papryka w occie - 3457 przepisów (strona:172/231)

Sałatka wiosenna do obiadu 203

sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek   gruntowy polski 1 pomidor malinowy polski garść listków świeżej bazylii Dressing: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka octu spirytusowego sól ipieprz do smaku Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić

Gosia gotuje
Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa) 130

papryczki chilli 3 ząbki czosnku Zalewa: 150 ml octu 750 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki pieprzu ziarnistego 3 liście laurowe 7 kulek ziela angielskiego 1. Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.  2. Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki

Szefowa kuchni
Śledzie w sosie musztardowym 196

Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie musztardowym Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4-5 filetów śledziowych Marynata: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10% 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe

Kulinarne przygody Gatity
GALARETKA DROBIOWA 217

kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z ogórków na zimę 203

Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę z cukinii i papryki w dwóch wersjach (łagodna i pikantna), do jej zrobienia zaczerpnęłam pomysł z przepisu na sałatkę z ogórków. Składniki: 2,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg marchwi 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki octu spirytusowego (10%) 1,5-2 płaskie łyżki soli

Codziennik Kuchenny
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 116

się na specjalność dnia - cienkie plastry surowego łososia marynowanego w occie balsamicznym i oliwie (14 zł) . Danie niestety nie zrobiło na nim wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże muszle) nadziewany papryką i cukinią zapieczony z mozzarellą podany na sosie pomidorowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 249

Sylwester nawet spędzony kameralnie w domu zobowiązuje do zgotowania małego co nieco. Ostatni dzień tego roku świętować będziemy ze znajomym. Tak sobie wymyśliłam, że w

bastalena
Sałatka z warzyw w słoiczkach 173

Warzywa umyć, cukinie i ogórki pokroić w cienkie plastry. Paprykę oczyścić z błonek i ziarenek, pokroić w małe paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew oskrobać i pokroić w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki posiekać i dodać do warzyw. Zalewa – do garnka wlać ocet, dodać cukier i sól. Wszystko zagotować i gotować

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z Kaszą Orkiszową 209

rzepakowego. Czas gotowania podany jest na opakowaniu. Po ugotowaniu studzę kaszę. Krok 2. Wszystkie warzywa dokładnie myję. Rukolę rozdrabniam, pomidory kroję na ćwiartki, paprykę w kostkę, a oliwki w plasterki. Krok 3 . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec robię dip: 5 łyżeczek oleju                     rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli(...)curry, ziół prowansalskich,                     kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy).            Próbuję jeśli smak jest ok, polewam sosem Moją sałatkę.  Zostawiam na 15 min, aby wszystkie smaki mogły się połączyć. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Jaja faszerowane hummusem 182

przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy plan - i tak być powinno, bo przecież to ciecierzyca ma tu grać pierwsze skrzypce. Według mnie taka kombinacja to idealna kompozycja smaków w hummusie łączonym z innym warzywkiem. Ocet jabłkowy nadaje tu znaczącej kwaskowatości - nie każdemu może to pasować

Grunt to przepis!
Sałatka na ciepło z kaszą, kurczakiem, jabłkiem i papryką 205

palcach lub (jeśli surowe) kroimy w półcentymetrowe paseczki. Paprykę kroimy w paseczki, które następie kroimy na 4. Rukolę  siekamy dość drobno, jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Mięso podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy i sosem Worcestershire do przyrumienienia. Jeszcze ciepłą kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem, na wierzchu posypując całość Parmezanem. Smacznego

Bazując na smaku
Kapusta z pomidorami 182

ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego lub jałowca olej i masło 1/2 szklanki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu worcestershire (lub ewentualnie ocet balsamiczny) Kapustę przekroić na pół, wyciąć twardy głąb i poszatkować

Czerwień i błękit
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 370

posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku, sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 152

starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania

Food Square
Spring rolls 143

starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania

Food Square

Proponowane wyszukiwania