Mini pączki serowe są idealne nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także doskonale sprawdzają się jako słodki deser do kawy w ciągu roku. Pączki serowe, w przeciwieństwie do tych tradycyjnych, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Continue reading Pączki serowe at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plWielkanocne chcielibyśmy życzyć Wam wszystkiego dobrego, smacznego jajka oraz szczęśliwie spędzonego czasu w gronie najbliższych ;) A dzisiaj przedstawiamy Wam naszą ulubioną sałatkę zrobioną przed świątecznym śniadaniem ;D ; Składniki: - pół paczki świeżego szpinaku, - paczka fety, - paczka tortellini, - pomidorki koktajlowe, - mały słoik suszonych pomidorów, - uprażony na patelni słonecznik, Składniki na sos: - sok z połowy cytryny, - 2 łyżki octu balsamicznego, - 3 łyżki oleju
Przepisy MikołajaBardzo dobre pączusie. Moja siostrzenica zrobiła je dla nas. Wykonanie – wszystkie składniki wrzucić do miski i za pomocą miksera połączyć wszystkie składniki. Smażenie – wlać
Kuchnia PokoleńNajzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder(...)układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy. Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody
prawdziwe jedzenieMamy kalendarzową wiosnę, a u mnie zupa grzybowa w garnku. Trochę niesezonowo, ale co zrobić, jeśli się zachciało. A wszystko przez te pączki:) Zostały mi białka po robieniu pączków, postanowiłam je zamrozić na zaś, a przy okazji znalazłam w zamrażarce opakowanie grzybów, które jesienią też zamroziłam na zaś:) I tak oto pączki przyczyniły się do ugotowania zupy grzybowej w marcu
Obiad gotowygrubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia. Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano. Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki są najlepsze
W Mojej Kuchni Lubięchciałabym zaproponować Wam szybki przepis na mini serowe pączusie z mąki żytniej. Ponadto przypomnę Wam przepisy z poprzednich lat, które również świetnie sprawdzą się jutrzejszego dnia: – pieczone FIT pączki z masłem orzechowym – odchudzone i błyskawiczne faworki – donuts – żytnie pieczone pączki z dziurką . Do dzieła! Składniki: – 300g twarogu z wiaderka o temperaturze pokojowej – 230g mąki(...)będzie już rumiana. Gdy będą już całe rumiane, wyciągamy je na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. Na koniec oprószamy je ksylitolem w pudrze i zajadamy. Smacznego! Artykuł Żytnie pączki serowe w 5 minut pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongtygodniu jak zobaczyłam propozycję do wspólnego "Wypiekania na śniadanie" musiałam wziąć udział. Pączki wyglądały bardzo zachęcająco i okazało się, że są po prostu pyszne. Same pączki smakują jak nasze twarogowe oponki ale tu strzałem w dziesiątkę było podanie ich z bitą śmietaną i wiśniami drylowanymi w żelu. Porcelana Bogucice z kolekcji Ibiza. Składniki: 250 g rozdrobnionego twarogu, ricotty(...)mniej mąki, przy zmielonym lub kremowym więcej) i sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Wyrobione ciasto może być lepkie ale nie można dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde. Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczyć i wyciąć mniejszą kulkę. Smażyć oponki i małe kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym
Ala piecze i gotujeprzekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Przygotować "paczki". Z papieru do pieczenia i z folii wyciąć po 2 kwadraty o boku około ok 30 cm. Papier ułożyć na folii. Na jednej połowie każdego papieru ułożyć(...)zostawić do podania. Zamknąć szczelnie pakunki, najpierw papier złożyć na pół, przykrywając zawartość, a następnie starannie pozawijać brzegi, aby pakunki były szczelne. Tak samo postąpić z folią. Tak przygotowane paczki wstawić na blaszce do piekarnika i piec 20 minut. Po upieczeniu zdjąć folię a papierowe paczki umieścić na talerzach i tak podawać. Każdy sam otwiera swoje danie. Do polewania
Stare GaryTłusto Czwartkowe pyszności. Podobno świat dzieli się na dwie grupy – obóz faworkowców i pączkowców. Ja zdecydowanie zaliczam się do grupy pierwszej J Gdyby ktoś postawił przede mną miskę pączków i drugą miskę faworków to wybrałabym tę pierwszą (choć na pączka też bym się skusiła :)). Jest tutaj tylko jeden warunek – wypieki te musza być domowe – zupełnie nie smakują mi faworki(...)pączki kupne. To nie jest to. Na szczęście faworki robi się bardzo łatwo i szybko I jest na ich temat wiele wariacji: tutaj na blogu znajdziecie przepis na: faworki tradycyjne , faworki na cydrze , faworki na piwie , pieczone faworki , czy też włoskie chiacchierare. A dziś kolejny przepis do kolekcji – faworki drożdżowe – wersja bardziej czasochłonna, ale naprawdę warta wypróbowania Faworki
365 dni dookoła kuchnioferty od najpopularniejszych kurierów. Dzięki temu wybierzecie najwygodniejszą i najkorzystniejszą ofertę dla siebie, tanio zamawiając kuriera do domu czy do pracy. Możecie też skorzystać z punktów nadawania i odbioru paczek. Jak widzicie, wybór przewoźników jest naprawdę duży. Przede wszystkim cennik jest bardzo przejrzysty – często można złapać kody promocyjne, dzięki czemu może być tak, że oszczędzicie nawet(...)przy wysyłce większej ilości to naprawdę robi różnice. No i wygoda – nadanie paczki to kilka minut, prosto i wygodnie. Każdą przesyłkę możecie monitorować, więc nie ma tutaj opcji na oszustwa ze strony odbiorcy (a nam się już tak zdarzyło przy wysyłce nadanej na Poczcie Polskiej). 2. Copywiriting Tą profesją próbują sobie dorobić teraz wszyscy, ale popyt na copywriterów ciągle
Czynniki pierwszeuwielbiam, ale przyznacie sami- nie dość, że idą w boczki niemiłosiernie, to jeszcze trzeba poświęcić trochę czasu, by zrobić je samemu w domu. Najwygodniej byłoby iść do supermarketu, kupić pączka za groszy kilka z całą tablicą Mendelejewa i zjeść nie patrząc na bałagan w kuchni, który byłby na pewno, gdybyśmy się zdecydowali przygotować coś samemu. Na taką łatwiznę nie lubię(...)iść i choć zdarza się zjeść pączka kupnego, bo przecież zawsze taki puszysty choćby dwa dni leżał, to na Tłusty Czwartek choćby kilkanaście, ale robię sama. W tym roku prócz pączków i rozetek, które już piekłam na stole znajdą się małe, zgrabne kurki. Tak malutkie, jak te z lasu, a smaczne... chyba jeszcze bardziej! Pierwszy raz jak je smażyłam, myślałam
Kuchnia w czekoladzieDziś przygotowałam dla Was przepis na pączki tradycyjne, który od niepamiętnych czasów spoczywa w moim zeszycie z przepisami. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i lekkie – po prostu pyszne! Continue reading Pączki at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plKarnawał to czas kiedy na stołach rządzą pączki, tarty, serniki, makowce czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był tradycyjnym chrustem. Mąż lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią faworki... przyjaciele też
Kuchnia w oparachWczoraj razem z mamą piekłyśmy pączki. Pojawiły się klasyczne pączki z marmoladą , pączki z masą krówkową (przepis już wkrótce) oraz nadziewany drożdżowy chrust, który roboczo nazwałam kulfonami. XD Chrust jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest smaczny, jedyną jego wadą jest to, że każdy wychodzi inny i trzeba się trochę pobrudzić Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej
PatiGotuje