papryka - 32566 przepisów (strona:1072/2172)

Domowa pizza 299

być dowolne. Zaproponowałam dla Was przykładową wariację:) Składniki: Gotowy spód pod pizze, lub ciasto francuskie, 1/2 piersi z kurczaka, garstka oliwek zielonych/ czarnych, 2 łyżki kukurydzy, ćwiartka cebulki, ćwiartka papryki czerwonej, ser żółty, mozarella, oregano, ketchup. 1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy w przyprawie gyros. Smażymy na patelni. 2. Spód pod pizze smarujemy cienką warstwą ketchupu. Doprawiamy(...)odrobiną oregano. 3. Na ciasto wykładamy składniki pokrojone, np. w paseczki, tj. oliwki, papryka. Dokładamy kukurydzę oraz cebulkę. 4. Posypujemy żółtym serem i mozarellą 5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 6. Pieczemy wg. przepisów ciast, aż ciasto będzie gotowe:) a ser rozpuści się

Kuchnia Pełna Pasji
Pulpety w sosie koperkowym 225

mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki, na ok 2h żeby przyprawy nadały aromat

Kuchnia Pełna Pasji
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 229

się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 kg ziemniaków, olej, papryka ostra Przygotowanie: 1. Przygotowujemy masło czosnkowe. 3 duże łyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy(...)czosnku. 3. Obieramy ziemniaki. Kroimy je np. na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do pierwszego zagotowania wody. Nastepnie odcedzamy. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą. Doprawiamy ostrą papryką lub ziołami prowansalskimi. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (ok.200*) na ok 30-40min. 4. Ser żółty kroimy w plasterki. Układamy na filetach. Zawijamy w ruloniki. Obtoczamy kolejno w mące, jajku

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z ryżem i serem żółtym 409

pewno pomogą w utrzymaniu optymalnej wagi i kontrolowaniu pracy metabolizmu. Składniki: 250g ryżu, ser żółty, kilka plasterkó wędliny, 1/2 puszki kukurydzy, 1/4 cebuli, 2 pomidory, kilka grzybków marynowanych, papryka czerwona, sól, pieprz, sos: vinegret lub paprykowo - ziołowy;) Przygotowanie: 1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstaiwamy do wystygnięcia. 2. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy(...)Wędlinę i ser żółty kroimy w wąskie paseczki, lub w kostkę. Dodajemy do reszty składników. 4. Przygotowujemy sos vinegret lub paprykowo ziołowy (3 łyżeczki oliwy, 3 łyżeczki wody, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak w ziołach i czosnku 282

dodatek oczywiście moja ulubiona sałatka z fetą, oliwkami i pomidorami bez której taka potrawa nie mogłaby się obejść  :) Składniki: 8 pałek z kurczaka, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie 1. Mięso myjemy. Wyciskamy czosnek przez praskę , dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz  zioła prowansalskie, dodajemy kilka kropelek oliwy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Następnie

Kuchnia Pełna Pasji
Tosty z masłem czosnkowym 298

użyć bułek czy bagietek, nawet lekko wczorajsze pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące. Składniki: 2 łyżki masła, duży ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka, ser żółty, wędlina ( u mnie schabik mojej mamy:), pieczywo Przygotowanie: 1. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do dwóch łyżek masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać zioła prowansalskie(...)Pieczywo smarujemy cienko przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym. Wędlinę kroimy w cienkie plasterki, tak samo ser żółty. Kładziemy na pieczywo:) 3. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki. Układamy na pieczywie. 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180*c. Zapiekanki wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści:) Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanka ziemniaczana 350

moich ulubionych przepisów i lubię do niego wracać od czasu do czasu, wam też polecam :) Składniki: 0,7 kg ziemniaków, 30 dkg boczku, 5-6 parówek, 2 duże papryki, garść oliwek, mała śmietana, kostka rosołowa, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ser żółty lub mozarella Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok 10 minut(...)kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, szklimy. Kawałek boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli. Następnie parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni. 3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie. 3. Ziemniaki kroimy w plasterki

Kuchnia Pełna Pasji
Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes 177

Składniki /  Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie(...)pokroić w kromki (średniej grubości), posmarować oliwą z oliwek, posypać czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidorki kroimy na plasterki, kładziemy na bagietkach i posypujemy solą. Ser mieszamy z pieprzem i papryką, a potem posypujemy nim bagietki. Gotowe bruschetty wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) na około 10 minu t (tylko żeby były zarumienione i nie były za bardzo twarde

Projekty ze smakiem
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 167

pietruszki 1 szt. selera małego 1 szt.  por 1 szt. cebuli  2-3 szt grzybów suszonych prawdziwków 2 liście laurowe 4  ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Umyte kości wkładamy do 3 litrów gorącej wody. Podczas gotowania zbieramy powstałą szumowinę.  Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalamy np.nad(...)Dodajemy obrane i umyte warzywa które kroimy w kostkę, por kroimy w cienkie talarki, dodajemy do wywaru. Chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę, liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy. Prażuchy 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki

kgwjanczewo
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 246

kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz surówką. Składniki: 0,5 kg schabu 4 średnie cebule 5 grzybów suszonych 1 mały kubeczek śmietanki 30% 1 szklanka bulionu warzywnego mieszanka ziołowa ( papryka słodka, kolendra mielona, imbir, tymianek, rozmaryn, papryka chili, majeranek, czosnek suszony) sól, świeżo zmielony pieprz mąka do obtoczenia oliwa Wykonanie: Schab pukamy pod bieżąca wodą i osuszamy. Kroimy na cienkie

kgwjanczewo
Surówka z sałaty lodowej 197

dania obiadowego.  Przygotowywane ze świeżych warzyw są bardzo zdrowe jak również nisko kaloryczne. Składniki: pół główki sałaty lodowej garść kiełek z rzodkiewki 1 łodyga selera naciowego  pół papryki czerwonej średniej 1 pomidor 1 łyżeczka sosu czosnkowego odrobina oliwy z rzepaku Wykonanie: Sałatę rwiemy i wrzucamy do miski dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidora, seler niemy w piórka

kgwjanczewo
Zupa porowo-pieczarkowa 302

średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka, imbir mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Por oczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku(...)rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy ok 35 minut (aż dobrze rozpuści się serek), na koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy do smaku gotujemy ok 5 minut. Nasze propozycje podania to bułka

kgwjanczewo
Pierogi ruskie z wędzonym serem 290

minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki:  1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu wędzonego 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka mielona ostra Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę(...)smażymy  cebulę tak aby się zeszkliła. Ostudzona cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy n w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie

kgwjanczewo
Tarta brokułowa z kurczakiem 1997

nadzienie 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 brokuł 1 duża kwaśna śmietana 18% 125 g żółtego sera dodatkowo: oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtka, szczyptę soli, posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść. W razie potrzeby można dodać jeszcze wody(...)wrzącej wodzie około 3 minuty (ja ugotowałam brokuła na parze). Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza. Całość polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je, dodać śmietanę i ser (trochę

Passions hobbies life
Sznycel z fileta z piersi z indyka 166

czterech sznyclów. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia do smaku: sól, pieprz biały, papryka słodka PRZYGOTOWANIE Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i  rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. W talerzu

Passions hobbies life