Były już w tym karnawale faworki i róże, czas zatem na pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki
Wiem co jemuprzejmości firmy Ol'Vita , powiem szczerze pierwszy raz miałam do czynienia z taką mąką, bałam jej się użyć jako samodzielny produkt, dlatego na początek wylądowała właśnie w pączkach jako dodatek do zwykłej mąki, dzięki temu miałam okazję poznać jej smak i konsystencję. Mimo że nie było jej wiele w tym wypieku pączki miały łagodny kokosowy smak(...)był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być mocno rozgrzany bo pączki będą się palić a w środku pozostaną surowe. Osączyć z tłuszczu na papierowym.Zimne przed podaniem oprószyć pudrem. Ps. Jeśli macie ochotę zapoznać się z szerokim asortymentem tego sklepu
Wanilia i KardamonNajszybsze pączki, jakie w życiu robiłam, a do tego pyszne :) Nie wymagają formowania, ugniatania, ani żadnej innej czynności :) Co najlepsze smakują rewelacyjnie, a w sumie nie zawierają wyszukanych składników i dużej ilości cukru :)) Polecam :) Składniki: 3 jajka 200g serka homo waniliowego 1 ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ok. 50dag smalcu do pieczenia Cukier puder do posypania Jajka ucieramy(...)serkiem trzepaczką lub szpatułką, dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem. Całość wyrabiamy na gładką masę, po czym kładziemy na gorący tłuszcz mała łyżeczką. By pączki były okrąglutkie najlepiej użyć do tego dwóch łyżeczek, na pierwszą nabrać niewielką ilość ciasta, po czym zdjąć je na drugą łyżeczkę i dopiero pierwszą łyżeczką zdjąć ciasto wprost do gorącego tłuszczu. Pączusie pieczemy
Smakowy RajMamy dzisiaj ostatki (w naszym województwie nazywane Podkoziołkiem). My wprawdzie jakoś hucznie nie obchodzimy czasu karnawału ale zawsze można poszaleć zajadając coś pysznego. Nasza propozycja na dzisiaj to pyszne pączki pieczone, ale tym razem z nadzieniem z ciemnej czekolady i polewą z białej czekolady. Hmmm mniam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około(...)wyrośnięcie Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (fajną promocję na czekoladę znajdziecie TUTAJ ) 1/3 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Łyżeczka soku z cytryny Około 100g cukru pudru Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli ktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy
Kolizje SmakówWczoraj były faworki a dzisiaj są pączki z dżemem. Szczerze mówiąc to po raz pierwszy robiłam pączki i hmm.... nawet wyszły dobry. Pączusie są nadziewane dżemem truskawkowym, ponieważ jest to nasz ulubiony dżemik. Składniki: 40g drożdży 0,5kg mąki szklanka ciepłego mleka szczypta soli(...)kawałku ciasta spłaszczamy w dłoni, na środek kładziemy dżem i sklejamy ciasto. Pieczemy na złoty kolor. Ważne jest aby olej nagrzał się stopniowo i nie był zbyt gorący, ponieważ pączki w środku będą surowe a na zewnątrz spalone
Amatorka kuchennadalszym ciągu ona „raczkuje”, mimo szerokiego rozpowszechniania w mediach… i nie tylko. Dla tych co jednak postanowią uczcić ten dzień i przygotować coś słodkiego – Deser na Walentynki. Składniki: - pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier(...)Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty robota i wsypujemy powoli suchą galaretkę, cały czas ubijając. Pączki przekrajamy na połówki i nakładamy masę śmietanową przy użyciu worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdki (jeżeli nie mamy, możemy nałożyć łyżką). Na wierzchu robimy rozetkę z masy i kładziemy
mojewypiekiinietylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Z marmoladą, dżemem, kajakiem czy budyniem? Dzisiaj wszyscy jemy pączki. Ja zrobiłam pieczone w piekarniku, które są ich zdrowszą wersją. Przepis ten został sprawdzony przeze mnie w ubiegłym roku, również w tłusty czwartek. Znalazłam go na wspaniałym blogu- kwestii smaku . Pączki wychodzą bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie w środku(...)zrobiłam je z konfitura z róży, kajakiem oraz dżemem truskawkowym i śliwkowym. Post Pączki pieczone w piekarniku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeTłusty czwartek przed nami więc czas zapomnieć o wszystkich dietach i wziąć się za pałaszowanie. Nie ma jak domowe pączki i faworki. Polecam wam zrobić je samemu zwłaszcza, że nie jest to nic trudnego a jedzenie kupnych wypieków jest bardzo niezdrowe. Nie będę się teraz rozpisywać ale powiem jedno jedząc gotowe wypieki nie wiesz z jakich składników(...)zdrobnione a w dzisiejszych czasach lepiej mieć kontrolę nad tym co się spożywa. Wracając do tematu w tym roku polecam pączki i oponki dodatkiem serka homogenizowanego oraz skórki z pomarańczy. Jak zawsze moje oponki nie są smażone tylko pieczone w piekarniku, myślę, że w obu wersjach są smaczne. Składniki na 20 sztuk: 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:) Składniki; 10 dkg mleka w proszku, 2 łyżeczki mąki, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 2 dkg zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru(...)ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie. Smacznego
Anioły w kuchnipowodu zbliżającego się Tłustego Czwartku zrobimy sobie "Tłustą Niedzielę" ^^, a żeby nie było aż tak FAT, zamiast zwykłej mąki wykorzystałyśmy pszenną pełnoziarnistą. Tak oto powstały dziś pączki w wersji bardziej "fit" :). Przepis, który proponujemy jest dużo szybszy od tzw. przepisów babć, a jednocześnie pączki wychodzą tak pulchne, że po jednym ma się ochotę na kolejne. Dawniej pączuchy(...)które wkładamy marmoladę i ulepionym pozwalamy chwilę urosnąć. Smażymy na głębokim tłuszczu. Dziś zrobiłyśmy ciasta dwa razy więcej i wyszło nam około 50 sztuk grubasków :) Nasze rady - lepcie pączki naprawdę małe, bo rosną sporo nawet podczas smażenia i jeśli lubicie bardzo słodkie, to dodajcie więcej cukru, bo te do najsłodszych nie należą (dla nas jest to kolejna zaleta tego
WeAreCrazybędzie dziś tłusto i kalorycznie ale żeby jeść pączki bez wyrzutów sumienia, zdradzę Wam tajemnicę, którą zawsze się kieruję pochłaniając kolejną tłustą kulkę. Im więcej zjemy tego dnia, czyli w tłusty czwartek,tym bardziej obfity będzie nasz rok. Oczywiście finansowo. Działa pod warunkiem zjedzenia więcej niż 5 !!! Przyznaję się bez bicia, że nie lubię robić nic, do czego należy dodać(...)miski, dodać skórkę z pomarańczy oraz starty na tarce imbir. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte krążki spłaszczyć dłonią i na każdy kłaść łyżeczkę dżemu, zlepić brzegi i zrobić kulkę. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu. Kiedy pączek jest usmażony z jednej strony powinien sam się obrócić, w razie potrzeby przekręcić na drugą stronę. Kiedy nasze pyszności wystygną posypać cukrem pudrem
pieprzny smaczekmałym kieliszkiem). Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. "Oponki" smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe
Słodka StronaKarnawał to czas słodkości, czyli przeróżnych pączków i faworków. Ja też dzisiaj zrobiłam pączki na mleczku kokosowym, bo zostało mi z przygotowania obiadu. W sieci znalazłam fajny przepis , który wam poniżej prezentuje. Pączki są inne niż nasze oponki, jak stwierdziła córka przypominają jej tempurę do krewetek ale słodką. Polecam jako ciekawostkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo wciągające. Polecam :-) Ilość żółtek powoduje niesamowitą miękkość i delikatność, warto więc się pokusić o ich zrobienie. Przepis wzięłam od Dorotus . Z podanego przepisu wyszło mi ok 45 pączków. Składniki: 800 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła 8 żółtek trochę mniej niż ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży(...)suszonych 1,5 szklanki letniego mleka ( 375 ml) ¼ łyżeczki soli 2 łyżki rumu lub spirytusu Dodatkowo cukier puder do oprószenia olej lub smalec do smażenia pączków konfitura lub dżem do nadzienia Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy najpierw zrobić rozczyn dodając pokruszone drożdże do ciepłego ciepłego mleka z odrobiną cukru i mąki. Mąkę przesiać, dodać drożdże lub zaczyn
Na słodko lub wytrawniePączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi. Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości! Polecam! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * jajko – 4 szt * sól – 1 szczypta * woda – 125 ml * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)czas miksując. Wkładamy do szprycy lub rękawa. Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem. Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka. Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem
Ostra na Słodko