orzechy - 16941 przepisów (strona:608/1130)

Dyniowe wegańskie racuchy 188

orkiszowa łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru (lub 1 cm świeżego, startego na drobnych oczkach tarki) szczypt soli do dekoracji/przybrania/smaku: garść orzechów- polecam pistacje i syrop klonowy/z agawy/ryżowy Przygotowanie: Do mleka dodaj sok cytrynowy i odstaw na bok, na czas przygotowywania reszty składników. Dynię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do dużej miski

greenscarf
Wegańskie owsiano-orkiszowe ciasteczka z czekoladą 175

Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz dłonią, a jeżeli chcesz mieć je idealnie równie tak jak ja, to użyj foremki, tj nałóż ciasto to środka i łyżką uformuj ciacho. Piecz w temp

greenscarf
Bakaliowe chrupacze 224

łyżkę czekolady, rozsmarowujemy i posypujemy bakaliami. Zostawiamy na pół godziny, żeby czekolada zastygła. U mnie wśród bakalii znalazły się rodzynki, żurawina, morele, śliwki, migdały, prażone i obrane z skórki orzechy włoskie, miechunka peruwiańska oraz wiórki kokosowe. Proste, prawda?;) Można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły albo do pracy, wziąć do pochrupania podczas dłuższego spaceru... No właśnie, pogoda dopisuje, więc

Obiad gotowy
Spaghetti w pomidorowym pesto z serem korycińskim 233

pietruszki (+do posypania po wierzchu) 2 czubate łyżki pesto rosso* 1/2 czerwonej cebuli około 2 łyżki oliwy z oliwek lub miksu tłuszczów *pomidorowy sos Pesto z suszonymi pomidorami, bazylią, orzechami nerkowca, serem Grana Padano i Pecorino Przygotowanie: Ser koryciński (z dodatkami lub bez) trzemy na tarce na grubych oczkach – na tą porcję około 3 1/2 łyżki startego sera

Słodkie okruszki
Pralinki z paluszków 208

Składniki: 1 paczka solonych paluszków (100 g) 3 łyżki masła orzechowego 50 g ziaren słonecznika 50 g żurawiny suszonej orzechy włoskie mielone do obtoczenia Przygotowanie: Paluszki i słonecznik zmiksować w … Czytaj dalej Pralinki z paluszków

czarrna od kuchni
Warsztaty z Lidl Polska i Darią Ładochą 203

zielonego groszku i awokado Zupę krem z białej rzodkwi i pora z oliwą truflową i suszonymi pomidorami Krewetki z ryżem jaśminowym Sorbet z mango ze śmietanką kokosową i orzechami. Zapraszam do krótkiej fotorelacji z warsztatów. A wszystkich, którzy są zainteresowani zakupem produktów bezglutenowych i bezlaktozowych zapraszam do sklepów Lidl, gdzie znajdziecie szeroki asortyment takich produktów

Kuchnia Bon Appetit
STRANGOLAPRETI – GNOCCHI SZPINAKOWE Z CZERSTWEGO CHLEBA 299

starty parmezan oraz odrobinę soli i pieprzu – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy / blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki wielkości orzechami i delikatnie dociskamy widelcem. Gotujemy we wrzątku ok.1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące! Smacznego! Ps. jeśli chemy zrobić je szybciej z całego ciasta możemy uformować wałek i pokroić

Ostra na Słodko
Środa Popielcowa... Poradnik 192

święto, które rozpoczyna okres. Okres czuwania przed nadejściem Wielkanocy. Za 40 dni będziemy przeżywać śmierć Chrystusa.  Dziś, w Środę Popielcową oprócz posypania głowy popiołem katolicy mają poważny orzech do zgryzienia... Co jeść? Zwyczaj nakazuje: 2 posiłki lekkie i 1 do syta. Dziś, tak jak  Wielki Piątek obowiązuje post od pokarmów mięsnych. Niżej krótki poradnik: TO MOŻNA JEŚĆ: CHLEB

Gotuję Testuję
Trójkolorowy zdrowy deserek :) 221

Składniki (3 małe deserki): 30 g nasion chia (3 łyżki) 200 ml napoju migdałowo-ryżowego (Joya) 3 łyżeczki dżemu malinowego lub musu  3 łyżeczki masła z orzechów laskowych  Przygotowanie: Nasiona chia przełóż do słoiczka i zalej mlekiem. Energicznie wymieszaj. Czynność powtórz jeszcze dwa razy, po 5 i 10 minutach. Wstaw do lodówki. Pudding jest gotowy w momencie powstania

Zdrowie na języku :P
Szybka pasta z nerkowcow i pomidorow 190

nerkowców 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mały ząbek czosnku sól, kolorowy pieprz, mielona papryka woda kilka kropli soku z cytryny Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości. Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy na pastę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 210

naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów bez skórki 50 g skórki kandyzowanej 50 g rodzynek 1/2  szklanki syropu z agawy lub miodu 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 3 łyżki soku wyciśniętego

Moja Mama Gotuje
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 171

czosnkiem   albo upiec. Można dodać do zupy lub   spożywać na surowo,   w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Fenkuł czyli koper włoski, bo o nim mowa zawiera między

Moja Mama Gotuje
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką 141

śniadanie robi się właściwie samo, w tym samym czasie kiedy ja zajmuję się moją poranną toaletą. Dodawanie gotowej granoli jest bardzo wygodne ponieważ zawiera ona już w sobie migdały, orzechy, sezam i żurawinę. Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki granoli 1/2 gruszki 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Granolę wsyp do miseczki

Moja Mama Gotuje
Sałatka z komosą ryżową, rzodkiewką i awokado 148

przyspieszone starzenie się skóry,ale wywołują niektóre nowotwory. Kolejnym niezwykłym składnikiem oleju z zarodków pszennych jest  oktakosanol . Ten związek chemiczny spotkać możemy również w trzcinie cukrowej i niektórych orzechach. Nie poznano jak dotąd, dokładnego sposobu działania oktakosanolu. Uważa się jednak, że związek ten  podnosi energię i witalność naszego organizmu,  uprawniając przesyłanie impulsów nerwowych, a także transport

Moja Mama Gotuje
Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym 219

cukier. Zdejmujemy z gazu. Do przestudzonej kaszy dodajemy drobno pokrojone: suszone pomidory i cebulę, czubricę, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i wilgotnymi rękami lepimy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ugotowany makaron spaghetti, wykładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowo-bakłażanowym, na wierzchu układamy pulpety i posypujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z najlepszymi o tej porze roku, świeżo ukiszonymi ogórkami

Moja Mama Gotuje