezanu. Wyszło z tego wspaniałe danie pasujące zarówno na obiad jak i kolację. Nam tak posmakowało, że jedliśmy ją na oba te posiłki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Babka makaronowa z prosciutto 181

ciepłą kolację. Makaron z dużą ilością warzyw i prosciutto. Można je komponować wg własnego gustu lub tego co akurat znajdziemy w lodówce. U mnie to były: cebule dymki, brokuł, papryka, groszek cukrowy, kukurydza i prosciuto. Dobrze aby składniki były różnokolorowe, wtedy nasze danie będzie się znacznie ciekawiej i apetyczniej prezentować. Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym „Malma z miłości

Wiem co jem
Sałatka piknikowa z kabanosami i ryżem 304

wpływem temperatury i nie zrobią z naszej sałatki papki w czasie transportu, gdybyśmy np. wybrali się na piknik na rowerach. Znalazły się więc w niej: gotowany ryż, świeża jędrna papryka, kukurydza z puszki i pikantne kabanosy chilli marki Tarczyński , które zdecydowanie wyostrzyły smak sałatki. Dodałam do niej niewielką ilość majonezu i jogurtu, tylko tyle aby skleić poszczególne składniki sałatki. Łatwiej

Wiem co jem
Marynowana papryka 122

porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie odmiany, żółte lub czerwone. Można też dla wyostrzenia smaku włożyć do każdego słoiczka strąk ostrej papryczki chili lub peperoni. Ja marynuję ją metodą suchej pasteryzacji, dzięki czemu jest jędrna i chrupiąca.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą 158

jednym ładnym kawałku MARYNATA: 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli – można dać odrobinkę więcej 1 łyżeczka czerwonej czubrycy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Wykonanie: Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty umieściłam w miseczce i wymieszałam. Otrzymaną papką

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 269

zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego

Kuchenne zapiski Edyty
Babeczki z jajkiem w galarecie 157

Moja propozycja dla miłośników galaretek. Smaczna i efektowna przekąska z jajek. U mnie wprawdzie wersja dość uboga, ale można dodać do środka konserwowy groszek, kukurydzę, ogórka, albo kawałki papryki, lub co tam tylko nam pasuje. Wszelka dowolność, a wybór ogromny :) Babeczki z jajkiem w galarecie Ilość składni ków zależy od ilości zużytych jajek oraz pojemności naczyń, w których robimy galaretkę

Kuchenne zapiski Edyty
Pekinka z ogórkiem w greckim sosie i pieczone ziemniaczki 162

była zbyt gruba, bo wtedy nie wszystkie ładnie  się  zrumienią. W międzyczasie warto je delikatnie odwrócić łopatką. Ja z przypraw najczęściej dodaję sól, pieprz, ostrą lub słodką paprykę w proszku, czosnek granulowany i gałązki świeżego rozmarynu. Piekę w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut (stare ziemniaki wymagają dłuższego czasu pieczenia

Kuchenne zapiski Edyty
Po prostu szparagi 158

ulubionych blogach i portalach kulinarnych wypatrzyłam sobie kilka ciekawych przepisów na dania ze szparagów i planowałam jeden z nich wypróbować. Największą chętkę miałam na elegancką tartę z dodatkiem pieczonej papryki, ale jak to bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów

Kuchenne zapiski Edyty
Kurczak pieczony w miodzie i sezamie 163

Słodko ostre mięsko z ziarenkami sezamu i chrupiącą skórką. Zamiast ostrej papryki w proszku można dodać posiekaną świeżą papryczkę chili. Ja raczej nie przepadam za ostrościami, ale to kwestia gustu. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Papryka faszerowana indykiem i ryżem 220

Papryka to warzywo bardzo uniwersalne, smakuje w każdej postaci i w towarzystwie wielu dodatków. Mój mąż uwielbia faszerowaną mięsem i ryżem, więc staram się dogodzić jego podniebieniu, póki jeszcze trwa sezon. Wiadomo, że teraz jest ona najsmaczniejsza i... najtańsza, chociaż i tak cena zwala z nóg, szczególnie na moim osiedlowym bazarku. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety rybno-warzywne na fasolce szparagowej 178

stanie sama się najeść, nie wspominając już o nakarmieniu rodziny. Ale poradziłam sobie z tym problemem, wykorzystując przy okazji korzeń pietruszki, jaki pozostał mi z rosołu i końcówkę świeżej papryki. Kotleciki były dobrze przyprawione, z wierzchu ładnie zrumienione, a wśrodku delikatne jak puch. Doskonale smakowały w towarzystwie ugotowanej fasolki szparagowej i kaszki kuskus. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z fenkułem i porem 152

Krucha tarta z nadzieniem z fenkuła, pora, cukinii i papryki, zapieczona pod jajeczno śmietanowym sosem. Na drugi dzień smakowała równie rewelacyjnie, szczególnie, że mąż wpadł na pomysł aby polać ją ketchupem i posypać kiełkami słonecznika. Gorąco polecam! Przepis który mnie zainspirował do jej wykonania znalazłam TUTAJ . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Placki ziemniaczane w jesiennych kolorach 191

Piękne kolorystycznie, bogate smakowo placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i papryki. Troszkę inne od tradycyjnych, ale gwarantuję, że smaczne :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty