ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI:- Kaczka, około 2 kg,/Solanka do namoczenia:- woda,- sól,/Na każdy litr wody - 2 łyżki soli./Nadzienie:- Jabłka, 3 duże, - Ziarna:* "Euforia" 5-6 łyżek,* "Piekło - Niebo" 2 łyżki,- Rozmaryn, kilka łyżeczek,- Miód(...)gustu (dobrze, że nie mamy sąsiadów, bo skuszeni zapachem koczowaliby pod naszymi drzwiami non-stop). Ale impreza się kręci gdy paczka jest zdecydowanie większą, więc... :)))) na talerzu ułożyłyśmy mocno czosnkowy szpinaczek i pieczone w mundurkach ziemniaczki, które potraktowałyśmy masełkiem. Czegoś jednak jeszcze brakowało i tak oto mięsko nasze uległo urokom gorącego, żurawinowego sosu. Co nam z tego wyszło
Wypisz Wymalujgłębokim tłuszczu na rumiano. Jeszcze letnie polewa się płynnym miodem i posypuje cukrem pudrem. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka miękkiego masła 125 ml mleka olej do smażenia płynny miód cukier puder Przygotowanie
Ala piecze i gotujemleko (120 ml.) masło (115 g) śmietana kwaśna (280 g) kakao (2 łyżki) czerwony barwnik spożywczy (1 łyżeczka) sól (szczypta) proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Masa Marshmallow: pianki marshmallow (1 paczka = 300 g) cukier puder (600 g) woda (3 łyżki) Polewa czerwona: dżem truskawkowy lub malinowy (1 słoiczek = 450 g) woda (1/4 szkl(...)miseczki te mokre. Gdy składniki się połączą dodajemy barwnik czerwony i mieszamy. Masę przelewamy do rantu lub wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170*C ~ 1,5 godz. Używamy metody powolnego pieczenia ponieważ ciasto te jest gęstsze od zwykłych ciast tego typu. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia
RITA food channelminut przed końcem pieczenia usłyszałam tylko piiiiiiiii i widziałam już tylko ciemność w piekarniku. Dzięki Bogu dwie blaszki ptysi doszły w temperaturze padłego piekarnika. Ta jedna tak smutnie na mnie patrzyła i broniła się przed wyrzuceniem..... więc postanowiłam ją reanimować. Kiedyś miałam w planach zrobienie tzw. opnek, czyli hiszpańskich pączków. Więc olej wskoczył do garnka(...)dodaniu każdego. Przekładamy do rękawa i wyciskamy kleksy na kawałki papieru o pieczenia. Ja miałam już wyciśnięte więc je powycinałam.;) . Rozgrzewamy olej w garnku i na dobrze rozgrzany wrzucamy nasze papierki z kleksami. Po kilku minutach papierki same odejdą od ciasta, wówczas je wyjmujemy i smażymy nasze pączki na złoty kolor obracając je co jakiś czas. Trzeba uważać, aby płomień
Malinowe Pocałunkiszybkie) przepisy na: szybkie oponki jogurtowe , mini pączki waniliowe , faworki (na jogurcie) Składniki: 2 1/2 dojrzałego banana (średniej wielkości) 1 i 1/2 – 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie Młyny Stoisław) 1 jajko 3/4 łyżki alkoholu (spirytus lub wódka) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia olej do smażenia (około 3/4 litra) cukier(...)puder Przygotowanie: Banany obieramy, odcinamy końcówki i blendujemy na gładką masę. Następnie do tak przygotowanego bananowego piure dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia (najpierw 1 i 1/2 szklanki), wbijamy jajko, dodajemy cukier i alkohol. Całość dokładnie miksujemy do połączenia (ja wszystko robię w misie blendera z nożami). Masa ma być gęsta, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy resztę mąki
Słodkie okruszkipatelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Zajrzyj również tu: 1. Pasztet - pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem 2. Czarno biała Babka Wielkanocna 3. Pączki z serków homogenizowanych
My World by Dagmara RekMało pracy a efekt wspaniały . składniki 3 paczki herbatników ciemnych 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kakao 2 opakowania śnieżki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie
Moje Wyrobydzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy cienko i wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy majonezem i posypujemy rozmarynem, a następnie układamy cienko starte ziemniaki, pieczarki i cebulę w piórkach. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenyWśród królujących na blogach pączków, oponek, chrustów i innych tłustoczwartkowych przepisów wrzucam coś na szybki obiad. Pieczone skrzydełka z kurczaka to moje drugie dziecko filmowe. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten króciutki filmik. Przygotowanie potrawy zajmuje chwilkę, a skrzydełka są przepyszne. Chrupiąca skórka i miękkie mięso posmakuje przede wszystkim młodszym członkom rodziny. Zapraszam-) Artykuł PIECZONE
Pieguskowa Kuchniawyrabiania ciasta) odłożyć na 1,5 h, wyjąć rozwałkować na grubość ok 1,5 cm (moje pączki za dużo nie urosły) wykroić pączki (użyłam do tego dużej szklanki i kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z jogurtu greckiego, zmielonego ksylitolu oraz soku z buraka (wystarczy
zdrowa vege kuchniasmaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 l mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy
Pychotkaaasmaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy
Ostra na Słodkodziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek). oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec: około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami, suszonymi pokruszonymi truskawkami i płatkami migdałów. Można również nadziewać oponki po upieczeniu. Smacznego
KreatywnePinyCzyli ciasto bez pieczenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :)Składniki:2 paczki słonych krakersów200g wiórków kokosowych3 żółtka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 opakowania cukru waniliowego3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 kostka masła lub margarynySposób przygotowania:1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.2. Dwie pozostałe szklanki mleka
Kuchnia domowa Ani