aromat pomarańczowy Dodatkowo: olej, cukier puder WYKONANIE Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser, wódkę, jogurt - miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy po kilka minut – pączki same się obracają. Posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekSkładniki: 140 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 paczka cukru wanilinowego 2 niepełne szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 niepełnych łyżek dowolnego kremu orzechowego Przygotowanie: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukry. Kolejno dodawać po jednym jajku – bez pośpiechu, proszę
Kocham Czekoladętych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :) Składniki: ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka - 400 g masła - 350 g cukru pudru - 1 kieliszek spirytusu - 1 kieliszek zaparzonej kawy poncz - 1 kieliszek spirytusu - 2 kieliszki
Zainspirowana w kuchnibiałek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze, choć o wersji fit nie może być mowy :) Wszak jak się bawić, to się bawić :) Składniki: Na 16 paluchów: 150g serka śmietankowego 110g masła
Kuchnia w czekoladziedługo przechowywać w lodówce. *blaszka 29*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś wszyscy smażą i jedzą pączki, ja na przekór upiekłam babkę. Z tego przepisu wychodzi bardzo duża, wilgotna i smakuje trochę jak pączki serowe. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość, ale należy piec ją umiejętnie i ostrożnie aby nie było zakalca. Ja piekłam na termoobiegu, foremkę przykryłam folią aluminiową. Dzięki temu nie spiekła się zbyt mocno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie, jak i to że chleb się
SMYKWKUCHNIużycia miksera, co jest jego dodatkową zaletą. Jest delikatny w smaku i nie przesłodzony. Myślę, że to aromatyczne ciasto podbije serca tych, którzy kochają serniki bez pieczenia 😍 Ja mój sernik zrobiłam na dużej, prostokątnej blaszce, dlatego nie jest zbyt wysoki. Jeśli chcemy, aby był wyższy możemy wykorzystać np. tortownicę. Składniki: 850 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g serka(...)pomarańczy 1 szklanka wrzątku Na spód: herbatniki ( umnie około 120 g) Na wierzch: pomarańczowe delicje ( u mnie 1.5 paczki małej paczki) 2 galaretki pomarańczowe 2 szkl. wrzątku Wykonanie: Foremkę (tortownicę lub dowolną blaszkę) wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy herbatniki. W miseczce rozpuszczamy galaretki wraz z żelatyną. Ostawiamy do przestygnięcia. W drugiej misce mieszamy ze sobą serek waniliowy
Walijskie Pichceniepączki, ale odstrasza długi czas ich przygotowywania, często robię mini pączusie. Czas wykonania to jedynie, czas smażenia, a tak dokładnie to włożenie do rozgrzanego oleju i wyjęcie, gdyż obracają się same w trakcie smażenia (cudnie, prawda?). 250 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1 łyżka cukru 2 jajka 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu(...)smażenia w wysokiej temperaturze cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem i serkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i spirytus, dokładnie wymieszać łyżką (ma być jednolita konsystencja). Do szerokiego garnka wleć tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta). Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać
Kuchcik gotujeupieczenia obu wersji J . Dietetyczne pączki II Składniki: 200 twarogu mielonego 75 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny(...)końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy
Mania Gotowaniajabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy
Kuchnia domowa AniSkładniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę śmietankową: 1 litr śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki dodatkowo: 2 szklanki malin duża paczka herbatników kakaowych łyżka kakao Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Podczas ubijania dosypywać cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapszenna 3 łyżki, cukier 5 łyżek, masło 200 g, dodatkowo: galaretka zielona 2 szt, woda 3 szklanki, biszkopty okrągłe duża paczka, czekolada mleczna 1 tabliczka, śmietanka 30% 6 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, żółtko i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części
kulinarne odsłony patiPodczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna(...)wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie robimy spód placka. Śmietany wymieszać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Blaszkę o wymiarach 21 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na blaszce i po wierzchu smarujemy śmietaną , drugą i trzecią warstwę robimy z biszkoptów maczanych ( całych ) w śmietanie. Biszkopty układamy cegiełkowo . Resztę śmietany wylewamy na wierzch
Pysznosci Babci BasiOtwieram domową piekarnię, gdyż pieczenie w domu odbywa się prawie każdego dnia. Dzisiaj wykorzystałam mąkę, którą otrzymaliśmy w paczce po warsztatach z marką Lubella. Ktoś się może zdziwić, gdyż ta marka raczej kojarzy się z makaronami, ale na warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania(...)kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy bagietki mąką, nacinamy w kilku miejscach najlepiej żyletką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdy bochenek spoczywa na świeżym liściu kapusty. Następnie wędruje do pieca po uprzednim nakłuciu bochenka. Po pewnym czasie jest z niego wyjmowany. Każdy bochenek jest sprawdzany czy już jest dostatecznie upieczony. Piekarz stukając od spodu w bochenek w ułamku sekundy decyduje, który bochenek wraca do pieca jeszcze na kilka chwilę. Chleb posiada certyfikat najwyższej jakości, nadany przez Ministerstwo(...)się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę. Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków – z nadzieniem
królestwo garówZielony przekładaniec Lista składnikówBiszkoptjajka 4 sztmąka 1 szklcukier 1 szklproszek do pieczenia 1 łyżeczkaMasasok pysio - 3 szklbudyń śmietankowy 3 sztDodatkowośmietana 18 % 2 kubeczkigalaretka agrestowa 1 sztgalaretka
Kuchnia Danusi