imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków pół pęczka cebulki dymki garść mrożonych brokułów garść mrożonej fasolka szparagowa 3 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Sos: 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki(...)Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir i chilli kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew pokroić w kostkę. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i imbir, smażymy około 30 sekund. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoto. Następnie dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa
Mania Gotowanialodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę całkowicie studzimy i zalewamy nią pokrojone na mniejsze kawałki śledzie. Wkładamy do lodówki i wieczorem kończymy przygotowanie. Po minimum 8-10 godzinach(...)octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone 2-3 czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego POZOSTAŁE SKŁADNIKI 4-5 dużych filetów śledziowych 2-3 średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 2 pełne łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Karo in the Kitchenzdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!! Wołowina po azjatycku w pysznym sosie Składniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa: 1 łyżki jasnego sosu(...)brązowego 2 łyżki octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki Przygotowanie: Mięsa najlepiej dzień wcześnie kroimy w cienkie paski i marynujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Grzyby mun wkładamy do ciepłej wody i moczymy 15 minut. Chilli kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew kroimy
Mania Gotowaniapurée z dyni* ok. 150 g mąki pszennej + do podsypania ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej) ½ łyżeczki soli 1 jajko Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól
Food Squarecebule, a następnie przekładamy je do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu (najlepiej winnego, ale spirytusowy też może być). Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku. Ponadto: 1 kg mięsnych żeberek 1 duża cebula ziele angielskie liść laurowy czosnek sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka rozmaryn klarowane masło musztarda grillowa Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Żeberka
Walijskie PichcenieSkładniki: -szynka wieprzowa w siatce -4 łyżki oleju -2 łyżki octu balsamicznego -2 łyżki wody -4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) -4 ziarenka jałowca (utłuczone w moździerzu) -4 ziarenka ziela angielskiego (utłuczone w moździerzu) -1 łyżeczka majeranku -1/2 łyżeczka ostrej papryki -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczka czarnego pieprzu (utłuczonego w moździerzu) -1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Szynkę
Magia jedzenia.umyć i zetrzeć bez obierania skórki na cienkie plasterki używając szatkownicy do warzyw. Paprykę umyć,przekroić na połówki i wydrążyć wszystkie nasionka,zetrzeć szatkownicą na cienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć. zalewa: 3,5 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela
Kolorowa kuchnia Elkiżółtą paprykę i lekko zeszkliłem (uwaga, żeby nie zrobiła się zbyt miękka!). Mięso i paprykę wrzuciłem do garnka, z którego wcześniej odcedziłem ugotowany makaron i wymieszałem ze śmietaną. Po zagotowaniu się sosu dodałem ugotowany makaron, wymieszałem i wyłożyłem na talerze obficie udekorowane rukolą, pomidorami, kremowym octem balsamicznym i oliwą. Przepis zgłoszony do akcji
Kuchnia Prezydentowejszynki: 3 liście laurowe (do obłożenia szynki) 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) 4 ziarenka jałowca (zmielone w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmielone w moździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (zmielone w moździerzu) 1 łyżeczka soli Marynatą
Marder&Marder Manufacturenaturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon + 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Tofu odsączamy a następnie kroimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzimnej 2,5 łyżki soli grubo ziarnistej (nie jodowanej) 1/3 szklanki (domowej roboty) octu jabłkowego 3 szt ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka kolendry ziarnistej 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 ząbki czosnku Wykonanie: Zioła wsypujemy do moździerza rozcieramy razem
kgwjanczewożeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia S os 5 łyżek miodu 6 łyżek octu winnego 6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsa: 2-3 łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć
Gosia gotujeporcje: 200 g makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia sos 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka sosu Sambal 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka mielonego
Niezły Młynekkurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli(...)morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego
mojewypiekiinietylko