papryka w occie - 3457 przepisów (strona:174/231)

Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 230

dodajemy paprykę, brokuła oraz dymki. Podsmażamy przez ok. 5 minut, a jeśli używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz z ryżem. Jeśli mamy ochotę, możemy podać danie z orzeźwiającą surówką (przepis niżej). Azjatycka sałatka z ogórków: Składniki: 3 obrane ogórki szklarniowe (węże), 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka(...)Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagr... Post Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
81 pomysłów na ciepłe kolacje 434

truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku(...)focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa na zimę w słoiku! 146

łyżki) - 3 -4  łyżki soli Wodę zagotuj z octem, dodaj sól i cukier, spróbuj zalewę czy Ci smakuje. Gdyby była według Ciebie mało słodka dodaj 2 łyżki cukru- każdy z Nas lubi troszkę inną. Do zalewy dodaj: - 4 łyżki przyprawy curry - 1 łyżkę kurkumy - 1/3 łyżki kuminu - 1/3 łyżki papryki slodkiej - 1/3 łyżeczki  chilli Fasolkę wrzuć na wodę

SMYKWKUCHNI
ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami 135

łyżka kminku całego 2 łyżki mielonej słodkiej papryki po kilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca kilka listków laurowych po pół łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry kilka suszonych śliwek kilka ząbków czosnku ok. 1 litr bulionu  1 szklanka czerwonego wina (półwytrawne lub wytrawne) 1-2 łyżki miodu 1 łyża octu z czerwonego wina (ewentualnie do smaku) dodatkowo: kilka łyżeczek musztardy

Moja Książka Kucharska
Ogórki Słodko-Kwaśne 3157

ósemki, czy ćwiartki zależy od wielkości ogórka. Paprykę w paski, cebulę w piórka. Do miski wlewamy wodę i wsypujemy sól, rozpuszczamu i wrzucamy wszystkie warzywa. Trzymamy w tel zalewie min. 3 godziny, po czym nakładamy  same warzywa do słoików i przygotowujemy zalewę. ZALEWA: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 1 kg cukru 2 czubate łyżeczki gorczycy 2 czubate łyżeczki

Moje Słodkie Piekiełko
Letnia czerwona sałatka 138

Owoce granatu dłubiemy i wsypujemy do reszty sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z odsączoną kukurydzą mieszamy. Sałatkę można podać jedno porcjowo jak na zdj, lub w dużej ozdobnej misce wymieszane wszystko razem. Sos : Łodyżki pietruszki odcinamy, resztę  wkładamy do litrowego słoika, następnie dodajemy czosnek, łyżkę miodu, ocet winny, sól i olej. Wszystko blendujemy na jednolitą masę

Garnkowe fanaberie
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 230

odkładamy na 30 min do lodówkiSos:Składniki:8 łyżek octu ryżowego4 łyżki cukru6 łyżek ketchup 2 łyżki sosu sojowegoWykonanie:Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok.Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka.Warzywa- 2-3 papryki kroimy w większe kawałki2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki1 marchew- talarkiszczypior2

Smaki Edyty
Sałatka z fioletowej fasolki szparagowej 177

łyżki oleju 3 łyżki  octu  1 łyżeczka cukru ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , odciąć końcówki i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/3 łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości 20- 25 minut,  lekko ostudzić. Paprykę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, . Wszystko

Gosia gotuje
Warsztaty - 7-latki robią sałatki 173

trzy łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżkę np. octu jabłkowego i musztardy djon dodajemy i tu swoich przypraw ulubionych dosypujemy. Pieprzem, chili, wyostrzamy, miodem lekko dosładzamy, ziół dokładamy i całość na gładko mieszamy. Sałatka: Sałaty, różne rodzaje na kawałki dzielimy, a pomidorki koktajlowe: żółte, zielone, czerwone na połowę kroimy. Marchewkę, paprykę różnokolorową na paski tniemy, a czerwoną cebulę na prążki, kostkę

Moniki Smakołyki
Marynowany czosnek z suszonymi morelami 128

można również wykorzystać do konserwowania smażonej papryki, cukinii, smażonych grzybów, zielonych pomidorów czy szalotek.       Potrzebujemy: 110 g obranych ząbków czosnku 90 g moreli suszonych Zalewa: 110 ml wody 1 łyżeczka bulionetki (z TEGO lub  TEGO przepisu) 55 g oliwy z oliwek 40 g wina czerwonego wytrawnego 55 g octu winnego czerwonego 4 g soli

Marder&Marder Manufacture
Sushi 160

tuńczykiem, wędzoną makrelą, avocado, papryką, jarmużem i lekkim serkiem. Potrzebne składniki:   1 upieczony dzwonek łososia 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 wędzonej makreli 1 ogórek 1 avocado garść jarmużu ulubiony lekki serek  ryż do sushi ugotowany według instrukcji na opakowaniu   sos sojowy ciemny ocet sojowy wasabi   liście nori mata bambusowa

Łycha smaków
EGZOTYCZNA SAŁATKA Z KUSKUSEM, MELONEM I.... KOLACJA FIT! 239

melona - 1/2 mango - 1/4 kalarepy -1/4 czerwonej papryki - świeże liście melisy Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut pod przykryciem. Kaszę wystudź. Warzywa i owoce kroimy w plastry i w kostkę. Układamy na kaszy. Polewamy sosem. Na sam wierzch układamy świeżą melisę. NA SOS DO SAŁATKI: - 2 łyżki octu balsamicznego - łyżka soku z limonki - łyżka oliwy z oliwek

SMYKWKUCHNI
Sałatka nicejska z tuńczykiem 171

sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę kropli oliwi, sól i parę kropli octu. Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie mało popularna. Najbardziej popularna obecnie wersja opiera się na sałacie, surowych warzywach, z dodatkiem fasolki szparagowej i gotowanych ziemniaków (my zdecydowanie wolimy bez ziemniaków(...)wyłącznie w sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret i układamy wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo 1-2 puszki tuńczyka

Pociąg Do Kuchni
Kurczak na ostro z ananasem i makaronem ryżowym 179

proszku 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka imbiru w proszku ananas – marynata: 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu ryżowego sok z 1/2 cytryny a także: 2 łyżki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 173

łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz

codojedzenia
3 sposoby na najlepsze frytki 14247

jest majonez, sos curry, a Wielkiej Brytanii nawet ocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken 237

łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na sos z masła orzechowego: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (lub innego jasnego) 2 łyżki keczupu 1/3 szklanki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego 3-4 łyżki brązowego

karmelowy
Grillowana pierś z kurczaka z chutney z mango 218

cytryny 2 łyżki oliwy sól morska szczypta ostrej papryki Filety z piersi przekroić na pół lub na 3 części, lekko rozbić. Posolić. Natrzeć składnikami marynaty. Odłożyć na 30 minut. W międzyczasie przygotować chutney z mango, kaszę jaglaną oraz sałatę. Chutney z mango: 1 mango 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki syropu

Moja Galeria Smaku
Zielona soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi 159

zeszklić na patelni. Dodać startą dynię. Wymieszać. Paprykę pokroić na drobną kostkę. Dorzucić na patelnię. Dusić warzywa do miękkości. Dodać soczewicę (powinna być ugotowana al dente). Dodać przyprawy oraz imbir i czosnek. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 3 minut. Surówka Składniki : 4 łodygi selera naciowego 2 kiwi oliwa z oliwek ocet ryżowy Seler obrać z włókien, a kiwi ze skórki

Weekendy w domu i ogrodzie