panierka - 3500 przepisów (strona:167/234)

Łosoś w glazurze w azjatyckim stylu | W sojowo-miodowo-imbirowej marynacie 247

zaskakuje domowników, jak ryba bez panierki, hehe żartuję. Ale chyba coś w tym jest, bo już kilka razy robiłam łososia tym sposobem i za każdym razem słyszałam głosy zachwytu (chwilo trwaj:) SKŁADNIKI na 4 filety łosoś (użyłam 400g) 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki sosu ostrygowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki miodu 1/2 łyżki startego imbiru (lub w proszku

Zofiana
Roladki z fileta z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. 205

Postanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :)   Składniki:   2 duże piersi z kurczaka   150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku zioła

Symfonia smakowa
Sałatka ze szpinakiem i grecki ser owczy 176

połączenia obydwu. Kefalotyri jest znacznie twardszym serwm od graviery, jest też bardziej słony oraz bardziej ostry. Ze względu na duży poziom twardości, kefalotyri jest często smażony w panierce na patelni, podawany jest wtedy jako „saganaki cheese”, często używa się go również jak parmezan. Ja osobiście używam go do domowych lekkich sałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego

ClauditteMissCooking
Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami 372

mielonego mięsa 1/2 cukinii 2 duże pieczarki 1/2 cebuli 1 łyżka przyprawy do schabu z czosnkiem i majerankiem  RAFEX sól i pieprz do smaku Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Mięso płuczemy,rozbijamy przez woreczek foliowy na cienkie płaty, oprószamy przyprawą do schabu, solą i pieprzem . Pieczarki i cukinię myjemy, ścieramy na tarce

Wanilia i Kardamon
Mintaj w kukurydziano-ziołowym cieście 197

ciasta-jak na naleśniki. Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką. Zapraszam również do świata aromatycznych i tanich przypraw, warto tam zajrzeć !   Klik

Wanilia i Kardamon
CYTRYNOWO LIMONKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 358

Lubicie nuggetsy ?...Jeżeli tak to zapraszam na ich cytrynowo - limonkową wersję. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste , rozpływające się w ustach a panierka z płatków kukurydzianych nadaje mu chrupkości Składniki ( 4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt czosnek - 1ząbek sok z połowy cytryny sok z połowy limonki oliwa - 2-3łyżki jajko - 1szt płatki kukurydziane - 4szkanki sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś

Bazylia kontra Rozmaryn
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 233

fanki kurczaka wszelakiego! Składniki: 400 g piersi kurczaka sok z połowy limonki 1 łyżka soli morskiej 4 cienkie plastry limonki pokrojone na połówki Do panierowania: 1 jajko 1/2 filiżanki panierki panko lub mąki kukurydzianej olej kukurydziany lub rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny  (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik :  2 limonki wyszorujcie, sparzcie

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z wędzonej ryby i chili 179

mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki!).            Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda

Kuchnia Prezydentowej
Miso ramen - królowa zup 201

możliwości, smaku i upodobań ;) - mięso kurczaka z wywaru lub pieczona wieprzowina pokrojona w cienkie paski lub filet kurczaka, marynowany w curry, pokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania),  tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska

Kuchnia Prezydentowej
Piersi kurczaka w krakersach 253

zalać jogurtem naturalnym i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień krakersy zmielić, np, za pomocą blendera. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zamarynowane mięso obtoczyć w panierce krakersowej. Przygotowane kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec około 25 minut (bez przykrycia). Mięso musi lekko się zarumienić

Ugotować
smażone boczniaki a la schabowe 184

Dziś przedstawiam przepis na smażone boczniaki w panierce. (Chcę wrzucić dwie propozycje na makaron ze smażonymi boczniakami stąd ten przepis jako podstawowy)   Boczniaki można jeść w formie kotletów do warzyw z ryżem, czy też do ziemniaków. Wybornie smakują także z bagietką. Czasami  smażę je w paski i używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej

Lubczyk i Wanilia
Sałatka Cezar ze schabem 233

Kolejną propozycją w tygodniu sałatkowym jest nasza wersja sałatki Cezar ze schabem Składniki: 1. Sałatka: - sałata rzymska - mała bagietka na grzanki - oliwa - parmezan - 120 g schabu - panierka na schab tj. 1 jajko, trochę mąki i bułki tartej - olej do smażenia 2. Sos: - 2 łyżki oliwy - łyżeczka soku z cytryny - 1 żółtko - łyżeczka musztardy dijon - 3 ząbki czosnku - pieprz, sól Najpierw

Kuchenne Wariacje
Bułeczki pełne witamin 104

osoby 1-5 łyżek stołowych, a dla dzieci 2 łyżki stołowe. Można je spożywać na zimno i gorąco. Są doskonałym dodatkiem do twarożków, jogurtów, koktajli, surówek, deserów, ciast oraz panierek. W sklepach można kupić zarodki pszenne stabilizowane. Oznacza to, że są one poddane procesowi mającemu na celu przedłużenie ich trwałości i zapobieżenie utracie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Zarodki należy przechowywać

Wiem co jem
Sola w chrupiącej panierce 185

wystarczy tylko odrobina zastanowienia. Ja szczególnie upodobałam sobie otręby pszenne, które świetnie się nadają do panierowania. Jeżeli jeszcze dodamy do nich trochę zmielonych płatków kukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami

Wiem co jem
Smażony panierowany camembert 194

wsypałam bułkę tartą. Ser (nie wolno obierać go przypadkiem ze skórki!) obtoczyłam kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce. Najlepiej to robić przy pomocy dwóch widelców, nie dotykając palcami, wtedy panierka nie odpada. Położyłam na rozgrzany olej i usmażyłam z obu stron na złoty kolor. Podałam natychmiast, dopóki był gorący i w środku miał płynną konsystencję. Ja go zazwyczaj podaję

Kuchenne zapiski Edyty