pieczemy je tylko w papilotkach, najlepiej na tych szerszych, niższych. Nie używamy blaszki teflonowej. Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) + mała paczka rodzynek + pół paczki płatków migdałowych. Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko
upichconaciasto, bo jest naprawdę smaczne! Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa na 1 placek: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 słoik dżemu np. śliwkowego 1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.) Masa na 2 placek: 1/4 kostki margaryny 2 duże łyżki miodu (np. gryczanego) 1/5 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCzas przygotowania: 5 minuty Czas gotowania: 10 minuty Całkowity czas: 15 minuty Składniki 1 paczka cukierków m&m's 150g 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g margaryny 2 jajka Przygotowanie Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Suche składniki razem wymieszać, dodać dwa jajka dalej mieszać
zjem to blog kulinarnywięc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód: 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła sernik: 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1kg twarogu (może, nie musi być zmielony) 2 budyni śmietankowe(...)masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Biszkopty pokruszyłam, zagniotłam wraz z masłem coś a'la kruche ciasto. Tortownicę wysmarowałam tłuszczem, wylepiłam masą i wstawiłam do pieca. Podpiekłam 5-7 minut w 180 stopniach. Jajka ubiłam z cukrem bardzo dokładnie, aż masa wyraźnie pojaśniała. Budyń dobrze rozrobiłam w mleku. Do jajek dodałam ser, zmiksowałam. Następnie wlałam budyń
W kuchni Karmel-itkiCIASTO SŁONECZNIKSKŁADNIKI:BISZKOPTmąka -1 szklcukier -0,5 szkljajka -6 sztproszek do pieczenia -1 łyżeczkaKREM KRÓWKAmasa krówka- 1 puszkamargaryna- 1 kostMASA ZE SŁONECZNIKIEMmasa krówka- 2 łyżkisłonecznik - 1
Kuchnia DanusiTe oponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro pączki
Smaczne Zdroweśredniej wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder - do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Masło pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne
Mania Gotowaniaciasta przesiewamy przez sitko mąkę i cappuccino, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy (33×22 cm) i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 5 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Biszkopt najlepiej przygotować(...)wypiek… ot tak… prosto z serca” P.S. Po raz pierwszy w życiu udało mi się coś wygrać! Bardzo dziękuję firmie Delecta za paczkę. Znalazły się w niej same cudowne produkty, które jeszcze bardziej zachęciły mnie do pieczenia Więc wypatrujcie wkrótce nowych pomysłów na słodkości. Artykuł Biszkopt z masą chałwową pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujespróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :) Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła w wypiekach) 1 szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób nie posiadających piekarnika :) 'czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki cukry - 1/3 szklanki kefiru/maślanki - 4 łyżki masła rozpuszczonego - 1 jajko - krówki - 1 litr(...)składników (mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól) i wyrobić elastycznie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3 mm. Wycinać (np. szklanką) krążki i każdy "nadziać" połową krówki. Formować kulki. Lekko spłaszczyć. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ok. 4-5 minut, pamiętając o ciągłym obracaniu "pączków". Usmażone "pączki" wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzić
CookYourselfrozpuszczonej margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji: lukier posypki cukrowe Jakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju a nie w piekarniku. Ale w końcu się udało. Przeszukując blogi kulinarne natchnęłam się
Świat Ciastaaromat pomarańczowy Dodatkowo: olej, cukier puder WYKONANIE Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser, wódkę, jogurt - miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy po kilka minut – pączki same się obracają. Posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekSkładniki: 140 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 paczka cukru wanilinowego 2 niepełne szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 niepełnych łyżek dowolnego kremu orzechowego Przygotowanie: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukry. Kolejno dodawać po jednym jajku – bez pośpiechu, proszę
Kocham Czekoladętych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :) Składniki: ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka - 400 g masła - 350 g cukru pudru - 1 kieliszek spirytusu - 1 kieliszek zaparzonej kawy poncz - 1 kieliszek spirytusu - 2 kieliszki
Zainspirowana w kuchnibiałek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze, choć o wersji fit nie może być mowy :) Wszak jak się bawić, to się bawić :) Składniki: Na 16 paluchów: 150g serka śmietankowego 110g masła
Kuchnia w czekoladziedługo przechowywać w lodówce. *blaszka 29*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś wszyscy smażą i jedzą pączki, ja na przekór upiekłam babkę. Z tego przepisu wychodzi bardzo duża, wilgotna i smakuje trochę jak pączki serowe. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość, ale należy piec ją umiejętnie i ostrożnie aby nie było zakalca. Ja piekłam na termoobiegu, foremkę przykryłam folią aluminiową. Dzięki temu nie spiekła się zbyt mocno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie, jak i to że chleb się
SMYKWKUCHNI