służyć, jako zioło do zaparzania- na stres związany ze szkołą oraz na lepszy sen... Jak się okazało można ją nawet jeść. A w falafelach smakuje nieziemsko! Polecam, pyszne, pieczone, zielone kuleczki, kryjące w sobie mnóstwo wartości. Kto się skusi ? SKŁADNIKI: 1/2 szklanki okary szklanka zielonego groszku (u mnie mrożony-> gotowany na parze) kilka listków świeżej melisy cytrynowej(...)czarnuszka, czosnek niedźwiedzi WYKONANIE: Zioła siekamy, następnie blendujemy razem ze wszystkimi składnikami. Z "ciasta" lepimy małe kuleczki i umieszczamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 min. Przy okazji pochwalę się paczką, jaką dzisiaj dostałam od firmy kubara . Ręce mnie świerzbią, żeby zacząć eksperymentować z otrzymanymi produktami, lecz póki co muszę uczyć się na jutrzejszy
healthy dreamsdiety, aczkolwiek w tym dniu nie umiem "zaszaleć" co poniektórzy. Może to i dobrze, może nie. Ale stwierdziłam, że skoro już mam ochotę na pączki, to może warto przyszykować je w zdrowszej wersji? Stwierdziłam, że pieczenie ich w specjalnym donut maker'ze przy użyciu mąki żytniej i ksylitolu będzie świetną opcją. Jedynym grzeszkiem jest maczanie ich w czekoladzie
Be Fit Be Strongszpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym
Chilli Czosnek i Oliwaniewyszukane, takie, które z łatwością dostaniecie w każdym większym sklepie. W książce znajdziecie przepisy na różne okazje: święta, urodziny, przyjęcie w gronie przyjaciół. Są pączki, są pierniczki... Na końcu książki znajdziecie porady, jakże przydatne podczas pieczenia i gotowania. A tuż za nimi, puste stronice na własne zapiski. Mi książka bardzo się podoba. Świetnie wydana ! Piękne zdjęcia, przejrzysty druk, twarda oprawa
kolorowotorcikowołyżki oleju z pomidorów1 całe jajko, rozmieszane1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę)1 łyżeczka soli3 szklanki mąki pszennej chlebowej 7g (paczka) suchych drożdży przygotowanieWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże
Stare Garypaczce z przyprawami Kamis był między innymi szafran. Kiedyś miałam okazję piec babkę szafranową a dziś szafran dodałam do sernika. A do tego domowy cukier waniliowy i serniczek poezja po prostu wyszedł.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijednej z gazet , przepis pochodzi ze zbioru p.Moniki Mościckiej. Temp. pieczenia biszkoptu : 180st. CCzas pieczenia : 40 minutBiszkopt:6 jaj1 szkl. cukru2 łyżki kakao1 szkl. + 1 łyżka mąki2 łyżki oleju1 łyżka wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak"1 kostka masła2 paczki herbatników Bonitki1. BiszkoptBiałka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier , żółtka , olej i wodę. Mąkę wymieszaj
Słodkości i nie tylkoDoughnuts'y cynamonowe pieczone 2016-04-08 22:13:08 Ilość porcji: 12 Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki(...)kolorową posypką. Są również wersje z kolorowym lukrem, karmelowym sosem, syropem klonowym czy najzwyczajniej obtoczone w posypce z cukru i cynamonu. Są również dwie wersje ich przygotowania: smażone i pieczone. Ja dziś postawiłam na lżejszą, pieczoną wersję. Na przygotowanie doughnuts potrzebujemy zaledwie 10 minut. Pieczenie to kolejne 10 minut i gotowe. Prawda, że proste? Napisz opinię Zapisz
Wędrówki po kuchnicynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam Wam je od tak do codziennej herbatki i na święta. Spróbujcie. Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek – ilość(...)kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą porcję pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek i piekarnika – należy obserwować ciasteczka. wyjmujemy gdy brzegi zaczną
Słodkie okruszkizwał, ważne że wszystkim smakuje;) Robi się je szybki i sprawnie, kakaowe ciasto wylewamy na zlepione dżemem biszkopty.... pieczemy. Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; ) 2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody
Takie tam pichceniejuż wiem, że do tego ciasta będę często wracał. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła cukier waniliowy 300g drylowanych wiśni 3 łyżki kakao sól Krem: 2 paczki budyniu 700ml mleka Polewa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g masła Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć
Jacob TastesRobiłam pączki i zostały białka....no i co z nich zrobić ? ano , można np.piernik..pomysł na taki piernik podpatrzyłam tutaj ..świetny pomysł na wykorzystanie białek,polecam. 7 -8 białek 50 g płatków migdałów wcześniej podprażonych na suchej patelni 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 2 szklanki mąki 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki przyprawy
Moje domowe kucharzeniepączek bezglutenowy może smakować dokładnie jak ten tradycyjny z mąki pszennej? Może! Specjalnie dla wszystkich, którzy nie tolerują lub unikają glutenu zrobiłam wiedeńskie pączki bez glutenu. Są pyszne nawet drugiego dnia! Powstały metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji, bez gotowych mieszanek, tylko z naturalnych łatwo dostępnych mąk, bez dodatku gumy ksantanowej i innych polepszaczy. Przetestowane(...)przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180 ° C. Wkładać pączki papierkiem do góry. Pod wpływem temperatury papier sam zacznie odklejać się od pączka, należy go wtedy zdjąć najlepiej przy pomocy szczypców. Smażyć pączki
maniapieczeniaspożycia od razu ale można go oczywiście odpowiednio udekorować i w tym cała frajda:) Co bardziej ambitna norweska mam czy babcia piecze takie przysmaki razem z pierniczkami w domu. W tym roku kupiłam paczkę kakeman`ów na spróbowanie i stwierdziłam, że taniej wyjdzie mi zrobienie ich w domu (trzy ciastka kosztują od 20 -30 koron a znając(...)stolnicy na grubość 3-5 mm i wycinamy z niego odpowiednią foremką ciasteczka (jeśli nie macie foremek ludzików możecie użyć jakichkolwiek) Układamy je na blaszce i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ludziki można ozdobić rozpuszczonym w wodzie barwnikiem spożywczym albo lukrem i cukierkami, tak jak widzicie na poniższych zdjęciach. Udanej zabawy i smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieWiem, wiem już wcześniej na blogu tak pisałam, że to najlepsze pączki. Ale po przeczytaniu różnych porad i przepisów zrobiłam swoją kombinację. I uwierzcie, że to
Ala piecze i gotuje