papryka - 32566 przepisów (strona:1502/2172)

Pstrąg pieczony w folii 172

inne można znaleźć w menu głównym! Pstrąg pieczony w folii Upieczony pstrąg delikatny i soczysty ! Składniki :    2 pstrągi tęczowe 1 cytryna sól morska oraz pieprz papryka ostra i słodka 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku  vegeta Przygotowanie:                  Pstrąga dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy. Następnie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 275

zaprawiamy łyżką mąki ziemniaczanej lub innej skrobi rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, Wlewamy do sosu, mieszamy, zagotowujemy i gulasz gotowy. Oczywiście dopraw w/g własnego gustu pieprzem czy ostrą papryką.  Gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub inną, do tego ogóreczki kiszone i dużo koperku. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Szybkie kotlety z białej fasoli z rukolą 207

płatków drożdżowych - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego - gotowa panierka z maki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - odrobina bazylii - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - pieprz ziołowy - sól, pieprz - oliwa Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie, aż się zarumienią. 2. Fasolę wrzucamy na sitko i płuczemy pod wodą

Bananowe Pole
FASZEROWANA CUKINIA 159

osolonej wodzie obgotowujemy ok 10 minut rózyczki brokuła i fasolkę szparagową,następnie wykładamy na patelnię. Dodajemy też kukurydzę,oraz posiekany wydrążony środek cukinii. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy. Podduszamy ok 5 minut. Gotowym farszem warzywnym napełniamy połowki lub nie przecinane wydrążone cukinie. Możemy gotowe posypać startym óżltym serem. Zapiekamy ok 10 minut- lub więcej jeśli lubimy bardziej miękką

Z Majeczką w kuchni
Sałatka wiosenna 247

przyroda zaczyna budzić się do życia. Sałatka wiosenna to taki powiew świeżości w jeszcze chłodne dni. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak lub kaszy bulgur 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1/3 opakowania sera feta 1 łyżka majonezu   pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pokrojony

Apetyt na Zielone
Zupa marokańska Harira 226

fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej) pół tofu wędzonego  łyżka startego imbiru pół papryczki chili po łyżce: kolendry ziarno, kminu, cynamonu, papryki słodkiej, czosnek niedźwiedzi, kardamonu 1.5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki pokruszonego glona kombu ( opcjonalnie) Kombu pomaga w trawieniu, nie ma smaku. 2l bulionu warzywnego ( można go przygotować na bazie

Apetyt na Zielone
4. Ryba z cukinią i szynką parmeńską 158

talerz polecam jeszcze raz skropić sokiem z cytryny, można użyć również oliwy z oliwek w spray'u.  Do rybki ugotowaliśmy kaszę jaglaną oraz poddusiliśmy marchewkę, resztę cukinii i paprykę. Wiadomo, że do rybki najlepsze są frytki, ale wyszło, że mamy większą ochotę na kaszę :) Smacznego

Be Fit Be Strong
46. Chipsy z jarmużu 169

Absolutny MUST TRY. Składniki: - ok. 3 szklanki liści jarmużu (tak naprawdę ile macie, albo ile chcecie przeznaczyć na chipsy) - łyżka oliwy z oliwek - pół łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie papryka słodka) *opcjonalnie: skórka z cytryny (ja pominęłam) Liście myjemy, dokładnie osuszamy i pozbywamy je twardych łodyżek. Dokładnie mieszamy liście w przygotowanej przez nas "marynacie" (oliwa, przyprawy, skórka z cytryny). Równomiernie

Be Fit Be Strong
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 275

świeżego (w tym 50g do dekoracji) - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - sok z 1/2 cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania

Be Fit Be Strong
Bazyliowe leczo 161

Pyszne leczo, z dużą ilością świeżej bazylii ;) Składniki: 1 kg młodej cukinii, 1 kg pomidorów, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej, 1 pęczek bazylii, sól do smaku. Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić razem z pomidorami i cebulą. Dodać posiekany czosnek, włożyć do garnka , podlać 1 szklanką wody i udusić do miękkości. Następnie dodać pokrojoną bazylię , przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Pierś z kurczaka w ziołach i czosnku 343

wersję popularnej piersi z kurczaka, ja uwielbiam ją w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka oliwę z oliwek 2 ząbki czosnku pół łyżki: tymianku, papryki słodkiej, ziół prowansalskich, kolendry, pieprzu, soli Do małego naczynia wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną mieszankę

Kolejny blog o gotowaniu
Zapiekanki z opieńkami i papryką 169

wczoraj gdy było ponad 30. Zrobiłam dziś zapiekanki. Poszperałam w zamrażarce, znalazłam jeszcze opieńki i ser koryciński ( bo nie wiem czy wiecie, ale ser koryciński można mrozić ), dodałam trochę papryki i coś tam jeszcze i mam super pomysł na wykorzystanie chleba, który leżał sobie ze 3 dni. Szybko i smacznie, na obiad lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Marynowane piersi z kurczaka. 185

pomidory 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1/2  łyżeczki Primerby bazyliowej WYKONANIE: filety marynujemy w bejcy paprykowej (oliwa z oliwek, czosnek,vegeta,pieprz,papryka słodka i ostra w proszku) najlepiej dobę, masło roztopić na patelni, pokroić filet w paski, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć 15 min., następnie dodać pokrojone

Kuchnia Beaty
Kofta tofu - że co? ;) 242

dyniowej (zmieliłam pestki dyni) 2 łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce  kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej + tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy) Przygotowanie: Cebulę posiekać  Olej rozgrzać i dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć

pyszne zdrowości
Bigos z jarmużu 170

kapustnych, a a kapusty robi się BIGOS. Składniki: około pół kilograma jarmużu pół kilograma pieczarek 2-3 cebule 2-3 pomidory kilka suszonych śliwek przyprawy : sól, pieprz, czosnek suszony, papryka Przygotowanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na podgrzane 2 łyżki oleju do dużego garnka, po 3 minutach dodać pokrojone na 4 części pieczarki. Podusić około 10 minut

greenscarf