Tłusty czwartek i obowiązkowo muszą być pączki...sporo przepisów już wypróbowałam , sporo czeka w kolejce do wypróbowania..i nie mogłam zdecydować się jakie pączki zrobić..aż w końcu wybór padł na pączki, które już upatrzyłam daaawno temu tutaj .. moje nie wyglądają tak pięknie, są posypane tylko cukrem pudrem, ale są bardzo pyszne...polecam..Ja zrobiłam z połowy porcji
Moje domowe kucharzenieskładniki: 190 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 1 jajko 2 łyżki cukru 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak JedzeniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Pączki to ciastka jednoznacznie kojarzące się z Tłustym Czwartkiem, nieuchronnym końcem karnawału. Jak często pieczecie i jecie pączki? W moim … Przeczytaj cały artykuł Post Pączki ultra lekkie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCynamonowe pączki z karmelem i posypane orzeszkami – tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba, więc od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „zjem tylko jeden”. Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu – warto się skusić. Składniki (na 20 sztuk) 5 szklanek mąki(...)Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki. Sos karmelowy – W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło
Pink EnvelopeDziś druga wersja przepisu na pączki idealne! Tym razem z moją ulubioną marmoladą r óż aną , lukrem i skórką pomarańczową ! Domowe, pyszne, wyglądają jak z cukierni, a są o niebo lepsze! Pyszności! Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś druga wersja przepisu na pączki idealne! Tym razem z moją ulubioną marmoladą r óż aną , lukrem i skórką pomarańczową ! Domowe, pyszne, wyglądają jak z cukierni, a są o niebo lepsze! Pyszności! Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a my już przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych oponkach. Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pączków – serowe. Niesamowicie delikatne, miękkie i błyskawicznie do zrobienia. Robi się je tak samo szybko, jak szybko znikają! Najlepsze jeszcze gorące – gwarantuję, że każdy(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – wyrabiamy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej ( do głębokiego smażenia ), a z ciasta urywamy po kawałku i formujemy małe pączki. Smażymy na mocny rumiany kolor, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na SłodkoKarnawał trwa..więc u mnie pączkowo...przepis dostałam od znajomej..i musiałam od razu wypróbować..były pączki na piwie , wodzie gazowanej , z gotowanym budyniem , na białkach , bez jajek i wiele innych pączków ..a dziś na śmietanie. 4 szkl.mąki 5 żółtek 1 szkl.gęstej śmietany 1 saszetka drożdży instant [ dałam 32 g świeżych] 1 łyżka cukru [ dałam(...)wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki wykrawać pączki. Odłożyć do wyrośnięcia ..Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieprzekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier(...)poukładanie ich na blaszce i wstawienie do pieca na najmniejszą możliwą temperaturę (ok. 40 stopni). W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć część tłuszczu. Z cukru pudru i niewielkiej ilości mleka robimy lukier. Lukrujemy
Ciastkozercyskładniki: 140 g mąki 1 jajko 60 ml mleka 1 jabłko 1-2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub otarta skórka z wyparzonej
Domowy Smak Jedzeniakarnawał, to karnawał....trza smażyć ile się da..w sumie miałam chęć pączki, ale po pierwsze miałam sporą kostkę twarogu i termin przydatności zbliżał się ku końcowi..i trza było działać..a po drugie za mało wolnego czasu na pączki.. .znalazłam przepis na małe pączki serowe i takie właśnie zrobiłam..Z twarogu robiłam kiedyś oponki
Moje domowe kucharzenieKarnawał , karnawał , karnawał ... Czas zabawy , rozpusty i szaleństwa .... Także tego kulinarnego . No to ja też dziś zaszalałam i zamiast tradycyjnych pączków .... słodkich , lepkich , nadzianych marmoladą , pieczonych w głębokim tłuszczu zrobiłam takie pieczone w piekarniku z soczystymi jabłkami. Ktoś powie ,że to podróbka ,że profanacja ... ale czasami warto skusić się na nieco zdrowszą wersję , szczególnie gdy jest(...)cukru) pół szklanki mleka pół szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 3 żółtka 1 jajko 100 g roztopionego masła 3-4 jabłka cukier puder i cynamon do obsypania upieczonych pączków Wykonanie: Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać jedna szklankę mąki , połowę cukru , wkruszyć drożdże , wlać mleko i całość wymieszać i odstawić na 10-15 min ,żeby drożdże zaczęły pracować
Malinowa KawiarenkaPączki Pączki zazwyczaj jemy w tłusty czwartek i wtedy też je robimy. Myślę, że czasami nie zaszkodzi zrobić na niedzielę. Możemy je zrobić z czym tylko lubimy, z marmoladą, budyniem, nutellą czy innymi kremami. Składniki: 600 g mąki 3 jajka 100 g roztopionego masła 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki octu, spirytusu bądź wódki 250 ml letniego(...)Rozkładamy ciasto na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy na około 1 cm grubości i wycinamy krążki przy pomocy szklanki. Odkładamy na ściereczkę lub blat i pozostawiamy do podwojenia objętości. Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 175 st. C. po kilka minut z każdej strony. Pozostawić do odsączenia. Nadziewać wedle uznania :) Oprószyć cukrem pudrem
Pelusiowa Kuchniamogę normalnie przejść obojętnie , kiedy słyszę Yum Yums napływa mi ślinka . Pączki są tak pyszne , że samej chce się robić . Postanowiłam zrobić całkiem nowy kształt i wyszły doskonałe . Składniki Yum Yums PĄCZKI : 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 30 g cukru 100 g schłodzona margaryna 1 szklanka wody(...)głębokiej patelni :) Wyjmowałam na papier do pieczenia i odsączały się z tłuszczu. Lukier: Do miseczki wsypałam cukier zmielony cytrynowy i zalałam go mlekiem . Rozmieszałam i polewałam ostudzone pączki lukrem . Wyszły przepyszne
Różowa kuchniaracuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki. Składniki: - 410g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru waniliowego(...)racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe jak pączki – lekkie, puszyste z chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 racuchów. Do obiadu
mojewypiekiinietylko