łyżki oliwy 2 łyżki ostu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki cząbru Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę do naczynia szklanego, dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Piersi
pieprzny smaczekSzybki, pyszny obiad, zdrowa ryba z dietetycznym sosem. Zapraszam na łososia z sosem z pomidorów, papryki i jogurtu, idealnie nadającego się do tej ryby w każdej sytuacji. Przepis na sos od Dietetycznie siostro . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek pół ogórka pół żółtej papryki 7 łyżek kukurydzy konserwowej pół pęczka świeżego koperku oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Sposób wykonania: Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Koper drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać, dodając kukurydzę, oliwę z oliwek
Qchnia po prostuLawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu
Spektrum Smakudziś? Bez szału i fajerwerków - ale smakowicie :) Letnia wersja mojego ulubionego Czerwonego kremu . Bez bulionu, podawana na zimno a'la gazpacho :) Składniki: 4 pomidory 4 czerwone papryki 2 czerwone cebule 1 główki czosnku suszone pomidory oliwa z oliwek extra virgin, ja używałam domowej chilli & garlic Mozzarella (u mnie 10% fat firmy Saputo ) przyprawy: świeżo mielony pieprz
Spektrum SmakuMoja mama była pełna rozterek, więc pospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :) Składniki: (na 2 porcje) 1/4 główki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby na nie przepis - proszę o info
Spektrum Smakujakieś smakołyki albo ciekawostki :) Dziękuję, że jesteście ze mną, mimo mojej ulotności :) Dzisiaj kolejny pomysł na kolorowe śniadanie ;) Składniki: wafle ryżowe twarożek śmietankowy wędzony łosoś sałata rzymska mała czerwona papryka pomidorki koktajlowe nasiona słonecznika zielone oliwki koperek ogórek Do dzieła: Wafle smarujemy twarożkiem, układamy listek sałaty, plaster łososia, posypujemy nasionkami i koperkiem. Pozostałe warzywa kroimy w pasterki i gotowe
Spektrum SmakuŚNIADANIE! :))) Dziś szef kuchni poleca twarożek z warzywami i wędzonym łososiem. Pycha, wpadajcie! :)) Składniki: Twaróg półtłusty (u mnie 3,5%) lub chudy ok. 150g 2 łyżki jogurtu naturalnego rzodkiewka, papryka, pomidorki, sałata rzymska, koperek plaster wędzonego łososia 2 łyżeczki otrębów pszenno-owsianych sól i pieprz Do dzieła: Dziecinnie prosta spraw! :) Liście sałaty rwiemy i wrzucamy na dno miseczki. W oddzielnym
Spektrum SmakuInstagram 'u, jednak z przypływem wiosennego powietrza postanowiłam publikować ponownie przepisy na blogu. Dziś jako drugi posiłek Kurczak z batatami i świeżymi warzywami! :) Składniki: bataty filet drobiowy pomidor / papryka / cukinia / sałata lodowa / świeży tymianek Do dzieła: Bataty szorujemy (ja osobiście nie obieram) pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Zazwyczaj trwa to około
Spektrum Smakuwitamin i kolorów poprawiających humor :) Orientalny kurczak z makaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza gryczana niepalona filet z kurczaka ulubione świeże warzywa olej kokowsy sól himalajska, świeżo mielony czarny pieprz, tandoori masala, yellow curry
Spektrum Smakudrożdży w kostce - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 2/3 szklanki mleka - 50 g oliwy Zioła i ziarna do obtoczenia, ja użyłam: - sezam - słodką paprykę - curry - szczypiorek Przygotowanie : Zaczyn: drożdże rozkruszyć do dużego kubka i dodać cukier, wymieszać i poczekać 2 minuty aż będzie płynny, następnie dodać łyżkę mleka i ciepłe (ale nie gorące) mleko i zostawić
zdrowa vege kuchniaróżnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio, pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam, na pewno wykorzystacie nie jeden przepis ! Więcej informacji: twarda oprawa ilość stron: 192 cena
noteskulinarnyfigaprzekąska. Są ciekawą propozycją na ubogowęglowodanową kolację. Są pyszne! Mięciutkie, soczyste, dobrze przyprawione! Składniki (1-2 porcje): 1 mały bakłażan 1 mała cukinia przyprawy: sól morska, pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , curry Przygotowanie: Bakłażana pokrój w plastry od 0,5 do 1 cm. Oprósz solą i odstaw na 20 minut. Następnie papierowym ręcznikiem zbierz powstałe na wierzchu warzywa
Zdrowie na języku :Pjako przekąskę na letnie wycieczki. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 500 g mąki pszennej, 4 -5 łyżek cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem
Moniki Smakołykizachwycają smakiem są soczyste i słodkie, po prostu pyszne. SKŁADNIKI: rukola bądź inna sałata 2 średnie pomidory kawałek sera ricotta 2-3 rzodkiewki 1 zielony ogórek kawałek żółtej papryki gotowane białko z jednego jajka sos winegret (przepis w osobnym poście) WYKONANIE: warzywa układamy na rukoli i polewamy sosem, można posypać drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem
Kuchnia Beaty