łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki wody Marynata: 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczka imbiru(...)ostrej papryki ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka miodu 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. W rondelku podgrzewamy sos teryaki , miód, ocet ryżowy
Mania Gotowaniaświeży - 1 duża marchew - 1 puszka cieciorki na parze - 1/2 dużej papryki czerwonej - 1/4 średniej cebuli czerwonej - 1 szklanka ugotowanej quinony białej - czarny sezam CIEMNY SOS SEZAMOWY: - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 płaska łyżeczka ziaren sezamu - 1 łyżeczka słodkiego sosu chili - odrobina octu ryżowego do smaku - 1/2 łyżeczki miodu W/w składniki dokładnie wymieszaj i odstaw(...)minut aby smaki się przegryzły. JASNY SOS AZJATYCKI: - 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - ziarna białego sezamu - woda do nadania odpowiedniej gęstości - odrobina chili w proszku W/w składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut
SMYKWKUCHNIorzechowego lub kukurydzianego1 cebula- pokrojona w piórka4 piersi z kurczaka2 marchewki- pokrojone w pół talarki2 papryki- pokrojone w większą kostkę300 gr grzybów chińskich marynowanych*100 gr pędów bambusa60 gr nerkowców200 gr makaronu chińskiego-noodleSos słodko-kwaśny:250 ml wody3 łyżeczki mąki ziemniaczanej8 łyżek octu ryżowego lub winnego(...)grzyby sa opcjonalne- mogą być pieczarki Wykonanie sosu:Połowe wody nalać do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, koncentrat pomidorowy, starty czosnek I imbir- zagotowac. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie. Nalac do rondla - zagotować doprawić do smaku solą I trzymać na gazie około 3 min. Gotowe :)Gotujemy noodle-makaron.Wykonanie kurczaka:W woku lub na dużej patelni smażymy na rozgrzanym
Smaki Edytykorzenia selera, 5 grzybów mun, 100 gram pędów bambusa, 1 zielonej papryki chili, 1 czerwonej papryki słodkiej, 1 małej cukinii, 1 puszki pomidorów, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 1/2 cytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu(...)kaczki dodałem startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz tak samo startą ćwiartkę selera. Po 2 minutach smażenia na dużym ogniu dodałem do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę czerwoną oraz 2 posiekane drobno papryczki chili wraz z pestkami. Po kolejnych 2 minutach dodałem też pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię i pędy bambusa. Całość smażyłem jeszcze przez minutę
Wyprawy kulinarnebyła jeszcze gotowa. Zalana zalewą nadała warzywom super smak. Zalewa – do garnka wlać ocet, dodać cukier, gorczycę, kurkumę, listek laurowy i sól, zagotować. dokładnie wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić na później. Przed polaniem warzyw listek laurowy wyrzucić. Cukinie umyć, pokroić w plasterki – paprykę umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na paseczki – cebulę obrać i pokroić
Kuchnia Pokoleńłyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;1/2 łyżeczki soli;Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);50 g płatków kukurydzianych;150 ml mleka;Olej do smażenia.Sos:125 ml majonezu;2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;1 łyżka drobno posiekanej cebuli;4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych;2 łyżeczki białego octu winnego;1 łyżeczka białego cukru(...)sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wymieszać.Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie
Gospodyni Miejskakukurydzianych (cornflakes) 2 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej sól, pieprz 2 jajka 2 łyżki mleka oliwa z oliwek albo olej rzepakowy Kapusta: 500 g modrej kapusty 2 łyżki oliwy odrobina wody 1 łyżka soli, ewentualnie Vegety 1 łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego 2 łyżki octu winnego, może być zwykły 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela(...)miękkości – jeśli trzeba podlać odrobiną wody (jak najmniej, żeby się nie rozgotowała). Kotlety lekko rozbić, ale powinny być raczej grubsze (przynajmniej 1 cm). Posypać solą, pieprzem i ostrą papryką – wetrzeć. Na głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze na niskich obrotach, wymieszać z płatkami migdałów – wysypać na talerz – duży – będziemy
Pociąg Do Kuchnilitrowy słoik: 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew Na zalewę: 1 łyżka soli (15g) 350ml wody 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą w stosunku 1:1 – 75ml octu 10% + 75ml wody
Swojskie jedzonkozbyt gęsta. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe chyba, że wolisz gęstszą wersję. Doprawiam do smaku sól, paprykę słodką, wędzoną raz pieprz cayenne (z tym ostrożnie!). Warto doprawić imbirem oraz sokiem z cytryny dla podkreślenia smaku. Podaję z posiekaną natką pietruszki, octem balsamicznym oraz grzankami czosnkowymi. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiHej! Pieczone warzywa są idealne do stworzenia pasty na chleb. Wykorzystuję je dość często, bo warzywa lubimy, a rożne ich konfiguracje szybko się nie nudzą. Teraz
Tylko pysznierównież posiekać drobno. Do garnuszka wlać wodę, dodać papryczki i czosnek. Wsypać sól i cukier, wlać ocet. Wszystko razem zagotować. Zmniejszyć maksymalnie ogień i gotować przez kilka minut. Dla uzyskania bardziej czerwonego koloru można dodać 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zawiesinę wlewać stopniowo do gotującego się sosu aż do uzyskania odpowiedniej gęstości
Codzienna kuchnia niecodziennanajlepsza będzie odmiana lima lub inne mięsiste 100 g czerwonej ostrej papryki (bez pestek) 1 kg czerwonej papryki 100 g czosnku 2-3 gałązki naci selera mały pęczek natki pietruszki mały pęczek kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry 200 ml przegotowanego, zimnego octu 1/2 szklanki orzechów włoskich Wszystkie składniki umieściłam w blenderze i zmiksowałam. Wymieszałam i dodałam oliwę (jakieś
Szybko Tanio Smaczniedanie na imprezy i spotkania towarzyskie. 4 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 czerwona słodka papryka roztarta na piure 1/4 szkl.soku z cytryny 1 łyżeczka sosu tabasco 1/4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mięty 1/2 szkl.oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 90 dag.skrzydełek z kurczaka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty.Wkładamy skrzydełka kurczaka,przykrywamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżki oleju 1 szalotka 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu balsamicznego garść listków świeżej bazylii plus kilka listków do przybrania sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku DODATKOWO: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, do podania - jogurt naturalny WYKONANIE SOS POMIDOROWY : Pomidory myjemy, nacinamy ostrym nożem
cool and mintyjajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon • pierś z kurczaka • przyprawy do mięsa: czosnek, papryka, inne ulubione • olej do grillowania Sos: • ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki • ½ łyżki musztardy Dijon • ¼ łyżeczki soli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka doprawić, odstawić
W mojej kuchniproszku pół łyżeczki suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki papryki pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sos farmerski : 1,75 szklanki maślanki pół szklanki majonezu 2 łyżki posiekanej dymki 2 łyżki posiekanej natki 1 łyżka octu jabłkowego 1 roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Przygotowanie Połączyłem przygotowane składniki przyprawy. Zrobiłem sos : wymieszałem
R'n'G Kitchenkilka łyżek płatków jaglanych - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka soku z cytryny - kilka łyżek oliwy/oleju - suszona bazylia, papryka słodka (po łyżeczce) - szczypta chili cayenne - sól, pieprz do smaku - suszone pomidory z czarnuszką do posypania Brokuły najpierw moczę w misce z odrobiną octu. Potem gotuję różyczki i pokrojone drobno łodygi al dente (ok. 5 minut od momentu zagotowania wody
Corner With Recipesprzykryciem na ciepłym palniku no kolejne 15 minut. Gotowy ryż przełóż do drewnianej miski (nie metalowej!), dopraw octem ryżowym, odrobiną cukru i soli, wymieszaj drewnianą łyżką. Zwijanie sushi maki Składniki: ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkwi
Qlinarnie i Qlinarnieangielskiego 5 kulek jałowca 10 kulek kolendry 5 kulek czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu winnego 3 łyżki soli do peklowania 4 ząbki czosnku (pokrojone) Do posmarowania 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 2 łyżki musztardy francuskiej 0,5 szkl bulionu Przygotowanie: Mięso oczyścić, umyć i osuszyć
Ala piecze i gotujepiersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki2) 1 cebula pokrojona w kostkę3) 1 pomidor pokrojony w kostkę4) 1 papryka również w kostkę5) garść posiekanej świeżej kolendry6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr7) 1 ząbek startego czosnku8) parę kropel octu winnego białego9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)Na rozgrzany
Smaki Brazyliipołączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych
Chilli Czosnek i Oliwa