panierka - 3500 przepisów (strona:161/234)

Jajko w koszulce panierowane 129

pozostawiając jajko w wodzie  Ugotowane jajka delikatnie zanurzyć w roztrzepanym jajku ,następnie obsypać je bułką tartą wymieszaną z przyprawami Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do zrumienienia panierki. Gotowe .  Podawać z sałatą ,surówką lub z samym pieczywem

Eli Gotowanie
Paprykarz szczeciński 167

Składniki   1 kg ryby 4 cebule 1 szklanka ryzu 1 litr przecieru pomidorowego ( mogą być pomidory krojone z puszki)  bułka tarta do panierki  2 jajka  oliwa do smażenia 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżki papryki slodkiej mielonej 1/2 łyżeczki płatków  chili 1/2 łyzeczki pieprzu 1łyżka płaska soli Wykonanie Krok 1 Ryż opłukać i ugotować

Eli Gotowanie
Roladki ze śliwką 160

Następne schabowe inaczej. Strasznie nudno robić schabowe od lat takie same. Rozbicie, panierka ,smażenie  i już . Szybko ,nawet smacznie ,ale czy o to chodzi ? . Przecież można smacznie i trochę inaczej.   Składniki na 4 porcje 4 kotlety  schabowe śliwki suszone 1 cebula 10 dkg sera żółtego sól,pieprz,do smaku 1 łyżka musztardy  2 łyżki mąki

Eli Gotowanie
Filet faszerowany warzywami 149

drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka  wody lub rosołu oliwa  Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól ,pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno . Krok

Eli Gotowanie
Rabanada 162

termin prezentacji się zbliżał. Wtedy też poznałam przepis w zasadzie dobrze mi już znany, ale w nowym kontekście i pod nową nazwą. Rabanada, czyli chleb smażony w jajecznej panierce, jest to jedna z potraw Świątecznych w Portugalii oraz Brazylii. W Polsce najlepiej znamy ten przepyszny deser pod nazwą francuskich tostów. Rabanada 1 czerstwa bagietka bądź chałka pokrojona na kromki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tradycyjny schaboszczak 141

jest moje wykonanie? SKŁADNIKI: - schab - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano, majeranek - olej rzepakowy do smażenia - oliwa z oliwek - pietruszka, pomidorki cherry panierka: - mąka pszenna - 2 jaja Schab kroję na kotlety o grubości ok. 1,5-2 cm, lekko je rozbijam, wcieram w nie marynatę przygotowaną z przypraw i oliwy z oliwek, zostawiam

Wielopokoleniowo
Kotlet schabowy 136

drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed

Smaczne Potrawy
Pyszna pierś z kurczaka w musztardzie 242

ziemniaczkami i sałatką z pomidorów . Składniki :  Pierś z kurczaka 1 kg musztarda bawarska Develey  1 szt sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej  do smażenia Panierka:  jajo 2 szt  bułka tarta  do obsypania piersi Sałatka : pomidory 4 szt  cebula 1 szt  śmietana 18% 150 g  sól i pieprz do smaku

Różowa kuchnia
Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce 161

Dzisiaj piątek więc proponuje na obiad smażoną rybkę w bardzo oryginalnej i smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon. Składniki:  6 filetów z limandy (u mnie mintaj) kawałek pora 2 jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz

Na Ciasteczkowych Papierach
Sajgonki po polsku 349

przygotowywałam je na konkurs blogerskich zmagań organizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak naprawdę to świder), obtoczony farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety. 181

Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie ( następnym razem dokładnie zważę by dokładnie podać), sól, olej. 3. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia krokietów. Przygotowanie: 1.Farsz:   Kapustę kiszoną ugotować i dobrze odsączyć. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć - podczas smażenia posolić i popieprzyć. Kapustę

W kuchni u Moniki
Cukinia w panierce. 237

być), olej do smażenia.  Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry, wyciąć środek (niekoniecznie) i posolić. Jajka roztrzepać. Plastry cukinii maczać w  jajkach i bułce tartej.   Cukinię w panierce smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Smażyć do zarumienienia, skórka musi być miękka. Smacznego

W kuchni u Moniki
Schabowy w sezamie. 183

schabowe maczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tym razem wymieszanej z sezamem). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu by panierka się nie przypaliła. Smacznego

W kuchni u Moniki
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami. 301

średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis  lub według własnego. Panierka: 2 jajka,  bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone i razem podsmażać, dodać posiekany

W kuchni u Moniki
Kalafior w panierce 295

Dziś pierwszy raz zdecydowałam się na zrobienie kalafiora w panierce. Jest smaczny, lecz chyba jednak bardziej do mnie przemawia gotowany kalafior polany roztopionym masłem z bułką tartą. Ale jak wiadomo nie od dziś każdemu smakuje coś innego, więc może akurat komuś bardziej zasmakuje ta wersja kalafiora.   Składniki: kalafior, 1-2 jajka (w zależności od wielkości kalafiora), bułka tarta, olej

W kuchni u Moniki