papryka - 32566 przepisów (strona:1059/2172)

Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 275

łyżki oleju 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół ( zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy ) 50 g świeżych drożdży Nadzienie ( wg gustu u mnie) ketchup szynka drobiowa ogórek konserwowy papryka W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy w ciepłym miejscu(...)wyrośnięciu zagniatamy szybko jeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić na dwie części wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną  w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami 239

oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 3 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę

Moja smaczna kuchnia
Kurczak w musztardzie 3299

kurczak. Polecam! składniki 8 kawałków kurczaka (udka, nogi, ze skórą i kośćmi) 100 g wędzonego boczku   pokrojonego w kostkę 1 / 2 szklanki + 3 łyżki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej  świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3/4 łyżeczki soli morskiej 1 mała cebula, drobno pokrojona w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 250 ml białego(...)posiekane  liście pietruszki lub szczypiorku, do dekoracji oliwa z oliwek ciepła woda, w razie potrzeby przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. W misce wymieszać 1/2 szklanki musztardy Dijon z papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć musztardową mieszanką, nieco musztardy wsunąć również pod skórę kurczaka.Odłożyć na bok. Rozgrzać duża patelnię lub garnek z grubym dnem

Stare Gary
Od niechęci po fascynację. Marchewka. 370

podaję w wersji z moimi zmianami.  SKŁADNIKI 1 opakowanie małych marchewek (baby carrots) 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 3/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 3/4 łyżeczki harissy (można dać więcej lub niej, zależy jak bardzo ostre lubimy) 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z limonki (można zastąpić cytryną) 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)wystudzić. Sałatka ma być podawana na zimno, więc najlepiej ugotować marchewki ok. 2 godzin przed podaniem.  W małym rondelku rozgrzać oliwę i zagotować w niej czosnek, kminek, kumin, paprykę, harissę i cukier. Gotować przez ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki i szczyptę soli. Zalać wystudzoną marchewkę i odstawić przynajmniej na pół godziny, by smaki

KUCHARNIA
7 powodów, dla których uwielbiam ... 481

odstawić na 2 godziny.  NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować na twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno(...)cebulę, następnie paprykę, a po ok. 5 minutach koncentrat pomidorowy i osączonego z zalewy tuńczyka. Zamieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić.  Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (nie powinno być zbyt cienkie). Wycinać koła o średnicy

KUCHARNIA
Empanadillas: Post Scriptum 220

minut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia.  EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów z puszki 50 g posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku  Na patelni(...)rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Dodać zieloną paprykę i smażyć następne 3 minuty, po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Dodać mielone mięso i smażyć do momentu aż lekko zbrązowieje. Teraz pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić

KUCHARNIA
Słodko - Ostry Sos Chili 276

kawałek świeżego imbiru (ja użyłam 1 łyżeczkę mielonego) 200 g cukru 125 ml octu winnego greckiego (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej  Skworcu 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Papryczki umyłam, osuszyłam, pozbyłam się gniazd nasiennych i wrzuciłam do blendera. Czosnek obrałam i dorzuciłam do papryczek, wsypałam imbir(...)wszystko razem zmiksowałam. Powstała fajna pasta z maleńkimi kawałeczkami papryczek. W między czasie w rondelu gotowała się woda z cukrem, octem, solą i papryką mieloną. Do gotującego się płynu wyłożyłam paprykową pastę i gotowałam około 5 minut. Do małej miseczki wsypałam mąkę ziemniaczaną i dodałam kilka łyżek wody, wymieszałam i dodałam tą mieszankę wody i mąki do gotującego się sosu

Blondynka Gotuje
Tagliatelle z borowikami i wątróbką w porach pod krewetkami. 206

sztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki drobiowej -suszone, namoczone kilka godzin borowiki -parmezan -oliwa -masło, łyżeczka -świeże: rozmaryn, oregano i szałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje,  oczyszczone, osuszone wątróbki kroimy w małe(...)obrać z pancerzyka pomiędzy główką, a ogonkiem. Obraną część nacinamy i wyciągamy przewód, który znajduje się od końcówki głowy. Krewetki smażymy na maśle z czosnkiem, rozgniecioną, suszoną chili i papryką mieloną. Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnię z wątróbką i grzybami. Mieszamy wszytko podrzucając na patelni. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i układamy

BaRepas
Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem / Pineapple chicken salad 613

zalewy 1 słoik selera konserwowego, bez zalewy 200 g sera żółtego gouda, pokrojonego w 1 cm kostkę 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 5 łyżek majonezu papryka pikantna lub wędzona sól i pieprz Przygotowanie: Pokrojonego fileta dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym usmaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce

karmelowy
Sałatka z kaczką słodko-kwaśną, papryką, awokado i serem lazur 242

łyżkach powideł śliwkowych, soku z 1/4 cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny) garść roszponki 1/2 awokado 1/3 czerwonej papryki 30 gram sera lazur z niebieską pleśnią Udko kaczki pieczemy według przepisu powyżej i studzimy. Awokado, paprykę i ser kroimy w kostkę. Na roszponce układamy warzywa i ser oraz

Mango Papaja
Złoty kurczak. 4050

Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 1 puszka ananasa 2 duże cebule 4 łyżki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Ananasa osączyć z soku i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Do miski wlać miód,ocet(...)winny, ocet balsamiczny,olej,musztardę oraz wsypać paprykę. Do zalewy dodać cebulę i ananasa. Wszystko dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec mięso wraz z marynatą około 1 godziny do zarumienienia

O kuchni z uczuciem
Ryba po japońsku 224

źródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku(...)opcjonalnie)* pieprz (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki. Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

w mojej kuchni
Pico de gallo ostra czerwona salsa 152

trudność: łatwe rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty składniki i przygotowanie: Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi. Ilość: 2 ½ szklanki Składniki(...)szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami ¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego) ⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą ⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry 1 łyżka drobno posiekanego czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki 3 łyżki

w mojej kuchni
TORTILLA ZAWIJANA KANAPKA 162

Składniki: 4 gotowe pszenne tortille 1.5 opakowania serka kremowego 2 cebule dymki drobno pokrojone 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę kilka plasterków wędliny    .Taka zawijana kanapka świetnie sprawdzi się, gdy poczujemy głód, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu. Wykonanie: W miseczce łączymy serek kremowy z dymką i powstałą masą smarujemy tortille. Następnie dodajemy paprykę, seler i ser żółty

w mojej kuchni
Cukinia i papryka w śmietanie 126

ząbki czosnku     1 kostka rosołku drobiowego     10 dag masła     200-300ml śmietany 18%     1-2papryki czerwone(...)WYKONANIE Rozpuścić masło na patelni, ,dodać drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zeszkli dodać  cukinię pokrojoną w pół plasterki,oraz paprykę pokrojoną w plasterki.Wsypać  rozkruszoną kostkę rosołową, dodać czosnek. Dusić na ogniu do odparowania powstałego płynu i zarumienienia się cukinii. Zdjąć z ognia, dolać śmietanę, ewentualnie dosolić i wymieszać.Podgrzać

w mojej kuchni