czosnek - 1 główka - jajka - 2 sztuki - chleb żytni - 2 kromki - ser Mozzarella - 1 sztuka - oliwa - 1 łyżka - zioła (oregano, bazylia) -pieprz, sól -ostra papryka Sposób przygotowania: Wyciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażyć na łyżce oliwy, a następnie oddać do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy(...)wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Gorącą zupę podawać z grzankami, posypaną Mozzarellą. Smacznego
Fit-aminaSkładniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera żółtego 0,5 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy biały pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka ziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół(...)wykładamy połowę obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy
kgwjanczewonich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona w paski -sól, pieprz -oliwa -ząbek czosnku Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy papryki i posiekany czosnek.Smażymy kilka minut. Zalewamy sokiem z pomidorów dodajemy groszku
BaRepasspaghetti 500 g mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki ostrej jajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około(...)łyżek), przyprawy: sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki do golfa. Gotowe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienia się ich z obu stron. Ugotowany makaron odlewamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem by nie ostygł. Do garnka wlewamy
Projekty ze smakiemłodygi rozmarynu 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (bądź z puszki) 2 marchewki, gotujemy na parze 20 minut garść roszponki 5 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek z dodatkiem chili sól pieprz papryka wędzona w proszku majeranek Pierś kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na 3 części. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką w proszku. Nadziewamy na łodygi rozmarynu (poniżej zdjęcie, przedstawiające
Mango Papajalitry wywaru warzywnego 1 kg cebuli 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser Gotujemy wywar, w międzyczasie kroimy cebulę w pół-krążki, czosnek wyciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy cebulę i czosnek. Musi się lekko podrumienić i zmięknąć, dlatego na koniec przykrywamy garnek. Podsmażoną etapami(...)cebulę, wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką według uznania. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi. Pyszna jest także posypana tartym żółtym serem. Smacznego
Humanistka w kuchnikostki rosołowe kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu łyżeczka kwasku cytrynowego łyżeczka cukru cząber około 2 łyżek sól (do smaku) 2 ząbki czosnku ostra papryka sól czosnkowa 2 łyżeczki suszonej cebuli pieprz koperek świeży lub mrożony Wlać do garnka około 2 litrów wody. Dodać kostki rosołowe, listek, ziele, pieprz, łyżkę cząbru zagotować(...)czasie przygotować drobiowe klopsiki: Włożyć mięso do miski, dodać dwa jajka, 2 niewielkie pokrojone w drobną kostkę cebulki, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy (resztę cząbru, ostrą paprykę, odrobinę soli i soli czosnkowej oraz suszoną cebulę i pieprz). Do gotującego się bulionu wrzucać porcjami niewielkie klopsiki drobiowe. Gotować około 10-12 minut na małym ogniu, gdy wypłyną
Humanistka w kuchnisera i bez pieczywa!! 6 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych 3 łyżki twarożku wiejskiego 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych ¼ małej czerwonej papryki 5 plasterków krakowskiej drobiowej sól, pieprz, oregano lub inne przyprawy do smaku ewentualnie pół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki – u mnie tym razem bez tych dodatków(...)Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki. Do miski wrzucamy otręby, jajka, twarożek, przyprawy. Szynkę kroimy w kostkę, paski jak nam wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do rozgrzanego sandwicza do tostów. Pieczemy na rumiano około 12 minut. Z podanych składników wychodzi
Humanistka w kuchnikabaczki 2 piersi z kurczaka ok. 40 dag sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn Kurczaka i kabaczka myjemy i kroimy w dużą kostkę. Nacieramy solą, dodajemy pieprz, paprykę i łyżeczkę rozmarynu. Przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub samo . Przepis bierze
Humanistka w kuchnismak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę: 8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼ szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy papryką. Liści chrzanu myjemy. 5 liści szatkujemy wraz z łodygami. Trzema
Humanistka w kuchnibidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Słonecznik wymaga 10 minut pracy, a smak nieporównywalny… 20 dag słonecznika 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczką cząbru pieprz, sól Wsypujemy na suchą patelnie łuskany słonecznik, ile kto sobie życzy i dodajemy przyprawy. Ciągle mieszając, prażymy na dużym ogniu około
Humanistka w kuchniporcji wychodzi około 20 klopsików wywar drobiowy około 1,5 litra 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego 1-2 cebule 1 jajko mały pęczek koperku pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek
Humanistka w kuchniprawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków. Pulpety: 500g mielonego mięsa sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka Sos: 500g pieczarek 3,5 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól
Szefowa kuchnioliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki sera ricotta 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy umytą i pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy pieprz i sól. Smażymy(...)szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy. Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki. Ugotowany makaron dorzucamy do patelni wraz z oliwkami, mieszamy. Przed podaniem można posypać parmezanem, fetą lub nasionami dyni czy słonecznika. Mmmm, co za pyszny, delikatny smak! Fajna odskocznia od moich
Kitchens AlphabetBardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może być także suszona z torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa
kgwjanczewo