Rewelacyjne, delikatne i mięciutkie w środku karnawałowe paczki z wieloowocowym nadzieniem. Swoją delikatność zawdzięczają dobrze wyrobionemu ciastu oraz pilnowaniu podczas smażenia. Swoje pączki przygotowałam dzięki robotowi, który ładnie wyrobił ciasto, jednakże te wyrobione ręcznie są równie pyszne. Składniki na 38 pączków: 0,8 kg mąki pszennej luksusowej typ T-550 MŁYNOMAG 100 g mąki pszennej luksusowej w/w do podsypywania(...)termometru czy temperatura jest właściwa wystarczy włożyć do smalcu drewnianą rączkę od łyżki. Jeżeli wokół niej pojawią się bąbelki wtedy możemy zaczynać smażyć. Do garnka kładziemy po 4 paczki, aby mogły swobodnie pływać. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron. Paczki muszą być złociste i musimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową
VioletoweKucharzenieMartwicie się, że nie zdążycie usmażyć pączków na jutro? Mam dla Was alternatywną wersję- pączki z bananów. Wiadomo nie smakują tak jak prawdziwe pączki, ale robi je się bardzo błyskawicznie, bez wyrastania i są bardzo bananowe :) Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 łyżka spirytusu lub wódki, 1/2 łyżeczki(...)wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się obracać. Po usmażeniu wyciągamy metalową łyżką cedzakową (nie plastikową!) na papier ręcznikowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. W celu sprawdzenia cz olej jest już wystarczająco rozgrzany należy
Aga w kuchniJutro Tłusty Czwartek. Nie może więc zabraknąć pączków ;) Ten przepis na pączki z dodatkiem piwa znalazłam na stronie "Sprawdzona kuchnia". Bardzo mnie zaintrygował i po prostu musiałam go wypróbować. I powiem Wam, że pączusie wyszły bardzo delikatne i mięciutkie z chrupiącą skórką. Piwo jest absolutnie niewyczuwalne i pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury alkohol się ulatnia więc pączki mogą jeść(...)minut. Smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nadziewać konfiturą i posypać cukrem pudrem. Olej jest odpowiednio nagrzany jeśli wrzucony pączek od razu wypłynie na powierzchnię
Smakołyki AsiMiniaturowe pączki z suszoną śliwką to prawdziwa uczta dla podniebienia dla wielbicieli słodkości i drożdżowych specjałów, znakomita propozycja na zbliżający się tłusty czwartek a także pyszna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska. składniki na 30 sztuk 500 g mąki pszennej 40 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki cukru kryształu kieliszek rumu 2 żółtka szczypta(...)miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji układamy śliwkę, całość dokładnie sklejamy i formujemy małe pączki. Gotowe pączki smażymy z każdej strony, partiami na złoto- brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie dość
Smakowite DaniaPrzepyszny pomysł na nieco zdrowszą wersję pączków na tłusty czwartek, jeśli nie chcecie lub nie możecie rezygnować z diety, również możecie cieszyć się tym świętem, spróbujcie zamiast cukru dodać jakiś inny zdrowszy zamiennik (ksylitol, erytrol) zamieńcie połowę mąki pszennej na pełnoziarnistej (albo jakiś inny wypróbowany miks mąk, ostatnio słyszałam, że hitem stała się mąka teff z miłki abisyńskiej, która jest(...)bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny) zamiast sztucznych, syntetycznych barwników użyjcie buraka, a lukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki po prostu super :) koniecznie wypróbujcie. Składniki : 2,5 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszenną
zdrowa vege kuchniaPrzepis na idealne pączki. Pięknie wyrastają, są lekkie i delikatne. W końcu wyszła mi złota „obwódka” 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masłą 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania) kandyzowana skórka pomarańczowa(...)rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Pączki wykrajać szklanką. Z przepisu wychodzi 16 dość dużych pączków. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Olej rozgrzać w garnku lub frytownicy. Temperatura smażenia powinna wynosić 180°C (w garnku
BullioKolejny świetny przepis na pączki. Tym razem podejrzany u Kasi . Robiłam je w ubiegłym roku na ostatki, ale dopiero teraz pokazuję na blogu. Z tej porcji wychodzi kilkanaście sporych pączków, lub nawet ponad dwadzieścia mniejszych. Bardzo dobrze pracuje się z ciastem, a jego kolor wprost urzeka. Składniki: 600 g mąki pszennej(...)rozwałkowujemy na około 1,5 - 2 cm Wycinamy koła i przykrywamy je ściereczką. Zostawiamy na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do 175 stopni. Pączki smażymy partiami przez kilka minut z jednej, a następnie przewracamy na drugą stronę. Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy przy użyciu szprycy. Następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Sto kolorów kuchnitego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania. Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy. Składniki: 350 g mąki, 25 g drożdży, 100 m mleczka kokosowego, 50 g cukru(...)ściereczka na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewamy olej. Wykonujemy próbę smażenia, czyli wrzucamy na rozgrzany olej 1 trójkącik i sprawdzamy czy się rumieni, jednocześnie zwiększając swoją objętość. Pączki smażymy z dwóch stron, powoli żeby miały czas na wyrośnięcie. Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i układamy na kratce z piekarnika. Lukier: Cukier puder mieszamy
Moniki Smakołykipatelni.Usmażone kawałki mięsa wbić na szpatułki do szaszłyków wraz z cząstkami pomarańczy i mandarynek.Posypać lekko posiekaną drobno papryczką chili.Smacznego. PRZEPISY KTÓRE MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ : ********************************************* 1. PĄCZKI BABCI 2 .PĄCZKI PANI REJENT 3. SERKOWE PĄCZUSIE 4 .RÓŻE KARNAWAŁOWE 5. WYKWINTNE CHRUSTY PANNY ZUZY 6. RYŻOWE KULE A LA PĄCZKI 7. SMAŻONE CHRUSTY DROŻDŻOWE 8 .PĄCZKI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCzas karnawału, zaraz tłusty czwartek i ostatki to i zwiększona ilość pączków i chrustu albo faworków w naszym domu. Dziś proponuję pączusie według przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne na słodko". Są to pączki z ciasta parzanego takiego jak na karpatkę. Pączki są bardzo smakowite i fajnie się je robi, polecam zrobić na tłusty czwartek albo(...)czekać tak długo? już można usmażyć, polecam. Pączki ptysiowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieObiecałam sobie, że nie będę smażyć pączków w tym roku, ale jakoś tak wyszło niechcący ;) Zawsze się ich bałam, bo przy smażeniu przypalały się lub wychodziły półsurowe. Plotka głosi, że któregoś roku nadgryzałam każdy, żeby mieć pewność, że jest upieczony, ale przecież nie będziecie wierzyć plotkom, prawda? ;) Przełamawszy swój strach i niechęć do… Continue reading Pączki
brunetkawkuchniWłoskie pączki z ricotty, czyli baci di ricotta to małe serowe pączusie, które przygotujemy w pół godziny. Ricotta nadaje im wilgotności, a migdałowe amaretto i cynamon wspaniałego aromatu. Idealny deser! Szczególnie polecam na czas karnawału i w tłusty czwartek – nie warto stać w kolejce po (często chemiczne) pączki, gdy możemy je zrobić sami i do tego tak szybko(...)mnie zniknęły zaraz po podaniu. Włoskie pączki z ricotty: 250 g sera ricotta 3/4 szklanki mąki tortowej (90 g) 2 ekologiczne jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka amaretto (można zastąpić rumem lub ekstraktem migdałowym/waniliowym) cukier puder do posypania olej rzepakowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme
Poezja smakuPączki z dziurką, oponki, amerykańskie doughnuts (donuts), zaraz po tradycyjnych pączkach przez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu(...)wrzucamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Oponki moczymy w czekoladzie i dekorujemy. The post Donuts – Pączki z Dziurką appeared first on Made
Made By Mom And Sonprzepis na pączki idealne! Domowe, pyszne, ze słodkimi smażonymi wiśniami, posypane cukrem pudrem. Pyszności! Przepis ma już dobrych kilkadziesiąt lat, zdobyłam go od cioci ;-) Dużo przy tym pracy, przepis dość "bogaty", ale warto było! Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepis na pączki idealne! Domowe, pyszne, ze słodkimi smażonymi wiśniami, posypane cukrem pudrem. Pyszności! Przepis ma już dobrych kilkadziesiąt lat, zdobyłam go od cioci ;-) Dużo przy tym pracy, przepis dość "bogaty", ale warto było! Czytaj więcej
Ana Mari's world