truskawkowe na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżeczka żelatyny łyżka cukru pudru dodatkowo: paczka małych biszkopcików maliny Upiec biszkopt: białka ubić najpierw same, następnie dodawać cukier a po nim żółtka. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta przestać ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przez sitko przesiać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać całość dużą łyżką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposiłkować suchymi. Dzięki temu mogłam wykorzystać marmoladę z róży i skrócić czas przygotowania, bo do bomboloni, na które przyjdzie jeszcze czas, musiałabym przygotować krem budyniowy 😉 Składniki (na 16 pączków): 500 g mąki pszennej + mąką do podsypania przy wałkowaniu szczypta soli 100 ml cukru saszetka suchych drożdży (7 g) jajko ok. 200 ml ciepłego mleka 30 g miękkiego masła(...)wyrabiać ponownie, rozwałkowywać i wykrawać do momentu, aż zużyje się całe ciasto. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W głębokiej patelni lub żeliwnym rondlu rozgrzać olej. Pączki smażyć na ciemno złoty kolor (po obu stronach po 2 razy). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. Lekko
Weekendy w domu i ogrodziebudynie waniliowe 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 2 paczki herbatników 1 puszka mleka skondensowanego Masa śmietankowa: 2 śmietany kremówki 2 zagęstniki typu śmietan-fix Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Wykonanie: Upiec biszkopt. Z mleka odlać pół szklanki, rozrobić
Ciasteczkowy Potwórnasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut
Kuchnia domowa Anipóźniej z siebie wybiegałam :-D Pączki zmodyfikowałam po swojemu, ale przepis "matkę" znajdziecie TU :-) Pączki cynamonowo-imbirowe PĄCZKI CYNAMONOWO-IMBIROWE 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru(...)jaja 0,5 zapachu spirytusowego pomarańczowego 0,25 szklanki rozpuszczonego masła roślinnego olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania W jednym naczyniu mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. W drugim naczyniu łączymy mleko z jajami, przestudzonym masłem i zapachem pomarańczowym. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy używając miksera. Ciasto powinno ładnie się rozprowadzić
peggiwkuchniłyżki mąki ziemniaczanej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamasło i bułka tarta do wysypania tortownicyWarstwa truskawkowa:500 g truskawek1 galaretka truskawkowaWarstwa śmietankowa:300 ml śmietany kremówki1 paczka ciastek OreoDo dekoracji:300 g truskawek1 galaretka truskawkowaDo nasączenia:0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol 1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby(...)cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec po trochu dodawać mąki (przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy
UgotujmyTo.plmasa czekoladowa, cukierki Michaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa(...)czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę
słodki bratekpuszki kajmaku 1/2 szklanki mleka kieliszek likieru advocat lub innego likieru paczka podłużnych biszkoptów 150 g czekolady (pół na pół gorzka z mleczną) 2 batoniki Twix Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal miksując dosypywać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie połączyć. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa* 500 g mascarpone* 500 g serka śmietankowego* 250 ml śmietany kremówki* 120 g cukru pudru* 3 łyżki żelatynydodatkowo* 1 puszka brzoskwiń w syropie* 1 paczka małych okrągłych biszkoptów* 1 łyżka żelatynySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem
Mix smakuciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków. Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży czy pyszne racuszki. Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju(...)wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam! Pamiętajcie, że do 12.05.2016r . znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie 44,99zł na stronie taniaksiążka
Z miłości do słodkościProsty przepis, nie wymaga wyrastania, czekania i skomplikowanych sprzętów. Pamiętajcie, że tylko w jeden dzień w roku pączki nie idą w boczki TŁUSTY CZWARTEK! SKŁADNIKI 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szkl. mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki spirytusu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Serek(...)homogenizowany wymieszać z jajkami widelcem, mikserem albo rózgą. Mąkę przesiać i połączyć z serkiem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, spirysus i sól. Olej rozgrzać w garnku, musi być go tyle, by można było zatopić w nim ciasto. Wrzucić odrobinę ciasta na rozgrzany olej, jeśli zacznie skwierczeć i wypłynie, tzn., że temperatura jest odpowiednia. Przygotować dwie małe łyżeczki. Zamoczyć
zabawa smakiemroku jest bardzo wiele dni, które można sobie uprzyjemnić słodkim wypiekiem. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, bez drożdży, więc bez oczekiwania na wyrośnięcie – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia(...)wymieszaniu wbijamy kolejne) – mieszamy rózgą. Dodajemy proszek do pieczenia, rum i wodę różaną – ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy porcjami (na 3 – 4 razy) do masy serowej – mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. W szerokim garnku (ja robiłam w gęsiarce) rozgrzewamy olej. Na talerzyku szykujemy sobie porcje marmolady. Ponieważ pączki mają być duże, porcje ciasta nabieramy łyżką do lodów (za każdym
mojewypiekiinietylkowięcej doby pomysł na ekspresowe pączusie jak się patrzy :D Tego nie robi się godzinami. Jedna porcja pączków zabrała mi ok. 25 minut od wymieszania po usmażenie. Składniki: * 385 g serka homogenizowanego waniliowego * 1,5 szklanki mąki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 3 jajka * olej do smażenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam i dodałam pozostałe składniki
Pieprzyć z Fantazjąszklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kostkę margaryny (250g) 5 żółtek Ponadto potrzebujesz: 2 kg papierówek niecałe pół szklanki cukru 2 łyżek cynamonu A do masy białkowej: 5 białek połowy szklanki cukru szczypty soli paczki budyniu waniliowego No to ruszamy… Suche składniki mieszasz ze sobą, po czym dodajesz margarynę
ArbuziakiJuż jutro Tłusty Czwartek. Dlatego dziś zapraszam Was na zestawienie szybkich tłustoczwartkowych przepisów na pączki, faworki, oponki i inne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Smacznego Tłustego
Słodkie okruszkiBardzo dawno go nie piekłam i szkoda bo jest smaczny . składniki 3 szklanki mąki toruńskiej 1 kostka margaryny 4 żółtka 17 dag cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka octu cukier waniliowy wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na 3 części. Do jednej części dajemy kakao tak ok 1 łyżka i wyrabiamy. 1 część białą i ciemną(...)koniec bo teraz ubijamy 4 białka z 8 dag cukru kryształu a na koniec wsypujemy 1/2 paczki jasnego kisielu . Teraz tą masę wykładamy na masę serową ,a na masę serową ścieramy ostatnią już część jasnego ciasta . Pieczemy w temp 180 st ,a wykończenie ciasta to w moim przypadku polewa jasna i ciemna takie esy floresy ,można też zrobić lukier . polecam
Moje Wyroby