papryka w occie - 3457 przepisów (strona:159/231)

Rolady-farsz. 187

farsz, myślę, że jest bardzo dobry, więc dzielę się z Wami przepisem! SKŁADNIKI: 1 czerwona papryka mała 4 małe ogórki kiszone kawałek białej części pora 4 plasterki sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego  4 plasterki szynki lub kiełbasy sól, pieprz, vegeta, kilka kropel octu winnego, kilka kropel maggi . WYKONANIE: Rozpuścić masło, warzywa pokroić w słupki, przyprawić , blanszować około

Kuchnia Beaty
Filet z mango w ostro – słodkiej glazurze 243

łyżeczka* sól – 1 łyżeczka* pieprz mielony – 1 szczypta* papryka chili ( świeża ) – 1 szt* olej rzepakowy – 150 ml SAŁATKA :* ziemniaki – 150 g* pomidory koktajlowe – 100 g* sałata rukola – 2 garści* olej rzepakowy – 100 ml* sól – do smaku* ocet balsamiczny – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :MIĘSO :Filet z indyka oczyszczamy , układamy na desce , przykrywamy

Ostra na Słodko
Pulpety w sosie slodko-kwasnym. 213

tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety- moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki.Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny-ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy z 8 lyzek cukru,dodajemy 8 lyzek ketchupu lub koncentratu pomidorowego( wtedy trzeba doprawic

Smaki Edyty
Wołowina z warzywami na ostro 189

marchewki ·         cebula dymka (zielona część) ·         ½  papryki ·         ½ papryczki chilli (można użyć więcej w zależności od tego jak ostre dania lubicie) ·         4-5 grzybów mun pociętych w paski(...)łyżki sosu sojowego jasnego ·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego ·         1 łyżka octu ryżowego ·         1 kieliszek wiśniówki lub wódki ·         ½ szklanki zalewy z ananasa

Mania Gotowania
TATAR ZE ŚLEDZIA 181

gotowe do użycia. SKŁADNIKI / 2 porcje 2-3 filety śledziowe marynowane w oleju lub occie ( ok. 250 g) / użyłam   takich 2 łyżki marynowanej cebulki (np. z zalewy po śledziach) 1 świeża czerwona papryczka chili (można dać mniej, jeśli jest bardzo ostra lub zastąpić papryką marynowaną) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka marynowanej papryczki

cool and minty
Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami 621

dodać kurczaka. Smażyć 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojona w kostkę paprykę oraz podzielonego na różyczki brokuła. Smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać kukurydzę. Dodać makaron i smażyć jeszcze 1 minutę. Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżki imbiru (użyłam sproszkowanego) 1 starty

Moja Galeria Smaku
Pizza (zdrowsza wersja) / Pizza (healthy version) 166

Ingredients: 1 puszka pomidorów / 1 can of tomatoes ząbek czosnku / clove of garlic 1 łyżeczka octu balsamicznego / 1 teaspoon of balsamic vinegar 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons of red paprika 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu / 0,5 teaspoons

Projekty ze smakiem
KETCHUP DOMOWY PIKANTNY 548

SKŁADNIKI : 8 kg pomidorów polana  2 marchewki 1 czerwona papryka 1 pietruszka  ćwiartka selera  2 duże cebule 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 10 kulek piperzu 1 papryczka chilli 1 główka czosnku 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 duże łyżki soli  1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki kolędry 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak z piekarnika - aromatyczny i soczysty 304

temacie. To do tej pory najlepszy pieczony kurczak, jakiego jadłam. Zrobiłam według przepisu na blogu Weroniki. Polecam niezdecydowanym.Składniki:3 duże udka lub ćwiartkiMarynata:3-4 łyżki oleju4 łyżki octu jabłkowegoszczypta soli1 łyżka miodu1 płaska łyżeczka ziół prowansalskichszczypta bazyliisuszony tymianek kilka igiełek świeżego rozmarynu1 płaska łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki2 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, osuszamy. Mięso(...)się marynować przynajmniej kilka godzin (u mnie przez całą noc).4. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Można posypać świeżymi listkami tymianku i lekko oprószyć słodką mieloną papryką. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a przez kolejne pół godziny temperaturę obniżamy według potrzeb, jeśli mięso zbyt szybko się rumieni.5. Kurczak jest idealny, na niedzielny lub świąteczny

Kuchnia domowa Ani
Gazpacho 190

 Gazpacho to pikantny, aromatyczny chłodnik, wywodzący się z Andaluzji. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach

Smakowity Blog Kulinarny
Sandacz z sufletem z łososia. 210

łyżki masła klarowanego ok 100 g ziemniaków kapusta pekińska/sałata lodowa 1 mała papryka chili Imbir (kawałek świeżego) miód (ok 2-3 łyżek) cytryna (sok +otarta skórka z 1/2) limonka (odrobina soku i otartej skórki)  olej/oliwa z oliwek (ok 4-5 łyżek) Ocet balsamiczny (1 łyżeczka) 250 ml wina białego Ok 100 g zimnego masła 1 szalotka Wykonanie

Malinowe Pocałunki
DIY - Jak naturalnie zabarwić jajka na Wielkanoc na różne kolory? 186

włożycie je do roztworu na godzinę, a nawet krócej. Metoda barwienia jajek jest bardzo prosta - wystarczy pogotować wodę z wybranym naturalnym składnikiem, następnie odcedzić i dla utrwalenia dodać ocet. Jajka w barwniku możecie przetrzymać krótko - wtedy uzyskacie pastelowe kolory, lub nawet całą noc dla nasyconych, intensywnych barw. Kolory będą się różnić w zależności od tego, czy użyjecie jajka białego(...)czerwoną papryką. Można spróbować ugotować surowe jajka w wodzie ze składnikiem barwiącym (tak robiliśmy z łupinami cebuli), choć w przypadku innych kolorów poleca się raczej barwienie już ugotowanych jajek poprzez zalanie ich gotowych barwnikiem. Naturalnie barwione jajka wielkanocne - Jak uzyskać różne kolory? Kolor różowy: 2 kubki posiekanego surowego buraka (4 sztuki) + 2 kubki wody + 2 łyżki octu

Chilli Czosnek i Oliwa
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 286

papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia(...)minut. 5 papryczek chili pokroiłem w drobniejsze kawałki, usuwając szypułki. Następnie dość dokładnie zmiksowałem je za pomocą blendera. Na małej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem zmiksowaną paprykę, którą podsmażałem na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Powstały sos przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego

Wyprawy kulinarne
SAŁATKA Z MAKARONEM, KURCZAKIEM I RUKOLĄ 218

smaku możemy wzbogacać go za każdym razem o inny składnik.  Np. ziarna słonecznika, ocet balsamiczny (nie dodaję, bo nie lubię),  czosnek czy suszone pomidory:-)) Składniki: makaron (dowolny) pierś z kurczaka rukola pomidorki koktajlowe rzodkiewka oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz ostra papryka Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Najlepiej  wykorzystać tu taki, który pozostał

Walijskie Pichcenie
Domowy sos chili, słodko - kwaśny 237

jest taki ostry jakbyśmy chcieli, można dodać więcej zmiksowanej papryki. Doskonały dodatek do sajgonek, spring rollsów czy mięsa. Polecam Inspiracją był przepis z  tej  strony  Składniki: 10 długich  cienkich papryczek chili  10 ząbków czosnku 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki octu winnego  3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soli lub do smaku 1 łyżka mąki kukurydzianej

Stare Gary