pan - 500 przepisów (strona:24/34)

E.Wedel - czekoladowe warsztaty na Mikołajki 219

Fabryki. Przed wejściem, musieliśmy się odpowiednio ubrać. Wystrojeni w fartuchy, czepki i ochraniacze na buty weszliśmy na hale produkcyjne. Czekolada wszędzie ! Na taśmie, w pudełkach, na paletach - dużoooo czekolady :) Pan Prezes opowiadał o produkcji pierwsze czekolad, później ptasiego mleczka. Po zwiedzaniu nadeszła pora na własną produkcję ! Na stolikach czekały już na nas torciki wedlowskie, które mieliśmy sami udekorować. Praca

kolorowotorcikowo
Warsztaty "Wieprzowina regionalna" - relacja 198

warsztaty w pełnym znaczeniu tego słowa, to jak na pierwsze takie wydarzenie jestem z nich zadowolona. Wiedza z pewnością mi się przyda, bo aż kuliłam się w sobie, gdy pan Michalski wspominał o błędach w przyrządzaniu wieprzowiny

Pasja Smaku
Szczypta smaku A. Ziemnicka-Łaska, O. Kwiecińska - recenzja 162

Podejrzewam, że autorki książki "Szczypta smaku" są znane większości osób śledzących różne programy kulinarne. Obie panie prowadzą wspólnie programy w TVN Style takie jak: "Rewolucja na talerzu" i właśnie "Szczypta smaku". Poprzedniej publikacji nie miałam okazji przeglądać, ale dziś napiszę o tej najnowszej, która bazuje na przepisach prezentowanych w wyżej wymienionym programie. Przyznam się, że zdarzyło mi się kilka razy

Pasja Smaku
XX Jarmark Hetmański w Zamościu - relacja 208

zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga.  Wydarzenie przyciągnęło sporą ilość turystów, więc pomiędzy stoiskami było dość ciasno. W pewnym momencie postanowiliśmy zasiąść w cieniu na piwem

Pasja Smaku
Cytrusowa lemoniada herbaciana 167

już ostrożnie siorpałam przesmaczny, gorący napój :) Fusów w żadnym wypadku nie wyrzuciłam - zgroza! - zostały do kolejnego zaparzenia, zgodnie z chińskim przysłowiem ludowym: Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów...Dodam jeszcze na marginesie, że bardzo spodobało mi się ascetyczne podejście SKWORCU do kwestii opakowania. Przezroczysta, hermetycznie zamknięta torebka z herbatą oznakowana została jedynie niewielką

Grunt to przepis!
OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE 374

olbrzymich ilościach. Zawsze zabierałam się za nie dopiero w sierpniu, bowiem moja mama zawsze powtarzała, że sierpniowe ogórki są najlepsze na dłuższe przechowywanie. I coś w tym jest, bo pan w warzywniku     (notabene ogrodnik) zdradził mi, że gdy dzień staje się trochę krótszy i ogórek  dłużej rośnie to do przetworów jest zdecydowanie lepszy. Przy okazji dowiedziałam się

Smaczne Zdrowe
Deser z kaszy jaglanej z granatami 337

składnikach nie ma ani grama sera. Deser został przygotowany z kaszy jaglanej. A elementem dekoracyjnym tego deseru są ziarna granatu i czekolada. Nie przygotowałam do niego spodu, gdyż moi panowie zdążyli moje zapasy ciasteczek  wyczyścić do zera. A gdy wstawiłam zdjęcie tego deseru w portalu społecznościowym, to jego amarantowy kolor wzbudził zachwyt na Facebooku Przepis ten przygotowałam specjalnie na wydarzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A mnie jest szkoda lata…. 178

Czartoryscy w Kazimierzu i stare, prostokątne formy na opłatek, ten okrągły przyrzad służył do wykrawania opłatkowych kształtów.  A na Starym Mieście w Warszawie, ciak kreci się najnowszy film pana Machulskiego)  I stolica)) Lato, czekamy na ciebie

Mia Cucina Sofieta
Jesienna włoska sagra 177

straganów z lokalnymi specjałami Sagrom często towarzyszy “motyw edukacyjny”, tutaj “antichi mestieri”-“zapomniane zawody”. Urzekła mnie perfekcyjna dbałość o szczegóły i wielkie zaangażowanie.        Ten starszy Pan, aż mi podziękował za zrobienie zdjęcia. (wyrób siedliska do krzesła)  Wyplatanie koszyków  Zioła i drobne upominki.  Mennica i wyrób świec  Cieśla i jego królestwo  Najstarszy

Mia Cucina Sofieta
Projekt Sakura – zabawa fotograficzna z Ziołowym Zakątkiem 220

budząca się do życia natura: malukie, jeszcze poskręcane liście i delikatne kwiaty na gołych gałęziach drzew, pierwsze stokrotki na łące, intensywnie zielona trawa, czy wesoły śpiew ptaków.  Wiosna Panie Sierżancie) Jak zwykle nie mogłam się zdecydować, które zdjęcia opublikować, wszystkie były wyjątkowe, a limit trzech fotek byłJ Kontemplujmy więc wiosnę w kwiatach, na wiosnę

Mia Cucina Sofieta
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 239

nasze wielkanocne propozycje! Dzisiejszą słodką propozycją jest sękacz, który odbiega trochę od tradycyjnego wypiekania go, ponieważ został upieczony w piekarniku. Inspiracją do wykonania go był przepis świetnego kucharza: Pana Macieja Kuronia. Przepis ten delikatnie zmodyfikowałyśmy i postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić! (: Wykonanie tej wersji sękacza jest o tyle pracochłonne, gdyż pieczenie zajmuje dość sporo czasu i  wymaga

Symfonia Smaków
Wyjatkowy miesiac 220

cotte do 2 szklaneczek, a reszte do foremek. Gotowy deser podalam wiec na dwa sposoby: jeden w szklaneczkach, gdzie na gore wlalam sos truskawkow i drugi na talerzykach, wylozylam pana cotte i wokol polalam sosem.Tym deserem otwieram na moim blogu miesieczna zabawe Olgi Smile "Sezon truskawkowy"Zmiksowane truskawki to wlasciwie nic szczegolnego, ale sa doskonalym dodatkiem do deseru jakim jest

Przysmaki Karolki
Spozniona WP # 49 149

koncu zepsula mi sie waga. Cale szczescie buleczki sie udaly, a do tego ich smak wynagrodzil mi wszystkie wczesniejsze niepowodzenia.Zapraszam wiec wszystkich do wirtualnego probowania mojego dziela :) Smacznego! Pan de Calabaza czyli Sefardyjski chleb z dyniaw miom wydaniu buleczkiskladniki:115 g pure z dyni (0,5 szklanki)7 g drozdzy instant lub 21 g swiezych0,5 lyzeczki mielonego kardamonu0

Przysmaki Karolki
Norweskie ciasto z łososiem 199

Jakiś czas temu do moich drzwi zadzwonił kurier. Hmm... nic tym razem nie zamawiałam.  Pan przyniósł mi niewielkie pudełko. Po rozpakowaniu znalazłam w środku kolejne, zielone pudełko a w nim 4 śliczne buteleczki z Olejem Kujawskim. Dla osób gotujących i lubiących kulinarne prezenty to wspaniała niespodzianka. W tym samym czasie Majanka na swoim blogu ogłosiła konkurs "Odkryj Kujawski

Przysmaki Karolki
Marchewka z groszkiem 311

tego dania niestety nie lubiłam nigdy, za to moja córka ostatnio poprosiła mnie o zrobienie marchewki z groszkiem, bo po nocach śniła jej się taka dobra jak robiły panie w przedszkolu. Córka tez człowiek, życzenia ma, wiec czasami warto je spełniać. I tak powstała znienawidzona przeze mnie potrawa... co prawda córce smakowała, zjadła dwie dokładki,  jednak tej z przedszkola

Bernika - moj kulinarny pamietnik