Potem poniewiera się tu i ówdzie jakaś otwarta paczuszka, z której połowa zawartości wysypała się na półkę…Dzisiaj wszystkie otwarte paczki znalazły swoje przeznaczenie w pysznym i wilgotnym cieście. Ciasto figowe to taki przyjemny wypiek…Piekę je na przeróżne sposoby. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na ciasto z figami . Ciasto figowe Składniki: podłużna foremka
codojedzeniamasę kokosową: 200 g drobnych wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 60 g budyniu waniliowego (półtorej paczki) dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki wiórek kokosowych Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakawałkami chrupiącego ryżu dmuchanego czy można wyobrazić sobie coś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):) Składniki : Spód: 1 szklanka daktyli ( ok jedna mała paczka) 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej lub płatków błyskawicznych) ok 3-4 łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie) 1/4 szklanki kakao szczypta
zdrowa vege kuchniabudyń wyrabiamy z kostką masła. Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Pyszności Słodkościbabci coś się odmieniło i zaczęła z nim eksperymentować no i niestety już smacznie było nie zawsze ale za to ja zaczęłam piec strucle. W tym roku postanowiłam spróbować innego połączenia. Kluski niestety były dość przypadkowe, odkopałam paczkę w szafce, ale ich połączenie z makową masą własnej produkcji okazało się BOMBOWE! Kluski z makiem 500 g makaronu (u mnie rurki
Dzieje kuchennej WiewiórySKŁADNIKI 1/2 paczki masła 3 jajka 1 szklanka cukru 2 czubate szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wanilii truskawki Masło utrzeć z cukrem dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając w mikserze. Mąkę wymieszać z proszkiem i na minimalnych obrotach dodawać po trochu mąki, wlać wanilię. Ciasto przełożyć do wysmarowanej blachy a na nim poukładać truskawki. Piec
harrisałyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku z cebulką
Tradycyjna KuchniaTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, należy więc odświeżyć przepisy na pączki i faworki:) Dziś proponuję Wam pyszne, kruche faworki bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Za to z dużą ilością kalorii:))) Czyli takie jak trzeba! Przepis dodaję do akcji: Faworki, chrust, chruściki 2015, Smakołyki na Tłusty Czwartek. Składniki: 500g mąki pszennej
Z miłości do słodkościprzygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła. Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówOd firmy Good Food za przesłane propozycje na tłusty czwartek otrzymałam bardzo dużą paczkę z ich produktami.Wszystko bardzo smaczne i szczerze polecam . Dzisiaj wypróbowałam jeden
Ala piecze i gotujesłodka a to dzięki limonce , gdyż mus wiśniowy z białą czekoladą wypełnia całą słodycz. Składniki na spód: paczka herbatników 220 g 50 g masła lub margaryny Herbatniki zmielić na piasek , dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać , wyłożyć obłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm . Odstawić na 10 min do zamrażalki. Składniki na masę serową : 600g sera białego trzykrotnie zmielonego 1 całe
Wypieki Ulicukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej Milka 1 galaretka wiśniowa Winiary tortownica o średnicy 26 cm 1 podłużna paczka herbatników Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, na samym końcu dodajemy roztopione masło i jeszcze raz mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy
Sama słodycz i szczypta chiliDziś będzie bez serduszek, za to na różowo, bo kiedy jak nie na Walentynki właśnie taka ilość różu jest dozwolona;) „Fiona” to ciasto bez pieczenia. Różowy kolor zawdzięcza malinowemu budyniowi przygotowanemu na malinowym soku. Do tego pianka, a jekżeby inaczej, różowa – z bitej śmietany z różową galaretką, oraz taka też galaretka na wierzchu. Masy oddzielone są delicjami(...)łyżki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki 36% galaretka malinowa śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów (120g) 2 paczki delicji malinowych (ok 300g) galaretka malinowa (u mnie rubinowa) Na dno formy (20x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy obok siebie biszkopty. Sok łączymy razem z wodą, lekko mieszamy. Około 3/4 szklanki odlewamy do większego garnuszka, resztę doprowadzamy
Smaki Na TalerzuPiec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz Koperek i szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki(...)jajka + 1 jajko do wysmarowania pierogów przed pieczeniem 3 łyżki oleju 400 gr ziaren soczewicy 250 gr mięsa z rosołu 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 mielonego pieprzu 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku'; document.write
moj przepis nacałe jajka 2 łyżki miodu 250 g skrobi ziemniaczanej 250 g mąki ryżowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 szklanka mleka Składniki na polewę: 300 g masła 400 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao oraz: 3 paczki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Cukier puder, masło, jajka i miód ucieramy razem w mikserze na średnich obrotach, na gładką masę
Kawa z mlekiem