papryka w occie - 3457 przepisów (strona:165/231)

Grzyby marynowane 221

się okazało, że niestety nie ma..Dziś szykując wpis z przepisem, w którym są grzybki marynowane  chciałam "podlinkować" ..a ich brak..zresztą okazuje się, że i papryki marynowanej brak i wiele innych przetworów z zeszłego roku ..Wpis był przyszykowany w zeszłym roku i sama nie wiem czemu nie opublikowałam..ale przyda się i w tym roku..grzybków(...)Ilości grzybów nie podaję, bo nigdy ich nie ważę, a ilość zalewy zwiększam lub zmniejszam w zależności od ilości grzybów. dowolne grzyby 4-5 szkl. wody  1 szkl. octu 10%  3 łyżki cukru  1 łyżka soli  ziela angielskie  listki laurowe  Grzyby oczyścić, umyć, zalać wodą i zagotować.Pogotować około 5 minut. Odcedzić, wlać nową

Moje domowe kucharzenie
Marynowane śledzie II 196

Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 10 płatów śledziowych 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 3 duże cebule

Kulinarne przygody Gatity
Domowy kebab z kurczaka 241

kminu rzymskiego – 2 łyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli – pół łyżeczki pieprzu – 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka soku z cytryny Pozostałe składniki: – pół główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego

nietylkopasta.pl
Gazpacho 156

Porcja dla 2 osób. Składniki: - 3 średnie pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 1 ogórek gruntowy - 1/2 czerwonej cebuli - 1 plaster cukinii o szerokości 1 cm, (tu już nieco odbiegamy od klasyki) - 2 kromki chleba, może być czerstwy - 1 łyżeczka soli - 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin - 2 łyżki octu winnego - 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu - pieprz Syrop klonowy

Apetyczna babeczka
Pikantne ogórki z papryką 426

płaska łyżeczka papryki słodkiej (polecam przyprawy Skworcu ) 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 gałązka kopru z nasionami 2 ząbki czosnku pokrojone na ćwiartki 3 ziarna ziela angielskiego ogórki Składniki zalewy ( wystarczy na 5 słoiczków i około 2 kg ogórków): 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy

Smak mojego domu
Sałatka grecka do słoików 977

średniej wielkości słoików. Składniki: 3kg ogórków   0,6kg papryki   0,5g marchewki 0,6kg cebuli v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Zalewa: 0,3kg cukru 2 łyżki soli 0,5l oleju szklanka octu 10% szklanka wody Wszystkie składniki pokroić w plasterki, wymieszać. zagotować zalewę

Wrzosowa Polana
Sałatka z cukinii do słoików na zimę 1616

cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek - 3 czerwone papryki - 5 dużych cebul - 3 ząbki czosnku - 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej  Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy. Zalewa: - 2 płaskie łyżki gorczycy - 3 szklanki cukru - 2 szklanki octu - 3 łyżeczki soli - 3 kopiaste łyżki kurkumy Po przyprawy zajrzyjcie na stronę

Apetyczna babeczka
Pieczona dynia z białym winem 170

wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1  średnia dynia  ( nie polecam makaronowej) 6 łyżek białego wina  3 łyżeczki cukru trzcinowego GARŚĆ LISTKÓW MIĘTY 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek ok 2 łyżki sól i pieprz do smaku miałka papryka do wyboru Dynię obieramy,  kroimy na plastry szerokości

AZgotuj!
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 275

ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku duża szczypta słodkiej papryki duża szczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka rozmarynu sól,cukier masło dodatkowo 4 plasterki szynki

DefinicjaSmaku
Szynka pieczona 222

wyłożenia na wierzch mięsa Marynata: 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu) 4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej

Kuchnia domowa Ani
Schab pieczony z warzywami 208

średnia marchewka* 1 średnia pietruszka* kawałek selera* 1/2 brokuła* 1 nieduża papryka czerwona* 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie)* przyprawa do pieczeni wieprzowej* pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszkimarynata* 4 łyżki oleju* 5 łyżki sosu sojowego* 3 łyżki miodu* 1,5 łyżki majeranku lub oregano* 1 łyżka octu winnego* 3 ząbki czosnkuSposób wykonaniaW miseczce wymieszać wszystkie składniki i dodać

Mix smaku
5 najlepszych marynat do tofu 184

szklanki wody Marynata ziołowa Składniki 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, rozmarynu, tymianku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 szklanki wody sól do smaku Marynata paprykowa Składniki 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej papryki (chili lub słodkiej) 1 łyżka sosu sojowego jasnego

Vegan Taste
marynowana cukinia 135

wykorzystanie jej mile widziany. Skoro można tak zrobić paprykę (co wo tym roku też zrobię na spróbowanie), to dlaczego nie miałabym tak zrobić z nią. Ponieważ jest to mój eksperyment, zrobiłam tylko dwa słoiczki :) Składniki: cukinia 2 średnie (raczej z tych mniejszych :) )  3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli pieprz czarny - po kilka ziarenek

Gotowanie z pasją
Sałatka wiosenna do obiadu 239

sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek   gruntowy polski 1 pomidor malinowy polski garść listków świeżej bazylii Dressing: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka octu spirytusowego sól ipieprz do smaku Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić

Gosia gotuje
Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa) 162

papryczki chilli 3 ząbki czosnku Zalewa: 150 ml octu 750 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki pieprzu ziarnistego 3 liście laurowe 7 kulek ziela angielskiego 1. Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.  2. Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki

Szefowa kuchni