możemy rozpocząć od ketchupu lub musztardy. Dodatkiem może być brązowy cukier, melasa, sos Worcestershire, ocet i sól. Składnikiem nadającym sosowi wyjątkowego smaku może być dym w płynie czy wędzona papryka. Niektórych sosów nie trzeba będzie gotować, ale może się okazać, że będą tego wymagały aby je zagęścić. Domowy sos barbecue – przepis nr 1 składniki: ½ szklanki brązowego cukru 1 szklanka ketchupu(...)barbecue – przepis nr 4 składniki: 1 ½ szklanki brązowego cukru 1 ¼ szklanki ketchupu ½ szklanki octu z czerwonego wina ½ szklanki wody 1 łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka pieprzu przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy do tego wykorzystać również mikser lub blender. Sos powinien odstać około
naRuszcieProdukty potrzebne; ziemniaki 1Kilogram olej 1Litr sól łyżeczka pieprz łyżeczka papryka ostra mielona 2 łyżeczki Sposób przygotowania; 1.Obieramy ziemniaki i trzemy na bocznej tarce na takie strasznie chude talarki. 2.Rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone chipsy. 3.Jak się unoszą i zmienia kolor odstawiamy na papier, aby odsączyć z tłuszczu, dodajemy kolejna partie i tak w kółko. 4.Wrzucamy wszystkie do miski(...)solimy,pieprzymy i dodajemy paprykę ostra i to wszystko mieszamy tak delikatnie, aby nabrały smaku
pichcisztowyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Ich tajemnica tkwi w przyprawach, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ja skorzystałam z dwóch moich ulubionych - barbecue i wędzonej papryki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. :-) Jeśli zostaną, można zjeść je również na zimno. ziemniaki przyprawa barbecue od Przyprawy Świata papryka wędzona od Przyprawy Świata sól (jeśli
Szefowa kuchniSkładniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) 1 łodyga selera naciowego Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru szczypta tymianku sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Makrelę oczyścić z ości pokroić(...)grubą kostkę kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę, seler kroimy w kostkę. Porę w pół księżyce mieszankę warzywną odcedzamy z wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą polewamy przygotowanym sosem delikatnie mieszamy, dekorujemy czarną oliwką i suszoną morelą. Smacznego
kgwjanczewoProdukty potrzebne: ziemniaki 8Sztuk (ugotowane) ogórek 1/2Sztuki (połowa świeżego) sól 2 szypty oregano do posypania pieprz czarny do posypania papryka mielona do posypania ser żółty 6Plastrów czosnek 5 Ząbków jogurt naturalny 400Mililitrów śmietana 12% 200Mililitrów olej do zalania ziemniaków mięso mielone wołowe 500Gramów kukurydza z puszki 1/2Puszki cebula1 Sztuka Sposób przygotowania; 1. Zaczynamy od sosu, ponieważ(...)przesady . 3. Kroimy w talarki nasze ziemniaczki i układamy pięknie w naczynie 4. Smażymy na patelni do uzyskania koloru mięso przyprawiając odrobinką soli, do smaku papryki i pieprzu, gdy to zrobimy wrzucamy na nasze ziemniaczki. 5. Odkręcamy kukurydzę, odlewamy wodę i wrzucamy do naszego naczynia z pokrojoną cebulą w paseczki ( łódki). przyprawiamy przyprawami no i wlewamy nasz
pichcisztoziemnych solonych 1 łyżka majonezu 1. Makaron ugotować. Przełożyć do miski. 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka, orzeszki i majonez. Dokładnie wymieszać. 3. Doprawić do smaku - u mnie: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Kto ugości moich gości?kostkę (można zastąpić krewetkami) sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić 1/2 łyżeczki curry) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) garść świeżej posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji 1 duża cukinia, pokrojona w nitki (bez pestek) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kalafior, mleko kokosowe(...)miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli. 3. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki, sok z połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie
My Culinary Artpiekę je bardzo często :) Moją dzisiejszą propozycją jest aromatyczny schab. Składniki: - 1 kg schabu - 1 mała główka czosnku marynata: - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1 płaska łyżka ziół prowansalskich - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka delikatu czerwonego(...)mięs - szczypta papryki ostrej - szczypta pieprzu białego - szczypta curry - szczypta majeranku Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy nią schab. Nożem robimy dziurki, wkładamy w nie obrane ząbki czosnku a następnie związujemy sznurkiem. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia, odstawiamy na conajmniej 12 godzin do zamarynowania a następnie pieczemy w 180 C na złoty kolor przez około
Zainspirowana w kuchniZapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa firmy Rafex której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek ) uznałam za idealnie pasujący do domowej wersji paprykarza. Faktycznie świetnie się spisała a domowa pasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników(...)obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek) wymieszać i chwilę poddusić razem. Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby zwiększyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaProdukty potrzebne: ogórek 1/4Sztuki papryka 1/2Sztuki pomidory 1/2Sztuki sałata lodowa 1/2Sztuki pierś z kurczaka 300gram cebula czerwona 1/2Sztuki Sposób przygotowania: 1. Do garnka wkładamy mięso zalewamy wodą i gotujemy do czasu ugotowania kurczaka. 2. Sałatę kroimy na mniejsze części lub rwiemy, ogórka na pół i w talarki cebule tak samo w talarki , pomidora(...)papryka w kostkę, 3. Kroimy kurczaka w kostkę i dodajemy do sałatki na koniec posypujemy ziołami
pichcisztołyżeczki cukru 1 łyżeczka octu winnego 3 łyżki soli do peklowania 4 ząbki czosnku (pokrojone) Do posmarowania 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 2 łyżki musztardy francuskiej 0,5 szkl bulionu Przygotowanie: Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około
Ala piecze i gotujemoich pomysłów, dał się namówić na wspólne zrobienie i przetestowanie chipsów z jarmużu, które podbijają internet :) Składniki: opakowanie umytego i pokrojonego w duże cząstki jarmużu oliwa sól, pieprz sezam papryka słodka / ostra czosnek granulowany Wykonanie: Liście jarmużu myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części pozbywając się przy okazji grubych łodyg. Następnie obtaczamy je w oliwie. Proponuję przełożyć jarmuż do miski, polać(...)przygotowane warzywo rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy. U nas każdy miał swoją blaszkę i przyprawiał ją wg własnego gustu - mój Wybranek solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym, ja solą, pieprzem i sezamem, jednak możecie popuścić wodze wyobraźni i wykorzystać inne przyprawy, np. curry, kminek, zioła, itd. Pieczemy przez ok 15 - 20 minut
Taste Of My Daywołowe z boczkiem Zrazy wołowe z boczkiem Składniki na zrazy wołowe z boczkiem dla 4 os: 1,2 kg wołowiny bez kości 30 dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 papryka 4 ogórki kiszone 3 łyżki musztardy 1 szkl mąki sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę pokroić na plastry i rozbić. Posmarować każdy plaster musztardą i nakładać po kilka pasków boczku, papryki, cebuli
Anielskie Smakimała puszka kukurydzy na parze - 170 g , po odsączeniu 140 g 3 kiełbaski wiedeńskie lub parówki 1 cebula garść pietruszki harissa do smaku sól, pieprz ostra papryka wg uznania 100 g sera cheddar przygotowanie Na patelnię włożyć pomidory, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, przesmażać ok 15 - 20 minut. Dodać odsączone fasole, kukurydzę, pokrojone na małe kawałki parówki(...)pietruszkę. Doprawić do smaku harissą, solą, pieprzem, papryką, dobrze wymieszać, podgrzać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, posypać cheddarem, dowolnie złożyć - ja składałam w kopertkę (jak w tym przepisie). Naleśniki podgrzać w kuchence mikrofalowej, podpiec w piekarniku lub obsmażyć na patelni. Podawać z dowolna sałatą. Smacznego
Stare Garykompozycja smakowa powstaje pod wpływem chwili i produktów które mam pod ręką.Chyba nigdy nie jadłam dwóch takich samych, ale ta była naprawdę bardzo smaczna. Pizza wiejska 1/2 czerwonej papryki 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy kiełbasa wieprzowa ser żółty sól, pieprz, bazylia Kiełbasę pokroiłam cienkie plasterki i zrumieniłam na suchej patelni. Ser starłam na tarce(...)grubych oczkach, cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w kostkę, a pomidora w ćwierć plasterki. Składniki układałam na podpieczonym cieście i dopiekałam przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego
Zapiski Młodej Żony