Pączki, bliny, cepeliny ... Dzisiaj mam dla Was recenzję książki niezwykłej - książki o smakach, obyczajach i historii Wileńszczyzny i Polakach tam mieszkających. Oprócz świetnych przepisów (zaraz i o nich), p oznajemy historię polskich i litewskich potraw, znajdujemy anegdoty o życiu Polaków w Wilnie i jego okolicach oraz słuchamy rodzinnych historii autorki - Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, której mama była znaną na Litwie kucharką(...)gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami i ciekawostkami
Moje Kuchenne RewelacjeWiem że już po karnawale, ale mam dla Was przepis na pączki teściowej :) Pyszne, malutkie pączusie wypełnione domową konfiturą ! SKŁADNIKI: żółtka 4 szt. mąka 1 kg. drożdże świeże 50 gr. cukier puder 1/2 szkl. masło roztopione i ostudzone 1 łyżka sól 1 szczypta aromat migdałowy kilka kropel mleko 700 ml. rum 1 kieliszek cukier kryształ 1 łyżka konfitura(...)ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godzinki. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozgnieść rękoma na ok. 2-3 cm grubości. ( Można wyrównać wałkiem ). Wyciąć szklanką pączki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić kilka pączków. Przyrumienić z każdej strony ( należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Jeżeli zaczną
Kuchnia PaulettesSłodkie smażone wegańskie pączki z dziurką. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Proper Tasty . Pączusie najlepiej smakują z sosem truskawkowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 sztuk pączków: 50 g margaryny 120 ml mleka sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można(...)partiami 3-5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Wystudzone pączki podajemy z sosem truskawkowym. Smacznego
My Culinary ArtPączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków to chyba jedne z najlepszych. Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowałam je inspirując się przepisem przepisem ''Kuchni Polskie ''jednak znacznie go zmieniłam(...)ciasto wykładamy na posypany blat mąką i ponownie zagniatamy. Gdyby się kleiło ponownie posypujemy mąką. Wałkiem rozwałkowujemy je na grubość około 1/2 cm i wycinamy literatką małe kółka. Pozostawiamy pączki na 10 minut aż podrosną, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Wyciągamy za pomocą patyczka do szaszłyków, układamy na papierze w celu odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Marioliwszystkich wielbicieli pączków ich niedrożdżowa alternatywa. Dla małych łasuchów, lubiących pączki, ale najlepiej by były one bez nadzienia... te będą idealne. Błyskawicznie się je przygotowuje, są bardzo wilgotne, długo pozostają świeże, choć trudno im się utrzymać do drugiego dnia, gdyż znikają błyskawicznie z talerza... Dodatkowo nie wymagają umiejętności formowania, ja swoje nakładałam łyżką do lodów, same się formowały(...)zamieszałam. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, rozgrzać go temp.ok.175*C. Nabierać ciasto, najlepiej łyżką do lodów maczaną w tłuszczu (1/2 łyżki), zsuwać do garnka, nabierać następną... itd. Pączki powinny swobodnie pływać, wówczas same będą się obracały na drugą stronę. Smażymy po kilka minut na niezbyt dużym palniku, aż się przyrumienią. Kontrolujemy obracanie, gdy nie odwracają się same
Smaczne ZdroweTłusty czwartek i obowiązkowo muszą być pączki...sporo przepisów już wypróbowałam , sporo czeka w kolejce do wypróbowania..i nie mogłam zdecydować się jakie pączki zrobić..aż w końcu wybór padł na pączki, które już upatrzyłam daaawno temu tutaj .. moje nie wyglądają tak pięknie, są posypane tylko cukrem pudrem, ale są bardzo pyszne...polecam..Ja zrobiłam z połowy porcji
Moje domowe kucharzenieskładniki: 190 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 1 jajko 2 łyżki cukru 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak JedzeniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Pączki to ciastka jednoznacznie kojarzące się z Tłustym Czwartkiem, nieuchronnym końcem karnawału. Jak często pieczecie i jecie pączki? W moim … Przeczytaj cały artykuł Post Pączki ultra lekkie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCynamonowe pączki z karmelem i posypane orzeszkami – tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba, więc od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „zjem tylko jeden”. Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu – warto się skusić. Składniki (na 20 sztuk) 5 szklanek mąki(...)Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki. Sos karmelowy – W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło
Pink EnvelopeDziś druga wersja przepisu na pączki idealne! Tym razem z moją ulubioną marmoladą r óż aną , lukrem i skórką pomarańczową ! Domowe, pyszne, wyglądają jak z cukierni, a są o niebo lepsze! Pyszności! Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś druga wersja przepisu na pączki idealne! Tym razem z moją ulubioną marmoladą r óż aną , lukrem i skórką pomarańczową ! Domowe, pyszne, wyglądają jak z cukierni, a są o niebo lepsze! Pyszności! Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a my już przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych oponkach. Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pączków – serowe. Niesamowicie delikatne, miękkie i błyskawicznie do zrobienia. Robi się je tak samo szybko, jak szybko znikają! Najlepsze jeszcze gorące – gwarantuję, że każdy(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – wyrabiamy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej ( do głębokiego smażenia ), a z ciasta urywamy po kawałku i formujemy małe pączki. Smażymy na mocny rumiany kolor, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na SłodkoKarnawał trwa..więc u mnie pączkowo...przepis dostałam od znajomej..i musiałam od razu wypróbować..były pączki na piwie , wodzie gazowanej , z gotowanym budyniem , na białkach , bez jajek i wiele innych pączków ..a dziś na śmietanie. 4 szkl.mąki 5 żółtek 1 szkl.gęstej śmietany 1 saszetka drożdży instant [ dałam 32 g świeżych] 1 łyżka cukru [ dałam(...)wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki wykrawać pączki. Odłożyć do wyrośnięcia ..Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieprzekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier(...)poukładanie ich na blaszce i wstawienie do pieca na najmniejszą możliwą temperaturę (ok. 40 stopni). W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć część tłuszczu. Z cukru pudru i niewielkiej ilości mleka robimy lukier. Lukrujemy
Ciastkozercyskładniki: 140 g mąki 1 jajko 60 ml mleka 1 jabłko 1-2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub otarta skórka z wyparzonej
Domowy Smak Jedzenia