panierka - 3500 przepisów (strona:180/234)

rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 199

świeżego dorsza2 łyżki oliwy z oliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety

Stare Gary
Tarta bułka z ziołami 185

siekać do połączenia się składników. Można używać jako posypki do sałat - wtedy należy mieszankę przed dodaniem do sałaty obsmażyć na oliwie, można posypywać wszelkie zapiekanki , czy używać jako panierki. Smacznego

Stare Gary
Kotleciki z polędwiczki wieprzowej 237

Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne. W tym roku szałwia w ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem. Do panierki również. Bardzo polecam! składniki500 g polędwiczki wieprzowej8 listków szałwii5 łyżek bułki tartej5 łyżek tartego parmezanu2-3 jajka1 łyżeczka papryki w płatkachsól, pieprzmąkaprzygotowaniePolędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić

Stare Gary
Szybkie roladki z serem i szynką 327

Pyszna i szybka przekąska na ciepło - wersja exclusive Roladek z serem  Można przygotować wcześniej, a przy gościach tylko usmażyć i gotowe!Podawać z sosem czosnkowym

Kto ugości moich gości?
Naleśniki z szynką i serem 195

tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Na naleśniku rozłożyć wędlinę i ser, zwinąć w rulon. Opanierować i usmażyć.Uwaga: naleśniki można usmażyć bez panierki lub zapiec je w piekarniku

Kto ugości moich gości?
Naleśniki z parówkami i serem 200

ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić w słupki. 2. Na naleśniku rozłożyć parówkę i ser, zwinąć w rulon. Opanierować i usmażyć.Uwaga: naleśniki można usmażyć bez panierki lub zapiec je w piekarniku

Kto ugości moich gości?
Mały przewodnik szparagowy i białe szparagi ze smażonym dorszem 169

oliwa,sokiem z cytryny i tymiankiem.100 g szparagow to zaledwie 18 kcal,dlatego mozna sobie spokojnie pozwolic na bardziej kaloryczny dodatek.U mnie dzis szparagom towarzyszyl dorsz smazony w panierce z kulka ziemniaczanego purre.WLASCIWOSCI ODZYWCZE I ZDROWOTNE SZPARAGOW:Szparag lekarski (Asparagus officnalis L.) to gatunek bylony z rodziny szparagowatych.Mimo niskiej kalorycznosci i zawartosci 95% wody szparagi sa skarbnica witamin i skladnikow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny baklazan zapiekany z ziolami i pomidorami z piekarnika - "al forno" 181

bulka tarta.Gdyby masa byla za rzadka dodac wiecej bulki tartej.Powstala paste rozsmarowac rownomiernie na plastrach baklazanach i zapiekac okolo 15-20 minut w 200°C.Gdy baklazany zmiekna, a panierka sie przyrumieni danie jest gotowe.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 133

naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje  ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:2 duze platy-filety dorsza ze skora4 marchewki1 pietruszka1 maly seler1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet schabowy-bez kompleksow... 232

Schabowy nie taki straszny...No wlasnie,nie przesadzajmy z tymi kaloriami i tluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine.A jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 120

zaskakujaca i wyrafinowana kuchnie,ktora uczyni szczesliwymi takze wszystkich nie jedzacych miesa,bo to kuchnia ,w ktorej niczego nie brakuje:swiezych warzyw,salatek,owocow,aromatycznych ziol i przypraw,chrupiacych panierek,mieszanek przyprawowych,intensywnych past ziolowych i aromatycznych sosow.Czytam,przegladam i juz mam ochote przygotowac i wyprobowac pierwsze przepisy. Przepisy sa proste i nie odstraszaja nadmiarem trudno dostepnych skladnikow.Ta ksiazka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa bułka tarta 205

zamknietym pojemnikujesli lubisz bulke tarta do panierowania z dodatkami proponuje zrobic to z mniejsza iloscia bulki tuz przed samym panierowaniem.Bulka bez dodatkow po prostu lepiej sie przechowuje.A smak panierki bardzo uszlachetni np.dodatek wiorkow kokosowych,orzechow mielonych lub ulubionych ziolInna opcja to uzycie maszynki do mielenia miesa.Odradzam jednak,poniewaz sucha bulka bardzo tepi ostrza nozy maszynki.Ewentualnie pozostaje zetrzec bulke na zwyczajnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kalafior smażony z parmezanem 321

plastryna dużej patelni rozgrzać masło ghee .Maczać kalafiora w jajku,następnie w startym serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron.Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mącepodawać jako dodatek do drugiego dania lub przystawkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mielone w chlebie 138

piersi indyka panierowane w krojonym chlebie.  A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka forma kotletów przypadła mi do gustu.400 g świeżej szynki wieprzowej1/2 szk prażonej cebulki2 ząbki czosnkusól

Ewa w kuchni
Pierś kurczaka panierowana w krakersach 1007

Pyszne i soczyste mięsko z kurczaka marynowane w jogurcie a potem upieczone w chrupiącej panierce z krakersów. Jedzonko palce lizać. Mięsko podałam z surówką z nutą czosnku.składniki:600 g piersi z kurczaka200 g jogurtu naturalnegook 30 krakersów1 ząbek czosnkusól,pieprzPierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty. Jogurt wymieszać

Monia miesza i gotuje