papryka w occie - 3457 przepisów (strona:176/231)

Sałatka szwedzka - idealna na zimę 148

mojej sąsiadki Emilii, również papryka. Można się spierać, która sałatka jest tą najprawdziwszą, myślę jednak, że szkoda czasu i energii na takie spory. Nie uważacie? Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 kg marchwi 1 kg cebuli 2-3 łyżki soli zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Scotch eggs. 159

używa się jajek marynowanych w occie lub sosie Worcestershire. Otoczka może składać się ze zwykłego mięsa mielonego lub nadzienia do kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :) Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny 6 jajek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli

zadanie-gotowanie
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 178

Rumunia słynie z czosnku. Czosnek jest mały, ma genialny smak, jest słodki w smaku , można go główkami jeść bez obaw o wzdęcia...i działa cuda ! -oliwa z oliwek, troszkę octu winnego, troszkę oliwy z dodatkiem peperoncino i czosnku -trochę wody Do dzieła! Zdjęcia będą jakości jakiej są, gdyż są wykonane aparatem „kieszonkowym”, w oczekiwaniu, kiedy obiektyw wróci z naprawy(...)kolorów i obrazjest bez życia i ..płaski. Może ja to tak widzę tylko … Rozgrzej brytfannę Toscana z łyżką oliwy z oliwek, gdy ta się rozgrzeje wrzuć na dno cebule,paprykę i bazylię. Nie sól, nie pieprz, nie doprawiaj.  Podsmaż delikatnie obracając. Bez obaw- ta brytfanna nie przypali Wam NICZEGO. Ja to gwarantuję, bo miałam przypadek zostawienia jej na dłużej

Z Kuchni Do Kuchni
Rolmopsy. 246

jeszcze kawałki marynowanej czerwonej papryki, a przed podaniem udekorujcie je świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Do ozdabiania półmisków użyłam jajek marynowanych, na które przepis znajdziecie  tutaj . Składniki na rolmopsy: 6 grubych, mięsistych matjasów (solonych filetów śledziowych) 3 średnie cebule 3 łyżki musztardy francuskiej 2 ogórki konserwowe lub 6 malutkich korniszonów wykałaczki ZALEWA: 125 ml octu z jabłek

Rozpustne gotowanie
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 138

ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, papryka słodka i ostra mielona, bazylia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki po 35 minutach pieczenia i włożyć do piekarnika, piec jeszcze 20 – 25 minut. W między czasie przygotować kapustę na słodko-kwaśno. Potrzebne będą składniki: Reszta kapusty pekińskiej, 2 – 3 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka masła

Przepisy Babci
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 270

soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki octu jabłkowego 6 łyżek sosu sojowego

karmelowy
Wieprzowina słodko - kwaśna 134

wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).  Przygotowanie dania: 300g schabu  1  papryka czerwona

Codzienne Gotowanie
Sałatka z dressingiem miodowo-musztardowym 173

oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pieprz kolorowy Przygotowanie: Sałatę wkładamy do miski (lub dzielimy od razu na 4 osobne miseczki). Cebulę kroimy w krążki a pomidorki przekrawamy na połówki - wrzucamy do sałaty. Składniki na dressing wlewamy do kubka i mieszamy. Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ps. Do sałatki można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę

Alutka-Gotuje
Burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa 152

łyżeczki wędzonej papryki w proszku świeżo mielony pieprz olej kokosowy do smażenia sól Dodatki: 6 fińskich bułek owsianych 200 g cypryjskiego sera halloumi garść świeżej kolendry 1 pomidor 1 czerwona cebula kilka listków sałaty, np. rzymskiej Relish z ananasa: 250 g świeżego ananasa 2 szalotki lub mała czerwona cebula 1 papryczka chili 3 łyżki octu ryżowego 2-3 łyżki cukru

Food Square
Surówka na imprezę 461

główkę kapusty, kolorowe papryki, por, marchewki, cebulę i przyprawy. Do ozdoby opcjonalnie można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek. Pozostałe warzywa ucieramy, kroimy, siekamy i warstwami przekładamy na kapustę. Jak już warzywa są w miskach,  to wstawiamy wszystko do schłodzenia. Następnie z: 1/2 szklanki oleju, 1/3 szklanki octu, łyżeczki soli, łyżeczki

chleba naszego
Lekka sałatka z tuńczykiem i jajkiem 153

anchois, fasolkę i paprykę. Kiedyś i taką zrobię, a na razie zadowalam się prostszą wersją, która smakuje pysznie:) Składniki: 2 małe kolorowe sałaty (albo 2 "serca" z sałaty masłowej) 2 mięsiste pomidory 1 czerwona cebula 1 puszka tuńczyka 50g oliwek 4 jajka kilka gałązek koperku garść liści rukoli kilka listków bazylii sos: 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy

Obiad gotowy
Rolmopsy z ogórkiem i oliwkami (bez zalewy) 205

rolmopsa. (Unikam octu.) Ważne, że mojej rodzinie smakują i dlatego często są przeze mnie przyrządzane (w różnych wersjach).   8 marynowanych płatów śledziowych 4 oliwki (najlepiej nadziewanych pastą paprykową) 2 ogórki kiszone (twarde; mogą być korniszone) 1 cebula (średnia)  2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy pieprz do smaku  Dodatkowo (opcjonalnie): 1-2 łyżki oliwy papryka w proszku

Di gotuje
Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue 133

jeżeli lubicie żeberka musicie spróbować zrobić te z poniższego przepisu. Są pyszne. Mój mąż twierdzi, że to najlepsze żeberka jakie jadł. 1 – 1,5 kg

Polska Zupa
smaczny ,pieczony kalafior 161

połączyć z cukrem ,octem i łyżką oleju Usun ąć liście i pokroić na średniej wielkości różyczki ,a następnie na plastry kalafiora i brokuła. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kalafiora i brokuła z każdej strony na złoty kolor. Sma żyć partiami ,lub na dwóch patelniach. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnie wsypa ć mąkę ,dodać śliwki ,paprykę serrano pokrojoną drobno

w mojej kuchni
Pulpety z szynki, w sosie warzywnym 164

pieprzem, papryką, dodajemy jajko zagniatamy wszystko razem i lepimy 12 pulpetów. Potem je  smażymy na tłuszczu i odkładamy. Na rozgrzanym woku oprócz mięsa smażymy przez 8-10 min. 500 g włoszczyzny w słupkach,  pokrojoną cebulę, 4 ząbki czosnku przeciśniętego w prasce, kawałeczek utartego imbiru, szczyptę  soli, szczyptę pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu jabłkowego

chleba naszego
OGORKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMA 146

dodatkiem czerwonej papryki, przyprawy do gyrosa, a u mnie ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki są wyśmienite. Nie za ostre i nie za słodkie - takie lekko orientalne w smaku. Chrupiące. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: około 2,5 - 3kg świeżych ogórków gruntowych około 3 cebule gorczyca pieprz ziarnisty ziele angielskie ZALEWA: 5 szklanek wody  3/4 szklanki octu

Moja Książka Kucharska
Sałatka z buraczków i białej kapusty 159

papryką . Właśnie one cieszyły się u Was dużym zainteresowaniem. Te sałatki są świetne, ponieważ można je robić przez cały rok. Zauważyłam, że ile się ich nie zrobi, to „wyjdą” do ostatniego słoiczka         Składniki: 1 główka kapusty białej o wadze 1 kg 1 kg buraków 200 g cebuli Zalewa: 250 ml wody 50 ml octu

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania