Dziś ogólnopolska dyspensa dietetyczna - czyli tłusty czwartek na całego. A jak jeden z ludowych przesądów głosi "Kto w tłusty czwartek nie zje choć jednego pączka, nie będzie mu się w życiu dobrze wieść" . Niby w przesądy nie powinno się wierzyć, ale po co kusić los. Na moim blogu znajdziecie przepis na szybkie serkowe pączki i śliczne, aromatyczne pączki
Farmażonygorąco i zapraszam SKŁADNIKI KREM -75g mąki pszennej -25 g kakao -50g cukru -550 ml mleka -100g czekolady mlecznej -125g masła lub margaryny DODATKOWO -2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce) -kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę i wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie(...)gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę ściągamy z ognia i dodajemy do niej masło, czekoladę i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę studzimy i przekładamy nią wafle. Każdą paczkę osobno. Wafle wkładamy do lodówki, ale poprzednio obciążamy je czymś by się nie podniosły. Możemy na nich położyć np deskę do krojenia, książkę itp. Zostawiamy w lodówce na około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurakowy / sałatka z czarnej soczewicy i zielonego groszku. Deser Początkowo myślałem, że po daniu głównym jedyne, co by mogło mnie zadowolić do duża micha rakowego sosu, ale jednak domowy pączek jest zawsze dobrą opcją! Szczególnie kiedy jest pulchny, a jednocześnie dość ciężki, przypominający staropolskie pączki na dużej ilości żółtek. Bardziej wytrawny niż słodki z domowymi wiśniami z syropu i skąpany(...)galaretką z fermentowanych wiśni. Dla mnie to była kropka nad „i” . Idealny deser po pysznej uczcie, po którym wychodzi się z uśmiechem na ustach z restauracji. Deser: pączek wiśniowy / beza / galaretka z fermentowanej wiśni / puder z zielonej herbaty. Podsumowanie Malarska 25 podczas kolejnej edycji Festiwalu Restaurant Week zaprezentowała cudowne dojrzałe menu, które z czystym sumieniem mogę Wam polecić
Food SquareKolejny raz streetcom powierzył mi przetestowanie produktu. Tym razem w moje ręce wpadła paczka z kawą prima Finezja. W Paczce znalazło się: 2 paczki kaw dużych 15 kaw w mniejszych opakowaniach 2 kubki Trochę ciekawostek na temat kawy Prima: 1. Nazwę Prima zaczerpnęła od nazwy Ziaren kawy Prima Lavado. 2. Pierwsza kawa ją wyprodukowali w firmie to była ROBUSTA. Jest
Kuchnia w oparachKarnawał to czas kiedy na stołach rządzą pączki, tarty, serniki, makowce czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był tradycyjnym chrustem. Mąż lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią faworki... przyjaciele też
Kuchnia w oparachpomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki a w środku wycinamy mniejsze kółko.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia**.Na rozgrzany olej do temperatury 175 º C*** wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron.Wykładamy na ręcznik papierowy,aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Donuty oprószamy cukrem pudrem lub zanurzamy w lukrze. *postarajmy się jak najmniej podsypywać(...)ciasto mąką przy wałkowaniu,ponieważ ciasto na donuty powinno być bardziej luźne w konsystencji niż tradycyjne ciasto drożdżowe **żeby nie dopuścić do przerośnięcia pączków można wykroić je w dwóch partiach ***ponieważ wrzucone pączki obniżają temperaturę oleju trzeba ją kontrolować Źródło inspiracji- książka "Rodzinna kuchnia Lidla
Anielskie wypiekiKarnawał, czas na domowe pączki. Więc zróbmy zakupy, zakaszmy rękawy i bierzmy się do pracy. Żeby pojeść trochę domowych, kalorycznych pączusiów. A co! :) Składniki: 1 kg mąki 6 żółtek 1/3 szkl. cukru 1/2 margaryny 10 dag drożdży 1/2 szkl. oleju 1 łyżka spirytusu 1/2 l mleka sól (szczypta) powidła lub marmolada cukier puder Przygotowanie: Margarynę rozpuścić(...)cukier. Do utartych drożdży, oleju, żółtek dodać na przemian trochę mleka z cukrem i mąki. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz (margarynę) i łyżkę spirytusu lub octu. Od razu formować pączki, np. przy pomocy szklanki. Ułożyć na stolnicy pączki, żeby trochę urosły i smażyć. Smacznego
Jak u mamyZapraszam na kolejną propozycje pączków, które są niesamowicie lekkie, nie chłoną tłuszczu i są rewelacyjne w smaku! Pączki polałam lukrem i posypałam domową , kandyzowaną skórką pomarańczową... Nie mogłam się od nich odciągnąć 😃 Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, cukier 100 g, drożdże 50 g, mleko 500 ml, żółtka 6 szt, jajko 1 szt, olej 6 łyżek, sól 1,4 łyżeczki(...)Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na krążek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i ponownie wykrawamy szklanką, aby boki pączka były równe. Zlepione p ą czki odkładamy na opr ó szony m ą k ą blat i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Olej rozgrzewamy
kulinarne odsłony patiPączki nadziewane serem smakują również wybornie, a zwłaszcza z dodatkiem ostrych sosów. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Drożdże 5 dag Żółtka jaja 8 szt. Śmietana słodka 1 szklanka Mleko ½ szklanki Spirytus 25 gram Cukier ½ łyżeczki Sól ½ łyżeczki Ser mozzarella starty Olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem w letnim mleku, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić(...)spirytus. Całość wymieszać, posolić i dokładnie wyrobić ręką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, urywać kulki , nadziewać serem, formować pączki i układać łączeniem do dołu. W garnku rozgrzać dobrze olej, smażyć złociste pączki, zaraz po usmażeniu gorące posypać startym serem. Podawać z pikantnym ketchupem lub dowolnym sosem
Tradycyjna KuchniaDzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania(...)będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić i dodawać po kolei jajka ciągle miksując. Wyrobione ciasto przełożyć do szprycy. Papier do pieczenia pokroić na male kwadraty , na każdym szprycą uformować pączek. Olej rozgrzać do temperatury wrzenia i wrzucać pączki jak pokazane na zdjęciu ( czyli do góry"nogami") Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe paczki wybierać na papierowy
Gosia gotujePowiedział Bartek że dziś tłusty czwartek a Bartkowa uwierzyła tłustych pączków nasmażyła" Według staropolskiego przesądu jak w tłusty czwartek ktoś nie zje ani jednego pączka czy faworka temu w dalszym życiu nie będzie się wiodło. Najpopularniejsze w tłusty czwartek są pączki i faworki. Dziś przedstawiam przepis na faworki ze starej kuchni warszawskiej, jemy aby nam się wiodło. Zmodyfikowałam
Moje Małe CzarowanieKarnawał, czas na domowe pączki. Więc zróbmy zakupy, zakaszmy rękawy i bierzmy się do pracy. Żeby pojeść trochę domowych, kalorycznych pączusiów. A co! :) Składniki: 1 kg mąki 6 żółtek 1/3 szkl. cukru 1/2 margaryny 10 dag drożdży 1/2 szkl. oleju 1 łyżka spirytusu 1/2 l mleka sól (szczypta) powidła lub marmolada cukier puder Przygotowanie: Margarynę rozpuścić(...)cukier. Do utartych drożdży, oleju, żółtek dodać na przemian trochę mleka z cukrem i mąki. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz (margarynę) i łyżkę spirytusu lub octu. Od razu formować pączki, np. przy pomocy szklanki. Ułożyć na stolnicy pączki, żeby trochę urosły i smażyć. Smacznego
Jak u mamytłusty czwartek pączki muszą być obowiązkowo, ale w inne dni również smakują pysznie. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 100 gram drożdży 6 żółtek 10 dkg masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2 łyżki spirytusu szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego konfitura różana cukier puder Diamant do posypania Żółtka rozcieramy z drożdżami i cukrem waniliowym(...)sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to go lekko rozwałkowujemy wycinamy kółka i na środek każdego dajemy po łyżce konfitury różanej i formujemy pączki i odkładamy je jeszcze na chwilę niech podrosną. Pączki smażymy na dowolnym tłuszczu, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Ja użyłam cukru pudru Diamant . SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPieczone pączki Delikatne, chrupiące i przepyszne! Tak w trzech słowach mogę opisać pączki, które wychodzą z mojego autorskiego przepisu. 😀💓🍩 Przypominam, że do każdego mojego słodkiego przepisu używam dużej szklanki jako miarki. (300ml) Składniki: - 3 jaja - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 1 szklanka mleka - 200g masła - 4 szklanki mąki - 50g świeżych drożdży - szczypta soli Nadzienie: - gorzka czekolada - konfitura jagodowa Sposób przygotowania(...)bardzo; - odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30minut; - gdy wyrośnie odrywaj po kawałku z ciasta, rozgniataj, w środek włóż ulubione nadzienie (ja dodałam do niektórych pączków gorzką czekoladę, a do niektórych konfiturę jagodową) i sklej tak, aby nic nie wyciekało w trakcie pieczenia; - blachę wyłóż papierem do pieczenia; - piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut
MintTaste