panierka - 3500 przepisów (strona:171/234)

Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 231

przekąskę. Ponieważ moja Gadzina  nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru. Przyprawa doskonale komponuje się też

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety z kaszanką 204

chwilę razem smażyć. Wrzucić paprykę i smażyć razem do miękkości. Na koniec dodać ogórki oraz kaszankę bez błony, pokrojoną w plasterki. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażać i dobrze doprawić. Panierka: 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Farsz nakładać na naleśnik, zwinąć i obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć na złoty kolor z wszystkich stron

Trzeci talerz
Niedzielna kawa o smaku kokosowym 161

Dziś opanowało mnie kokosowe szaleństwo :) Najpierw kokosowa rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy , potem kotlety z kurczaka w kokosowej panierce z zatarem . W puszce zostało mi trochę mleka kokosowego. Szkoda by było, gdyby się zmarnowało, więc dodałam je do popołudniowej kawy. Afrykańską kawę typu Arabica przygotowałam jak zwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem 166

Wasz wybór - u mnie był boczek i ser. Niebo w gębie. Plusem tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 'ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem' Składniki (na 4 placuszki): - 1 szklanka utłuczonych ziemniaków - 2-3 plastry boczku wędzonego - 0,5 średniej cebuli - 2-3 plastry cheddara - 1 jajko - bułka tarta

CookYourself
Pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką 229

kurczaka, sera lazur, szynki parmeńskiej i karmelizowanej gruszki będzie takie dobre! Ahhh jak sobie przypomnę tylko jej smak... ;) Jadłam ją z sałatką z dużą ilości rukoli. Mięso pomimo braku panierki i smażenia go na głębokim oleju nie jest suche. A słonawy smak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana

CookYourself
Sałatka z kurczakiem, czosnkowymi grzankami z pieczywa pełnoziarnistego i mango 184

słodkie mango i słodko-ostry sos. I do tego, pyszne, chrupiące, pełnoziarniste, czosnkowe grzanki.  'sałatka z kurczakiem i mango' Składniki (1 porcja): - 1 pierś z kurczaka (usmażona bez panierki lub ugotowana) - 0,5 świeżego mango - 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa - 0,5 średniej cebuli (najlepiej czerwonej) - 1 ząbek czosnku - ulubiona mieszanka sałat (2 garści) - 2 łyżki oliwy z oliwek

CookYourself
Dorsz smażony na masełku klarowanym 123

oczyściłem, opłukałem i pokroiłem w dzwonka. Następnie układałem w miseczce i skrapiałem dokładnie cytryną. Następnie szczypta soli i tak zamarynowane dorsze zostawiłem na noc w lodówce. Kolejnego dnia szykujemy panierkę z jajek, soli i pieprzu. Maczamy dzwonka następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowany dorsz jest delikatny, soczysty

Sprawdzone przepisy kulinarne
Krokiety a la ruskie pierogi 169

mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 800 – 850 g ziemniaków, 1 duża lub 2 mniejsze cebule, 250 g białego sera, łyżeczka masła,sól, pieprz Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie:   Ziemniaki obrać ugotować i odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić

kulinarnajamka.blogspot.com
Krokiety z szynką, salami, pieczarkami i serem 202

salami, 10 – 15 dag startego żółtego sera, 200 – 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 – 2 ząbki czosnku, 1/4 l bulionu z kostki, wegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie: Mąkę, kaszę manną, jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste

kulinarnajamka.blogspot.com
Krewetki smażone w cieście z białym winem 128

Dzisiaj propozycja na obiad z dużą ilością białka i średnią ilością kalorii (chyba średnią - nie liczę:) Krewetki w tej wersji są delikatne a dzięki panierce chrupiące. Robi się je naprawdę szybko. Przepis jest na 2 porcje dla dorosłych osób, ale wystarcza też dla małego podjadacza, który krewetek podobno nie lubi. Jest to lekko zmodyfikowana wersja przepisu z miesięcznika Moje Gotowanie

Pełny talerz
Flądra w sezamie 153

licznych smażalni.  Nie ma  w tym nic dziwnego, ponieważ właśnie w wakacje jest sezon na flądrę i wtedy smakuje ona najlepiej. Zazwyczaj jest podawana najprościej -  w panierce z bułki tartej. Mimo tak tanich dodatków cena flądry w smażalni rośnie wielokrotnie. Warto więc przyrządzić ją w domu i trochę urozmaicić. Składniki dla 4 osób: 4 tuszki bez skóry

Pełny talerz
Krokiety z kapustą i pieczarkami 308

trochę pracochłonne, myślę, że warto raz na jakiś czas poświęcić więcej czasu i je przygotować, najlepiej w większej ilości. Część krokietów można wtedy (bez panierki) zamrozić i wyjąć w razie potrzeby. Post Krokiety z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 271

Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili

Oryginalny smak
Domowa Kanapka Drwala; Hamburger z mięsa wołowego z serem zapiekanym w panierce i bekonem 305

wołowego-mielonego pół cebuli posiekana natka pietruszki 8 plastrów boczku ser żółty 4 plastry każdy po około 4-5 mm sos: śmietana 36% musztarda dijon  2-3 łyżeczki panierka: bułka tarta  2 jajka olej do smażenia Przygotowanie: Ser włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Przygotować sos: 50 ml śmietany połączyć z 2-3 łyżeczkami musztardy. Boczek podsmażyć

KreatywnePiny
Filet z kurczaka w orzechowej panierce 123

Filet z kurczaka w orzechowej  panierce , to ciekawy  smak i trochę  inny sposób wykonania . Mniej pospolity  , bardziej oryginalny , idealnie nadaje się na obiad w połączeniu z surówką  i  ziemniakami. składniki na 4 porcje 4 filety z kurczaka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki pokruszonych orzechów ziemnych 3 łyżki oleju sól i pieprz

Smakowite Dania