Rzutem na taśmę, u mnie znów pączki:) Zupełnie inne niż te, które pokazywałam wczoraj, inne niż vdolky-czeskie pączki , które zrobiłam w ubiegłym roku, zupełnie inne niż wszystkie, z jakimi spotkałam się do tej pory. Drożdżowe ciasto z...twarogu! Bałam się trochę, że drożdże nie poradzą sobie z dźwiganiem tego, dość ciężkiego jednak, serowego ciasta, zupełnie niepotrzebnie; pączki wyrosły ślicznie(...)szklaneczką niewielkie kółeczka. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypać pączki cukrem pudrem, można również z pomocą specjalnej, długiej tylki nadziać je konfiturą
6niebowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Poezja smaku. Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione! Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu . (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)oddzielnym kwadracie). Olej rozgrzać do 180°C. (Aby oponki nie chłonęły tłuszczu - olej nie może być - ani za zimny, ani za gorący. Musi go być dosyć dużo, aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić.) Oponki razem z papierkami (ciastem do dołu) wrzucać na rozgrzany olej. Po chwili odczepiać papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujedomu dwóch zamiłowanych pączkożerców - niestety, każdy o innych preferencjach; Mała uwielbia pączki z ogromną ilością nadzienia, pokryte grubą warstwą lukru, A. lubi pączki zupełnie bez nadzienia (!). Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się(...)pszennej łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z cytryny 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szkl ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła łyżka mocnego alkoholu (zapobiegnie nasiąkaniu pączków tłuszczem) ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania ew. konfitura do podania Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i mąką, odstawić zaczyn na ok 10 minut do wyburzenia. Mąkę przesiać
6nieboBakeo.pl miałam niebywałą przyjemność skosztować zawartości tej wspaniałej paczuszki. Jedynym problemem dla mnie był wybór przekąsek, ponieważ Bakeo oferuje aż 50 smaków. Każda przekąska, którą możemy wybrać do naszej paczki zawiera dokładny opis wartości odżywczych. W pudełeczku znajdziemy 4 wskazane przez nas przekąski. Kolejną zaletą jest bardzo szybka i sprawna przesyłka. Swoją paczkę znajdziemy... w skrzynce pocztowej. Dlatego takie paczuszki(...)Bakeo sprawdzą się również jako prezent. W mojej paczce znalazły się 4 wyjątkowe przekąski: Silnia - baton migdałowy (44 g) z orzechami nerkowca. Krem Sułtański - mieszanka (48 g): figi suszone, migdały, daktyle suszone. Alfa & Omega - mieszanka (50 g): morele suszone, żurawina suszona, pestki dyni. Owocowy Romans - mieszanka (42 g): morele suszone, wiśnie suszone, jabłko suszone. Wszystkie były wprost przepyszne
Słodkie okruszkicoś słodkiego i do tego szybkiego. Ekspresowe pączki zadowolą każdego- i maluszka i dorosłego. Największą zaletą pączków jest to że w 15 min są gotowe, wadą że nie zdążą dobrze wystygnąć i tak naprawdę trzeba robić je od początku ;) Ze składników poniżej wychodzi około 30 mini pączków- na rodzinę 4 osobową polecam podwoić składniki. :) Polecam . Zaczynamy : Składniki: 2 szklanki(...)złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli tłuszcz będzie się palił, zmniejszamy gaz, można tez dodać kawałek ziemniaka :). Posypujemy cukrem pudrem. Pączki gotowe. Życzę smacznego
Smaki Edytyduża. Produkty oferowane są w różnych wariantach wagowych, a ceny są niezwykle atrakcyjne . Dokładnie tak! Koszt większości produktów był dla mnie zaskoczeniem, oczywiście jak najbardziej pozytywnym :) Targroch zapewni Wam paczkę wypchaną po brzegi pysznymi i zdrowymi produktami, przy czym koszty będą na prawdę niskie! Oferta sklepu jest podzielona na kilka kategorii, mi.in. bakalie, orzechy. Każda z nich jest obszerna(...)różnych klasach jakości, w opakowaniach zbiorczych jak również konfekcjonowane w opakowaniach detalicznych." Warto zaznaczyć, że zamawiane produkty przychodzą bardzo szybko, a kontakt ze sklepem jest bardzo miły :) Paczka, którą otrzymałam od firmy Targroch była ogromna! Wiele produktów już znam, ale są też takie, z którymi spotykam się po raz pierwszy i to właśnie te produkty zamierzam Wam przybliżyć nieco
Zdrowie na języku :Podmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :) Pączki drożdżowo ziemniaczane Receptura na pączki pochodzi z książki NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR , której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta(...)które zostały zjedzone prosto z patelni :) Babka z brokułami, bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych lub przekąska z sosami. Ziemniaki Faszerowane/Zapiekane/Chrupiące np. z ratatouille, a na deser pączki z ziemniakami
SzczyptaSmaQrezygnować np. z ciasta od czasu do czasu. Najczęściej w weekend albo w pracy, jeśli koleżanka ma urodziny albo w deszczowy dzień, kiedy z inną koleżanką postanowimy pocieszyć się pączkiem. Nie robimy tego ani codziennie ani co drugi dzień. To się zdarza raz na miesiąc a czasami rzadziej. Mam też teraz jedną zasadę. Moja waga stoi od dłuższego czasu(...)miejscu. Jeżeli się waha, to +/- 1 kg. I to jest właśnie mój obecny wyznacznik, który limituje weekendowe dobra. I nie chcę, żeby ten pączek był z ksylitolem. On ma być z cukrem. Tym fuj, białym, niezdrowym, najgorszym. Sernik też ma być z serem a nie z kaszą jaglaną imitującą ser. A jeśli ciasto kruche ze śliwkami to z mąką
bistro mamaPiękna pogoda, piękne słoneczko za oknem i od razu jest chęć do działania. Chcąc zrobić dzieciom i mężowi niespodziankę upiekłam donaty czyli pączki z dziurką. Wyszły pulchne i smaczne. Zrobiłam lukier w dwóch kolorach. I wiecie, które pierwsze zniknęły? Właśnie te z białym lukrem. Może i Wy upieczecie? Składniki: 600 g mąki 200 ml mleka(...)szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka zanurzyć z jednej strony w lukrze i odstawić do zastygnięcia. pieczone pączki -donaty donat-pączek z dziurką
O kuchni z uczuciemBardzo proste i smaczne pączki, które często gościły na moim stole w okresie karnawału. Składniki: Na ok 30 pączków: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 1 jajko kieliszek spirytusu 8 dkg margaryny 10 dkg cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody 5 dkg drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: ok 100g kremu czekoladowego 5 dkg rodzynek cukier(...)grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem oraz kilka rodzynek, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykrawamy szklanką o mniejszej średnicy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie smażymy na głębokim oleju i przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową
Kuchnia w czekoladziePączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie cukru do pączków przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej, a jak powszechnie wiadomo, Arabowie znani są z bardzo słodkich łakoci. (więcej o historii pączków znajdziesz na stronie poradnikzdrowie.pl) Składniki
Tradycyjna Kuchniaoparciu o przepis na pyszne pączki serowe postanowiłam przygotować pączki na bazie twarogu z cynamonem i wanilią. Sama nie wiem które lepsze....jak myślisz? Wiem już, że obie wersje przygotuję dla swoich dzieci na Tłusty Czwartek ( mąż też się ucieszy). Ich przygotowanie nie wymaga zbyt wielkich umiejętności, wystarczą dobrej jakości składniki i chęci a efekt przerośnie twoje oczekiwania. Gorąco(...)jest gorący kapnij do niego kropelką wody. Jeśli jest zimny dopiero po chwili zacznie skwierczeć) Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta. Staraj się by były one jak najbardziej kuliste. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Posyp je cukrem
Wielki apetytAmerykańskie pączki z dziurką czyli donuts lub nieco bardziej po polsku – donuty były na mojej liście już od dłuższego czasu i choć przejrzałam dużo przepisów zdecydowałam się zrobić je z babciowego ciasta na pączki ( w oryginale można zobaczyć je tu ). Zamiast nadzienia z dżemu domuty mają słodki lukier i są udekorowane cukiereczkami. Do ich przygotowania będziecie potrzebować dwóch okrągłych(...)foremek w różnych rozmiarach – można zrobić je np. ze szklanki i kieliszka. Z podanych proporcji wyszło mi 20 pączków. Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego
Ciastkozercydomu zapachu no i chyba mają mniej kalorii niż te robione tradycyjną metodą. Wprawdzie na drugi dzień smakują trochę bardziej jak drożdżówki z dżemem, ale na ciepło - idealne pączki! Swoje pączki zrobiłam według przepisu z Kwestii Smaku , Składniki: 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 170 g masła szczypta(...)ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut. Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową
Kulinarne InspiracjeWielki Piątek, szał przedświątecznych przygotowań, Blondynka upaprana po łokcie w mące i gorzkim kakao otwiera drzwi, a tam kurier i paczka. Szara zwykła paczka. Wcale nie! Bo paczka niezwykła! Ja wiem, że tylko niezwykli ludzie mają odwagę zapakować coś w ot taki zwykły szary papier. Produkt wyjątkowy nie straci przez to na swojej wyjątkowości. Pomysł pakowania sprawił(...)wielką ilość paczek jakie dostaje w mojej głowie utkwiło tylko kilka firm, całe trzy :) Kiedy ściągnęłam papier dalej nadal było szaro, ale tak naturalnie. I moje wałki! Jakieś tam ptaszki i ten mój, mój osobisty wałek. Podpisany "made by Blondynka Gotuje", widzicie? Piękne wykonanie. Mimo iż na rynku prosperuje kilka firm, które mają podobne wałki, z najróżniejszymi wzorami, ja wolę
Blondynka Gotuje