papryka - 32566 przepisów (strona:1050/2172)

Schab pieczony na spodzie jarzynowo-owocowym 207

schabu 2-3 cebule 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego liście pora 1 pomarańcza 1 cytryna 1 szklanka wywaru z jarzyn sól pieprz majeranek słodka mielona papryka Wykonanie: Wymoczone i osuszone mięso nacieram solą, pieprzem, papryka  i majerankiem i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na warzywa

Bea(u)ty kitchen
Tilapia cytrynowa 227

sposoby,a ten był strzałem w dziesiątkę,  a nawet setkę :) Polecam!!! Składniki: 1 kg tilapii 2 cytryny 4 ząbki czosnku  1 pęczek koperku sól ziołowa 1/2 czerwonej papryki Wykonanie: Rozmrożone filety z tilapii osączam na durszlaku, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, posypuję przyprawą do ryb i solą ziołową. Na rybę układam całe gałązki(...)koperku, na wierzch układam pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam do rybę na 25 min. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Mielone z ogórkiem kiszonym w sosie musztardowym z koperkiem 228

Składniki: 50dag łopatki 1 kajzerka 1 małe jajko sól, pieprz, mielona słodka papryka 3 ogórki kiszone 1 cebula musztarda (użyłam sarepską) 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody koperek (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Łopatkę i namoczoną kajzerkę zmielić. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Wbić jajko i dobrze wymieszać

A Ty Smakuj Mnie
Sos warzywny na bazie pomidorów 201

chciałabym Wam pokazać mój sposób na wegetariański, zdrowszy obiad.  Sos warzywny na bazie pomidorów Czerwona fasola konserwowa - jedna puszka 1 cebula Duża marchewka Średni korzeń pietruszki Połowa czerwonej papryki 5 średniej wielkości pieczarek 1 puszka pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku olej kasza gryczana palona Sól, pieprz, liść laurowy  Cebulę  siekamy w  drobną kostkę i smażymy(...)oleju. a gdy się lekko zeszkli dodajemy  pokrojone pieczarki i dusimy przez ok 10 min na wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.  Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy

Kuchnia moimi oczami
Kolorowa sałatka z kurczakiem wędzonym, papryką i serem. 868

kurczakiem wędzonym. Sałatka bardzo szybka i prosta w wykonaniu, doskonała na wszelkiego typu imprezy, spotkania, jak i na co dzień. Polecam :) Składniki - 2 udka wędzone z kurczaka - 2 papryki czerwone  ( lub kolorowe ) - kukurydza w puszce - 20 dkg sera żółtego w kostce - zielona cebulka dymka - majonez - śmietana 18% - sól, biały pieprz Wykonanie Udka z kurczaka obieram z kości i skóry(...)mięso kroje w kostkę. Tak samo kroję paprykę i ser żółty, zielona cebulkę siekam. Pokrojone składniki przekładam do salaterki, dodaję do nich odsączoną kukurydzę. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany, mieszam i wstawiam na około godzinę do lodówki aby składniki się połączyły, a smaki "przegryzły". Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem 338

kurczaka 250 g pomidorków cherry 100 g sera sałatkowego a`la feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią olej do smażenia słodka papryka czosnek granulowny Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć słodką papryką i odrobiną czosnku granulowanego. Następnie usmażyć na oleju

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ziołami prowansalskimi 332

talerzyki...:) Więcej pisać na ten temat nie będę:) Składniki: 300g makaronu (wstążeczki, kokardki, świderki, itp.); 2 pojedyncze piersi z kurczaka; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka fasoli czerwonej; 2 czerwone papryki; 1 opakowanie ziół prowansalskich; majonez; sól i pieprz;   Wykonanie: Makaron ugotować all dente i przestudzić. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Kukurydzę odsączyć z zalewy, fasolę(...)czerwoną odsączyć i przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać sporo ziół prowansalskich (wsypuję prawie całe opakowanie), dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki wymieszać. Sałatkę przed podaniem lekko schłodzić. Jeżeli chodzi o mnie, to dodaję jeszcze mały pęczek pokrojonej zielonej pietruszki

In my kitchen
Enchilada wegetariańska z warzywami 188

przygotuję. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli z puszki; 0,25 puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki(...)szklanki wywaru z warzyw;  2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka

In my kitchen
Chrupiąca, pieczona cieciorka 320

wypróbować ja ze swoimi ulubionymi przyprawami i jeść bez wyrzutów sumienia. SKŁADNIKI: 200g ciecierzycy (cieciorki) łyżeczka sody oczyszczonej oliwa z oliwek sól, czarny pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie i chili WYKONANIE: Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Cieciorkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą(...)oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca, jeśli nie jest możemy przetrzymać ja jeszcze kilka minut. Aby się nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli aluminiowej

Pyry na Gaz
awokado faszerowane – ekspresowa przekąska 214

składniki: 2 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 5 oliwek (zielonych lub czarnych) 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Awokado myjemy, przepoławiamy, wyciągamy pestkę i z każdej połówki wydrążamy po 2 łyżki miąższu. Paprykę, cebulę, oliwki oraz natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z miąższem awokado, sokiem z cytryny oraz majonezem

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekana biała kiełbasa 201

Składniki: 5 białych parzonych kiełbasek 1 puszka pomidorów (całe bez skóry) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz Wykonanie Kiełbaski ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorami z puszki. Posypać majerankiem, papryką słodką i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż kiełbaski będą rumiane. W połowie pieczenia ponacinać kiełbaski nożem w poprzek

O kuchni z uczuciem
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 217

kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować . Można też dodać odrobinę szafranu ) 2-3 łyżki stołowe rodzynek 1/2 ostrej papryki 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy) migdały bez skórki w płatkach lub w połówkach (w polskich warunkach chyba bardziej dostępne w płatkach, w arabskich - te w połówkach) - wg uznania(...)całkowitego "uduszenia" Ryż opłukać na sitku Kostki maggie drobno pokroić, a najlepiej zetrzeć na tarce do sera Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 178

odać poporcjowanego kurczaka i smażyć kilka minut , aż lekko zbrązowieje. Dodać czosne k , imbir, pokrojoną w ósemki kiszoną cyt rynę oraz ras el-hanout i pieprz i całą ostrą paprykę Wlać taką ilość wody, żeby zakryła mięso, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około godziny . Około 15 minut przed końcem duszenia dodać kilka(...)tajine Obsmażamy na patelni kawałki kurczaka i wraz z minimalną ilością oliwy przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte.  Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w stylu marokańskim 183

drobno posiekane   2 średnie cebule drobno posiekane   1 bardzo mała cytryna lub limonka  pokrojona w cienkie plasterki   1 łyżeczka zmielonego kuminu   1 łyżeczka ostrej papryki   1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej)   1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki soli morskiej   szczypta szafranu   1 - 2 szklanki bulionu drobiowego   posiekana natka kolendry(...)dekoracji   1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji   oliwa do marynaty i do smażenia  pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól  utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę. Pasta powinna byłć na tyle  gęsta, żeby nie spływała z kurczaka.  Udka kurczaka  zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 237

łyżeczka bardzo drobno posiekanej świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej mięty (opcjonalnie) 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku lub pół łyżeczki suszonego majeranku   pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki (lub mniej) pieprzu cayenne pół łyżeczki mielonego kmi nu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) szczypta mielonego kardamonu lub imbiru (opcjonalnie) sół i czarny pieprz do smaku  14 - 18 patyczków(...)szaszłyków Patyczki do szaszłyków namoczyć przez conajmniej godzinę w wodzie. Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, natką z pietruszki i kolendry, miętą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką i pieprzem cayenne . Doprawić solą i czarnym pieprzem, a następnie odstawić na conajmniej godzinę. Z mięsa uformować 14-18  krótkich dość grubych "kiełbasek" i nadziać je na wyjęte z wody patyczki do szaszłyków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata