gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana oregano kolendra Puree z ziemniaków i batata Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie(...)minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną. Ostatni szlif... Na talerzu układamy łyżkę puree z ziemniaków, następnie dodajemy duszone warzywa i grillowaną rybę. Całość
Mango Papajapracy. Zupa musi być bardzo gęsta ! Składniki -gęsta zupa pomidorowa, ma być dużo ryżu. -parmezan -jaja -ser topiony w plastrach z szynką Lactima -ser topiony w plastrach z papryką Lactima -ser topiony Gouda Lactima -prażone ziarna Piekło-Niebo od Ziarenkowo -świeży koperek -oliwa z oliwek Posmaruj brytfannę masłem. U mnie brytfanna Toscana od Florina(...)potrawy. Nałóż warstwę ryżu. Na nią poukładaj plastry sera topionego z szynką. Następnie kolejna warstwa ryżu. Posypujemy ją prażonymi ziarenkami. I znów ser topiony w plastrach tym razem z papryką. I na to resztę ryżu. Wbijamy jaja i posypujemy koperkiem. Na wierzch wyciskamy ser topiony Gouda. Zamykamy pokrywę i do piekarnika na 180 stopni, około godziny. Wychładzamy troszkę ,jak lasagne
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 5-6 kotletów schabowych (każdy po ok. 150g) sól, pieprz, słodka czerwona papryka 30 dag pieczarek 2 cebule masło jajka + bułka tarta to panierowania Sposób przygotowania: 1. Schab roztłuc na duże cienkie kotlety. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. 2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć. 3. Pieczarki umyć i pokroić na grubsze półplasterki. Dodać do cebuli. Delikatnie doprawić
A Ty Smakuj Mnieszpinak jest gorzkawy, można dodać odrobinę cukru do niego. farsz mięsny: około 40 dkg mięsa mielonego , 1 średnia cebula , 3 większe ząbki czosnku , 1 łyżka oleju , sól , ostra mielona papryka - do smaku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, wymieszać z cebulą i czosnkiem, udusić do miękkości(...)koniec doprawić solą, papryką i ewentualnie koncentratem pomidorowym. Ciasto filo pokroić na prostokąty (dowolnej wielkości). Nakładać po plasterku sera, łyżce mięsa i łyżce szpinaku. Zawijać w podobny sposób, jak krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco lub po całkowitym przestygnięciu. Doskonale smakują z pikantnymi sosami na bazie
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka 2 jajka 5 łyżek otrąb pszennych 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra. Przygotowanie: Filety delikatnie rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą oraz pieprzem. W misce wbijamy jajka, dodajemy otręby, skrobię, proszek, jogurt oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy papryką i ziołami prowansalskimi
Symfonia smakowaSkładniki: 1 kg schabu w kawałku około 200 g pieczarek 1/2 pora majeranek, papryka ostra, kminek sól, pieprz olej smalec Przygotowanie: Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy
Symfonia smakowaSkładniki: 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami) 1 parówka 250 g szynki 100 g pieczonego mięsa ¼ puszki kukurydzy 1 papryka 2 ogórki kiszone kilka różdżek brokułu(...)Przygotowanie: Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień . Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem. Pozostałe
Symfonia smakowaherbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance zimnej wody Zaparzamy kubek (ok.300 ml) bardzo mocnej czarnej herbaty. Schab lekko rozbijamy przyprawiamy papryką
NA MOIM TALERZUsałatki, którą możemy wykorzystać do obiadu ale także na pyszny początek dnia lub na koniec :) Potrzebujemy: mix sałat z sałatą rzymską lub zwykłą sałatę lodową 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 150-200g sera feta sos winegret - przepis klik Zaczynamy :) Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy na średniej wielkości kostkę. Paprykę na średnie paseczki
Kolejny blog o gotowaniulekkie sałatki. o tego chrupka opieczona bagietka czosnkowa, kubek herbaty i jest śniadanko. Sałatka taka sprawdzi się również do obiadu. Składniki: opakowanie miks sałat z rukolą 1 zólta papryka 1/2 białej cebuli 6 suszonych pomidorów 2 plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej sól,pieprz, zioła prowansalskie olej lniany Wykonanie: Miks sałat wykładany na talerz, na nie pokrojoną w kostkę(...)paprykę, cebulę w półpiórka, suszone pomidory pokrojone w małe kawałki oraz pokrojony w kostkę ser koryciński. Przyprawy mieszamy ze sobą w kubku, dodajemy olej ok. 2 łyżek, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 15 inutach od przygotowania jak smaki się przegryzą. Na stronie SER KORYCIŃSKI SWOJSKI przeczytacie dużo ciekawych rzeczy na temat powstawania tego pysznego sera, a także zapoznacie
Z Majeczką w kuchnibędzie zdrowszy niż ten z puszki! Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marchewki średniej wielkości 50 g ryżu 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Najwięcej czasu w przygotowaniu paprykarza może nam zająć oddzielenie mięsa makreli od ości, ale efekt końcowy i smak są tego(...)dusimy pod przykryciem około 5 minut, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilkę jeszcze dusimy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz sporo słodkiej papryki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Potem mieszamy w misce makrelę, ryż oraz marchewkę, wszystko dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa do spożycia
upichcicmąki pszennej 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy 6 dag drożdży łyżeczka soli ciepła woda Nadzienie: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 mała cebula 25 dag żółtego sera przecier pomidorowy oliwa Sposób przyrządzenia: W misce rozkruszamy drożdże, mieszamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej(...)porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego
upichcicłyżki musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire (ew. sosu sojowego) 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki łagodnej czerwonej papryki Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. cebulę, czosnek, olej, pozostałe składniki płynne i przyprawy
bistro mamaorganizmu, oprócz tego zawiera witaminę A i B oraz magnez, cynk, żelazo a także wapń. Zupa z Fasoli Jaś Składniki: 200g fasoli Jaś; woda; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/2 papryki czerwonej; 1 duża cebula; garść suszonych pomidorów w oliwie (do smaku); 300 ml przecieru pomidorowego; pieprz, sól, majeranek, cząber, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy; 1 łyżka oliwy z oliwek
Życie na widelcusuchą przyprawę można również wypróbować z wieprzowiną i drobiem. Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka brązowego cukru ¼ łyżeczki musztardy w proszku szczypta mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kakao 2 łyżeczki chili ½ łyżeczki zmielonego kminku ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ – 1 łyżeczki koszernej soli ½ – 1 kg fileta łososia Przygotowanie: Przygotować grilla rozgrzewając go do średniej temperatury. Ruszty(...)grilla powinni być dobrze oczyszczone i naoliwione (Polecamy grillować łososia na deskach cedrowych). Wymieszać cukier, musztardę, cynamon, paprykę, kakao, chili, kminek, pieprz i sól. Fileta łososia natrzeć dokładnie oliwą z obu stron. Posypać obficie powstała mieszanką przypraw lekko ją wklepując. Łososia grillować około 20 minut lub do momentu aż da się go łatwo dzielić na płaty. Należy pamiętać aby ryby
naRuszcie